ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:112/395)

Muffinki z mąką z zielonego groszku 129

mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi oraz odrobiną pudru truskawkowego. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z malinami i listkami mięty. Smacznego :)   Artykuł Muffinki

Mienta blog
Truskawkowa kostka 115

Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie, że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;) Składniki na biszkopt: 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku

Słodki Zakątek
Sernik z rabarbarem 98

jajka, 3 łyżki (40 g) cukru pudru, 500 ml śmietany kremówki 30%, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g), galaretka : 500 g truskawek, galaretka truskawkowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ciasto kruche : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę

królestwo garów
Truskawkowy torcik 159

mnie wyjątkowy dzień a mianowicie mój blog kończy pierwszy rok, dziękuje Wszystkim i Każdemu z osobna za to, że jesteście ze mną a w ramach podziękowania zapraszam na truskawkowy torcik :) Składniki: - 1/2 szklanki cukru kryształu - 15 dag masła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki - 2 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g mascarpone(...)mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem. Truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy je (kilka zostawiamy do dekoracji) z przygotowaną masą. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy truskawkami oraz startą czekoladą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę

Zainspirowana w kuchni
Truskawkowa magia smaku 405

wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek, 200 g masła lub  margaryny(...)ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%,  2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru, 100 g świeżych truskawek, 60g płatków migdałowych. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać

Z miłości do słodkości
Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka 173

same zalety wpłynęły na to, że ciasto amoniakowe jest często bazą placków warstwowych, przy czym nie zawsze jest to ciasto upieczone na krucho. W zależności od proporcji składników ciasto amoniakowe może być również miękkie niczym biszkopt. Amoniak pełni w nim wówczas rolę spulchniającą i utrwalającą, ale podczas pieczenia ciasto nie kruszeje. Ciasto amoniakowe w takim wydaniu nie musi nabierać wilgoci(...)wodę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy kisiele truskawkowe lub mąkę ziemniaczaną (rozpuszczone w 1 i 1/2 szklanki wody). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia intensywnie mieszając. Placki przekładamy ciepłą masą rabarbarową. Kiedy masa wystygnie, ciasto jest gotowe. Wierzch placka oprószamy cukrem pudrem. Placek amoniakowy z rabarbarem - kuchnia podkarpacka Placek amoniakowy z rabarbarem

Trzeci talerz
Malinowo- bezowa Chmurka 299

godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20  minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach(...)przez ok 1h jesli widzimy, że dobrze nie wyschła możemy czas wydłużyć. Moja się piekła ok 1,2 godziny a i tak lekka pianka była w środku. Przygotowując to ciasto polecam zacząć właśnie od bezy, żeby sobie wyschła spokojnie i wystygła. Później robimy ciasto kruche i ressztę. Na spód ciasto kruche, malinyw galaretce, masa śmietanowa, beza

Moje Słodkie Piekiełko
Najprostsze ciasto z galaretką i truskawkami 213

przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu.  Gotowy spód do ciasta  0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku.  Pamiętajcie

Codzienne Gotowanie
Słodkie maleństwa na jeden kęs 170

maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się(...)cukru pudru 3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek) dodatkowo: 125 g gęstego dżemu truskawkowego Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 165

Podczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna(...)łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na blaszce i po wierzchu

Pysznosci Babci Basi
Tort Kokosowo – Truskawkowy 81

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem pyszny tort kokosowo – truskawkowy, który wręcz rozpływa się w ustach. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek wygląda rewelacyjnie. Jego podstawa to tradycyjny biszkopt z dodatkiem gorzkiej czekolady i wody kokosowej. Wzbogacony masą kokosową oraz truskawkami, wręcz rozpływa się w ustach. Sprawdzi się idealnie jako tort urodzinowy komunijny, a także jako deser(...)dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko. Czekoladę ścieramy na tarce. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka przy użyciu miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodajemy powoli żółtka. Na sam koniec, zmniejszając obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę, kakao oraz startą czekoladę. Przelewamy ciasto do formy o średnicy

Przepiski.pl
Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 365

Efektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy

Słodka Strona
Zielone naleśniki matcha 193

szklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko M 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć miksera(...)smażymy na patelni (u mnie na małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha). Smacznego

Słodkie okruszki