Najprostsze, ale nie należące do najszybszych ciast - sernik na zimno. Chwila cierpliwości i można cieszyć się smakiem. Składniki: Masa serowa: 3 opakowania (900g) jogurtu greckiego np. Bakoma 1 galaretka np. truskawkowa (o obniżonej zawartości cukru) Wierzch: 1 galaretka np. pomarańczowa (o obniżonej zawartości cukru) Sposób przygotowania: Opakowanie galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i lekką stężałą mieszamy z jogurtami
Truskawkowa FiestaSezon truskawkowy już nam się powoli zaczyna , więc oprócz ciast , muffinek i babeczek zaczynają się też koktajle. A jak wiecie koktajle i smoothie to ja uwielbiam – szczególnie takie mocno schłodzone ( wręcz lodowate! ) z dodatkiem mleka kokosowego. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne smoothie truskawkowe właśnie na mleku kokosowym. Z dodatkiem miodu i soku z limonki. Wspaniale orzeźwi
Ostra na Słodkobezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy. Składniki: Ciasto: 290g mąki pszennej 140g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska Mus truskawkowy: 500g świeżych truskawek 4 łyżki wody 6 łyżek miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska 3 łyżeczki żelatyny Beza włoska opalana: 85g cukru 20ml(...)jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 0,5 szklanki cukru Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Dodatkowo: ok 500 g truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach(...)stężeje). Przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy kolejną 1/3 masy waniliowej. Wykładamy cały mus brzoskwiniowy, wyrównujemy wierzch i ponownie schładzamy ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Przykrywamy trzecim blatem ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem waniliowy. Schładzamy. Na wierzch masy układamy ciasno plastry truskawek i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy tężejącą galaretką truskawkową. Schładzamy do momentu stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościpółpłynna . Masa jogurtowa : Jak galaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i cukrem na jednolita masę ,można mikserem albo łyżką . Wrzucamy owoce i mieszamy. Składamy ciasto Na dolny blat cista wykładamy całą masę truskawkową i przykrywamy drugim blatem, wylewamy masę jogurtową i wstawiamy do lodówki żeby stężało, na wierzch układamy dowolnie owoce i zalewamy galaretkami ,które mają konsystencję gęstej śmietany
Wypieki ReneChociaż sezon na truskawki jest bardzo krótki, to jednak to ciasto możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy przecier truskawkowy. Warto zmiksować truskawki z cukrem, aby później cieszyć się ich smakiem. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę(...)dodajemy utarte żółtka oraz mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa truskawkowa: 2 kostki masła pół kilograma truskawek 1 szklanka cukru Truskawki miksujemy razem z cukrem. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zmiksowane truskawki i bardzo dokładnie ucieramy. Biszkopt
Salonik smakówponownie wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch: Galaretke rozpuścic w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały. Serniczek podany na dużym talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice a mały kawałek na talerzyku
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy to jeden z przyjemniejszych chwil w czasie wiosenno- letnim... Truskawki to owoc doskonały nadaje się praktycznie do wszystkiego, naleśniki kochamy chyba wszyscy a truskawki komponują się z nimi idealnie... Przepis i wykonanie ciasta naleśnikowego znajdziecie TU Dodatkowo potrzebujemy: 1 małą śmietanę 36% 3 łyżki soku z truskawek lub barwnik czerwony szklanka truskawek Śmietanę miksujemy
NaKońcuJęzykatruskawkami idealne smakuje w upalne letnie dni. Słodycz biszkoptów przełamana jest lekko kwaskowatym smakiem truskawek i kisielu . A przygotowanie ciasta jest jak zawsze bardzo proste. składniki na okrągłą formę ciasta spód(...)połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy . Na masie truskawkowej układamy biszkopty a na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę .Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Smakowite Daniadżemów i zimowych soków truskawkowych - choć bardziej popularne są chyba soki malinowe, przygotowywane na przełomie lipca/sierpnia. Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami
Słodkie Przyjemnościjajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju dodatki: 400 g zmielonego twarogu 2 łyżki jogurtu dżem wiśniowy dżem truskawkowy Do miski wlać wodę i maślankę. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Do zmielonego(...)sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać. Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę i można podawać. *Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze i zrobiłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze należy dodać jeszcze trochę mąki
Monia miesza i gotujeTaki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre
Pani na desersłodkiej marmolady truskawkowej, z zewnątrz pokrywa je cienka warstwa czekolady pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego
DefinicjaSmakuPrzepis na truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i pozwala szybko przygotować deser z tych sezonowych owoców. Podczas mojego wyjazdu na Podlasie
niecodziennikparyłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku
Na Ciasteczkowych Papierach