błyskawicznej Nadzienie: kilkanaście sztuk świeżych truskawek cukier Polewa czekoladowo-truskawkowa: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku truskawkowego 150 ml śmietanki kremowej 2 płaskie łyżki miodu lipowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych Dodatkowo: Melisa cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól(...)oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto. Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać wypestkowane obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule. Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz. Sos czekoladowo-truskawkowy: Sok truskawkowy zagotować ze śmietanką. Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę , zostawiamy
Wanilia i KardamonSezon na truskawki w pełni, więc jeśli jeszcze nie znudziły się wam truskawkowe wypieki, to mam dziś kolejny super przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Tym razem przygotowałam gotowaną babkę dwukolorową z truskawkami. Babki gotowane robię dość często, bo są puszyste i wilgotne, ładnie wychodzą, są równe i nigdy nie przypalają się ;-). Nie byłam do końca pewna jak wyjdzie taka
Waniliowe Improwizacjepokojowej) 100 g roztopionego masła Kruszonka: 30g cukru 40 g roztopionego masła 60 g mąki + ulubiony dżem (u mnie truskawkowy mojej Mamy) oraz jajko do wysmarowania Przygotowanie: Jak każde ciasto drożdżowe rozpoczynamy jego przygotowanie od rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy w kubeczku, dodajemy drożdże łyżkę mleka, oraz 2 łyżki mąki (odliczamy
ChilliJemypopołudniowej kawki w ciepłe dni. Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie czerwonej porzeczki garść borówek Spód: 150 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami
Delusional Trinejest ktoś, kto nie lubi naleśników? Uwielbiamy je zajadać na słodko lub na słono. Najlepiej jeszcze smakują z domowej roboty dżemem truskawkowym. Tym razem postanowiliśmy przygotować je w innej wersji. Do ciasta naleśnikowego dodaliśmy świeże liście szpinaku, które nadały im bardzo oryginalnego smaku. Zrobiliśmy dwie wersje naleśników. Pierwsza z mąki pszennej a druga z mąki bezglutenowej
Pan i Pani Smith w kuchniSezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie
cucinareDżem to produkt, który znamy wszyscy. Jest idealny na kanapki i jako dodatek do ciast i deserów. Niezależnie od wieku, uwielbiamy go wszyscy. Malinowy, truskawkowy, jagodowy — wybór jest ogromny. Przetwory domowe Dżemy owocowe są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Co więcej, możemy z nich korzystać przez cały rok. Są idealne na jesienne i zimowe schorzenia. Aby przygotować smaczny, domowy dżem
Drinkologiawięc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :) Składniki na foremkę
Trzeci talerzPyszne ciasto które powstało szybki sposób. Nie miałam czasu na pieczenia ciasta a miałam ochotę na ciasto z truskawkami więc postanowiłam zrobić ciasto podobne do 3-bita, zamiast masy toffi dodałam mus truskawkowy. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki ¼ szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy Masa truskawkowa: 0,5 kilograma truskawek 2 łyżki cukru
Bajeczna Kuchnianimi nasycić póki jest taka możliwość Przepis na tą tarte znalazłam u Pauli na Just my delicious - zachwycił mnie od pierwszego spojrzenia - genialnie łatwe ciasto, pyszne w swej prostocie. Naprawdę zachwycające... Galette czyli tarta truskawkowa w stylu rustykalnym Składniki: 200 g mąki razowej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 300 g truskawek 2 łyżki cukru muscovado
sierotka maRysia w kuchniSezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek któe rozpuściłam w 650 ml wody z czego około 200 ml galaretki odlałam do pucharka wrzuciłam truskawki i mój Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie
cucinareprzedstawić moją alternatywną wersję deseru dla zapracowanych i dla tych, co właśnie mają właśnie sesję i brakuje im czasu na upieczenie porządnego ciasta (czyli takich jak ja). :P Oto przed Wami ultraszybkie truskawkowe łakocie w szklance. Idealne na podwieczorek, czy przy okazji wizyty niespodziewanych gości. (No, może z godzinkę wcześniej mogliby się oni zapowiedzieć, by deser zdążył porządnie się zsiąść
Food Squarecztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę. Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej. Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś ze mnie kiepski. Zawsze mi się coś zważy. Nie wyrośnie. Przypali
bastalenamasła1/3 szklanki cukrużółtko1-2 łyżki śmietanycukier waniliowy szczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyok. 300 g truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą
Słodka Strona