ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:101/395)

Bułeczki z budyniem 359

Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy ,ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :)żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka  150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości

Słodkości i nie tylko
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALRETKĄ 189

Przepysze ciasto, pojawia się w moim domu  w sezonie truskawkowym 🍓🍰 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.                    SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek(...)galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać

RAROSSA
Tort maślano-truskawkowy 151

musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa: 250 g miękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów(...)czasie zestawić miskę z pary i miksować jeszcze z 10 minut, aż masa jajeczna ostygnie. Mąkę wymieszać z solą, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut w blaszce. Po tym czasie

na moim stole...
Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami. 278

stąd na mym stole pojawił się jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie(...)gazie. Agar agar mieszamy w szklance z 4-5 łyżkami zimnej wody, dodajemy do gotującej się wody truskawkowej, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu (powinno się gotować min. 30 sekund), wyłączamy gaz. Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy do lodówki – 30 minut powinno wystarczyć, żeby galaretka się ścieła. Artykuł Jagielnik

Fill The Bowl
Ciasto na pizze z piwem, Pizza z owocami i syropem miodowo-truskawkowym 148

Składniki: ( na 2 pizze 15 cm; lub 1 pizze około 30 cm) ciasto: 1,5 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek pół szklanki piwa 1 łyżeczka soli farsz: 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka stołowa cukru 2 bardzo duże truskawki deserowe(...)banan sos: 100 g serka mascarpone 2 szczypty cynamonu 2 szczypty cukru waniliowego syrop do polania: 2 łyżki miodu z aronii 4 łyżki marmolady truskawkowej do dekoracji: cukier puder listek mięty/bazylii  Przygotowanie: Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z piwa drożdży i cukru. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn

KreatywnePiny
śmietankowy puszek z konfiturą 160

zrobienia, nie wymaga wielu składników a jego smak możemy dopasować do swojego gustu wybierając swój ulubiony smak konfitury. Ja użyłam konfitury truskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające.   *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Kiedy będą sztywne zacząć dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 315

Sezon rabarbarowy już w pełni, truskawkowy powoli się zaczyna.  Maj to czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :) Składniki: (ciasto półkruche) 3 żółtka 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (może być

ChilliJemy
Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem. 1163

Herbatniki rozkruszamy na pył, dodajemy ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki.  Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na miazgę. Dodajemy stopniowo żelatynę(...)końcu dodajemy czekoladę i strumieniem żelatynę.  Połowę masy wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie wyciągamy sztywną już wkładkę truskawkową (przypomina konsystencją galaretkę) i wykładamy ją na środek sernika, po czym przykrywamy drugą warstwą sera, wygładzając równo wierzch. Na wierzchu ciasta układamy przekrojone na pół truskawki i posypujemy 50 g tartej czekolady.  Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny

Poezja Smaków - blog kulinarny
TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ 135

Pyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny. Biszkopt czekoladowy : 9 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy(...)śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa

Niespełnione zdolności kulinarne
Mini ptysie 72

znajdziecie pączki, faworki i oponki serowe. Dzisiaj natomiast zapraszam Was na pyszne mini ptysie z bitą śmietaną i kremem truskawkowym. Są obłędne, a ich zrobienie naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini ptysie Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki(...)się połączą. Po chwili dodajemy resztę jajek i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ew. do mocnego woreczka, w którym odcinamy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pamiętajcie, że nie mogą być zbyt duże ani blisko siebie bo ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Na koniec ptysie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy

To co lubię - gotuję i polecam
Najlepsze ciasto z truskawkami 1225

trzeba się zastanawiać, i zamiast siedzieć w kuchni tworząc niewyobrażalnie trudne ciasta - to ciasto po względem smaku bez problemu zastąpi wszystkie inne, złożone ciasta. To ciasto to absolutny must have w tym sezonie truskawkowym. Jedyny jego minus jest taki, że znika w mgnieniu oka. Smacznego! Składniki: 1 margaryna 3 jajka 2 żółtka 3,5 szkl. mąki 1,25 szkl. cukru(...)pieczenia 400 g umytych truskawek Wykonanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier będzie praktycznie niewyczuwalny. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wciskamy truskawki na wierzch. Pieczemy na złoty kolor

psgotujemy
Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem 555

śmietanki 30%150 g czekolady gorzkiej100 g czekolady mlecznej4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyPolewa:50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej60 g masła2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe1 opakowanie ptasiego mleczkaCzekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania:Masa:Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Po

Słodka Strona
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 137

maślanką ciasto z rabarbarem  czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem    A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodałam proszek do pieczenia. Wsypałam cukier. Wbiłam żółtka. Następny składnik to miękka, pokrojona margaryna. Zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut do lodówki. Rabarbar umyłam, odkroiłam twarde końce i pokroiłam na kawałki. Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm

potrawyregionalne
Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym 110

kwaśnej, gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche) 400 g domowego dżemu truskawkowego cukier puder do posypania  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki

Krylowa Kuchnia
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 134

pieczenia -1 jajko -200g miękkiego  masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -400 ml wrzątku -300g truskawek Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.  Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku