ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:110/395)

Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami 399

imieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory Nie wszystko(...)wlewamy płynną, ale chłodną galaretkę i dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich

Kolorowy Przepisownik
Walentynkowe ciasto z serduszkami 243

znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom jego wykonanie nie zajmuje aż tak sporo czasu. Za to efekt, sami przyznacie, jest wart oczekiwania :) Kakaowy biszkopt, słodka konfitura, lekka pianka truskawkowa, galaretka i polewa - to powinno zadowolić nawet wybrednego smakosza :) A przy tym cieszy oko:) Porcja(...)wierzchnią częścią ciasta tę dolną, gdyż wystarczy wtedy "zsunąć" górę na spód. Przy "ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji.   Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować

My simple kitchen
Tarta truskawkowa z creme patissiere 159

obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie. Tarta truskawkowa z creme patissiere forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Krem 4 żółtka 15 dkg cukru

Posadzone i zjedzone
WIOSENNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 129

delikatnego jak chmurka musu. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. SPÓD CIASTA: 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS: 500 g truskawek 1 łyżka żelatyny 400 ml śmietanki 36% 100 ml śmietanki 500 ml 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki wody DODATKOWO: dżem truskawkowy truskawki do dekoracji 1/2 tabliczki czekolady SPÓD: Białka miksować aż się(...)wymieszać ponownie. Mus dodać do ubitej śmietanki i wymieszać aby składniki połączyły się. Na ostudzonym spodzie smarujemy warstwę dżemu truskawkowego. Na dżem wylewamy mus. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na stężałe ciasto wykładamy truskawki i polewamy czekoladą

Kuchnia w oparach
Tarta rustykalna truskawkowo - jabłkowa 172

Zwijamy brzegi ciasta na jabłka robiąc zakładki, nie będą równe i w tym urok tej tarty.  Wierzch: - 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz - 1 jajko - 2 łyżki mleka - cukier trzcinowy Roztrzepane jako mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 minut, do miękkości jabłek. Po upieczeniu

Kulinarne życie
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 144

ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym(...)Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 170

ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym(...)Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) 299

Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Składniki: 4 00 ml mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia.  Następnie zdejmujemy

Słodka Strona
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 316

małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Tort ze słodyczami 128

omysł na tort dla dzieci jak i dorosłych - jasny biszkopt przełożony kremem kokosowym oraz konfiturą truskawkową bez cukru. Wierzch tortu udekorowany gorzką czekoladą oraz słodyczami: czekoladkami, batonem i żelkami. Całość była pyszna w smaku. Jestem pewna, że goście będą zachwyceni taką dekoracją tortu 😁 Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm*: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)sztuk kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek, np. w kształcie mini butelek czekoladowe jajko od kinder niespodzianki  dodatkowo kilka łyżek konfitury truskawkowej bez cukru ( tutaj PRZEPIS ) sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody * ciasto upiekłam w tortownicy o szerokości 18 cm, ponieważ zależało mi na wysokim biszkopcie Na samym początku przygotować krem ganache . Na małym ogniu podgrzać

Ugotować
Kruche ciasteczka przekładane dżemem 148

wanilią - 2 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka Dodatkowo: dżem - 1/2 słoiczka, o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie). Po tym czasie ciasteczka(...)wanilią - 2 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka Dodatkowo: dżem - 1/2 słoiczka, o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie). Po tym czasie ciasteczka

Pogotujmy.pl
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 294

jeszcze zanim zdążę wymyślić jakieś ciacho, lądują w miseczkach w najprostszej formie. Razem z C. pochłaniamy niewyobrażalne ilości, troszkę chyba na zapas. Sezon truskawkowy bowiem, moim zdaniem, jest stanowczo za krótki... Do przygotowania ciasta z tymi czerwonymi skarbami zmotywowała mnie Panna Malwinna, która takie właśnie hasło rzuciła na nasze kolejne wspólne pieczenie. Nie mogłam się oprzeć! Szukałam długo przepisu idealnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto FIONA 709

podkręcenia koloru można dodać odrobinę czerwonego lub różowego barwnika w proszku. Na upieczony spód wylać przygotowany budyń. Ciasto schować do lodówki do lekkiego stężenia warstwy budyniowej. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową i galaretkę do przykrycia delicji . Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuścić w 1 szklance wody, a w innym naczyniu - rozpuścić galaretki malinowe w 3 szklankach wrzącej wody. Przygotowane(...)galaretki ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać przestudzoną galaretkę o smaku truskawkowym. Całość połączyć ze sobą (najlepiej delikatnie i na najniższych obrotach miksera). Przygotowaną masę wylać na warstwę budyniową. Ponownie ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa śmietanowa lekko stężeje to ułożyć na niej delicje (spójrz na zdjęcia poniżej

Ugotować
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 215

się! A blog założyłam nie tylko po to, by chwalić się sukcesami, ale i porażkami na drodze mojej ,,kucharskiej kariery". :P   Ach, tak się cieszyłam na rozpoczęcie sezonu truskawkowego! Postanowiłam upiec z tej okazji te małe smakołyki zwane babeczkami czy, jak kto woli, muffinkami. Jeszcze w piekarniku tak pięknie wyrosły, że byłam niemal pewna sukcesu. Ostudzone delikatnie udekorowałam kremem(...)ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu... ;)  Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150  g mąki   (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego  - 100 g cukru  - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego  - ok. 200 g truskawek

Kuchnia Ellie
Vol-au-vent z pianką truskawkową 99

kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. Składniki:     15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego(...)powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar.Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.     Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem

R'n'G Kitchen