rewelacyjne, bardzo pyszne ciasto makowe z kremem,galaretką i truskawkami-Makowa Panienka. Ciasto robi się bardzo łatwo, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Sezon na truskawki w pełni, więc gorąco zachęcam do jego przygotowania, jednak wspaniale smakuje też z malinami czy jagodami. Zapraszam też na film, a w nim przygotowanie tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI *przepis(...)dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim i smarujemy go resztą kremu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie do miski dajemy 750 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki truskawkowe i wszystko dokładnie mieszamy. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy pokrojone truskawki. Wszystko mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by galaretka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuherbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto na zimno z jogurtu? Spód do ciasta: Herbatniki rozkruszyć blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód foremki(...)truskawkowej zbyt długo nie gotować, aby były jeszcze widoczne cząstki truskawek. Po zdjęciu truskawek z palnika od razu wsypać galaretki i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Jeśli dodajemy żelatynę, należ ją najpierw rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Masę z truskawek dokładnie wystudzić i delikatnie wyłożyć na zastygnięte warstwy z jogurtu. Ciasto wstawić
Kuchcik gotujeLane chruściki truskawkowe, to doskonały pomysł na szybką, słodką przekąskę, do popołudniowej kawki:) Dodałam dopisek truskawkowe, ponieważ zamiast tradycyjnego cukru pudru, użyłam shake truskawkowy w proszku. Świetny pomysł na zastąpienie cukru pudru. Shake pachnie truskawkami i lepiej się trzyma na ciasteczkach. Polecam do posypywania różnych słodkości :)) Zapraszam na szybkie, puchate chruściki. Składniki 300 g mąki pszennej 4-5 łyżek cukru(...)Wszystkie składniki na ciasto, zmiksować. Przelać do rękawa cukierniczego, górę zapiąć, zapinką do torebek a róg odciąć. Rozgrzać olej w rondelku, tyle aby ciastka swobodnie pływały. Talerz wyłożyć ręcznikiem papierowym. Rękawem cukierniczym wylewać na rozgrzany olej ciasto, tworząc nie regularne kształty. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na talerz, odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe posypać truskawkowym shake lub cukrem
gotuj ze mnąCiasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos i płatki(...)mrożonych lub nieco mniej świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki - każdy kolor osobno rozpuścić w 1 szklance wody. Przestudzić. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w ser. Masę podzielić na dwie równe części. Do każdej wlać przestudzoną galaretkę w odstępie 15 minut i wymieszać. Na ciasto wylać pierwszy smak, schłodzić do lekkiego stężenia, potem wylać drugi smak. Schłodzić
Czerwień i błękitcieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku. Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017. Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową 250 g mąki pszennej 150 g masła szczypta soli 10 łyżek cukru pudru 500 g truskawek pół łyżeczki gałki muszkatołowej jajko
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto z warzywa na słodko?! Brzmi ciekawie i kusząco. Nie jest zbyt czasochłonne, ale potrzeba cierpliwości. Idealne dla gościa! Składniki: Ciasto 2 jaja 4 łyżki erytrytolu
Truskawkowa Fiestasłodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o witaminy. :) Składniki: Ciasto: ponad 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki wody 1 jajko Farsz: 2-3 łyżki serka wiejskiego 2-3 łyżki dżemu truskawkowego bez cukru Sposób przygotowania: Mąkę, wodę i jajko miksujemy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na rozgrzaną
Truskawkowa Fiestapieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy(...)następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko. Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy) orzeszki w czekoladzie 10 herbatników drobno zmiksowanych Składanie ciasta blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu krem na wierzch ciasta i posmarować boki obsypać boki ciasta pokruszonymi ciastkami górę
O kuchni z uczuciemgorącego!) mleka ok. 40 g świeżych drożdży 350-400 g mąki pszennej szczypta soli 4 duże łyżki cukru 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików) 50 g masła nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz
Simply Foodproszku do pieczenia 250 g kostka margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek ulubionego dżemu np. truskawkowy cukier perlisty Cukier Królewski Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier waniliowy. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść(...)agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka
Ciastka - domowe słodkościmasła Masa: 250 ml śmietany 30 % 200 ml. jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez
Bajeczna KuchniaPyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, świeże truskawki 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielam(...)Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek. Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto. Słodkich
Wanilia i Kardamonhiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak
Domowa Cookierenka Agiłyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy
Kuchnia w czekoladziemiało być, bo oryginalny przepis nic tu nie napomyka. Jestem generalnie przyzwyczajona do mocno gęstego, ciągnącego się i trudnego w nakładaniu do gofrownicy ciasta wykonanego przy użyciu drożdży - Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową - więc ciężko mi stwierdzić czy taki był pierwotny zamysł. Tyle tytułem dywagacji kuchennych. Powróćmy do pieczenia. Następnego dnia, gofrownicę dobrze rozgrzać, aż włączy się
Grunt to przepis!szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Upiec na złoty kolor. 2. 300ml mleka zagotować
A Ty Smakuj Mnie