zakończenie sezonu truskawkowego, chociaż chciałoby się żeby sezon trwał cały rok. To mój ulubiony owoc i ciacho szybkie, proste do zrobienia. W sezonie letnim robię je najczęściej. Lekkie jak puch, i na kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki(...)galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech
wesoła kuchniałyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy
Czerwona Porzeczkasięgać do 3/4 wysokości) .Piec 45-55 minut w 180-200C. Dekoracja: 5 łyżek dżemu morelowego 1 łyżka dżemu truskawkowego owoce kandyzowane Dżemy przełożyć na patelnie i smażyć aż odparuje woda i zacznie gęstnieć.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kandyzowanymi owocami
Anielskie wypiekiprzedstawiam bardzo prosty i szybki przepis na cienką i smaczną wersję orkiszową z mąki pełnoziarnistej. Takie połączenie twarogu z naturalnym, truskawkowym sosem to prawdziwy kulinarny foodporn Naleśniki orkiszowe z serem i truskawkami – fit, bez cukru Ciasto naleśnikowe: około 10 sztuk 2 jajka szczypta soli 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka (u mnie
Fitkotcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE 2 op śmietanki 30% ( razem ok 660ml ) 2 łyżki cukru pudru 2 op serka mascarpone FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek 2/3 szkl cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 2,5 łyżeczki żelatyny NASĄCZENIE 3/4 szkl wody sok z cytryny(...)Wyłożyć porcję kremu i na wierzch ułożyć ostatnią część ciasta. Nasączyć i posmarować wierzch oraz boki warstwą kremu. Udekorować wedle upodobania. U mnie boki obsypane pokruszonym wierzchem z biszkopta i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na wierzchu powyciskałam kleksy z kremu i poukładałam w rządkach plasterki truskawek. Artykuł TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaDobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)ponczem. W szczeliny pomiędzy biszkoptami nakładamy dżemem. Na dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego
paapilotkaaużyć dużej tortownicy Biszkopt pieczemy około 50 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Studzimy całkowicie. MASA TRUSKAWKOWA: - 900 ml zmiksowanych mrożonych truskawek - 2 galaretki truskawkowe - 100 ml wrzątku Galaretki (proszek) rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony biszkopt i przykryj drugą(...)śmietanki 36% - 2 łyżki kajmaku Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj porcjami kajmak. Masę wyłóż na ciasto. Z pozostałego kajmaku za pomocą rękawa cukierniczego wykonaj kleksy lub różyczki, całość posyp startą czekoladą! Ciasto smakuje najlepiej schłodzone, tak też powinno być przechowywane tj. w lodówce. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIwaniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze(...)ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , na końcu dodać śmietanę fix i resztę musu truskawkowo galaretkowego i wymieszać mikserem . Warstwy ciasta: Biszkopt przeciąć na 3 części. 1. Spód biszkoptu. 2. 1/2 szklanki musu truskawkowego 3. połowa masy śmietanowo truskawkowej 4. blat biszkoptu 5. masa śmietanowo galaretkowa 6. 3 blat biszkoptu 7. reszta masy śmietanowej Udekorować według
Sama słodycz i szczypta chiligęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki
Smakołyki Berenikisól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek spirytusu Dodatkowo: -> 1 galaretka truskawkowa -> 1 tabliczka czekolady ( opcjonalnie polewa w saszetce) -> ½ puszka brzoskwiń -> Konfitura malinowa Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wykonania ciasta na babeczki ( z wyżej podanego przepisu wychodzi około 20 babeczek). Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Mąkę przesiewamy na stolnicy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy. Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę
Ze smakiem bez glutenuklimacie. A był nim wysoki sernik na kakaowym spodzie, z wysoką warstwą delikatnej kisielowej pianki. Lekkie, puszyste ciacho doskonale na każdą okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao na masę serową: 1200 g sera(...)mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 cukry waniliowe skórka otarta z cytryny łyżka soku z cytryny łyżka kakao na piankę: 2 opakowania kisielu truskawkowego 6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę wyłożoną papierem. Podpiec w 200*C przez około 10 minut. Twaróg przepuścić dwa razy przez maszynkę lub zmielić blenderem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBabeczki z budyniem można dowolnie modyfikować. Można użyć ciasta półkruchego albo francuskiego, zamiast waniliowego budyniu użyć czekoladowego, śmietankowego czy też dżemu truskawkowego, wszystko zależy od Waszego pomysłu i aktualnego smaku. Choć przyznam Wam szczerze, że jednak klasyk o klasyk, w wersji waniliowej te babeczki jak dla mnie smakują najlepiej. Nic więc dziwnego, ze pojawiaja się w moim domu co najmniej
Słodkie Przyjemnościzimno i tego typu ciasta bez pieczenia goszczą u mnie w sezonie letnim dość często, ponieważ lubi je cała moja rodzina. Nigdy jeszcze jednak nie robiłam sernika na zimno na biszkopcie, zawsze tylko na ciastkach, czy to na herbatnikach, czy na biszkoptach. Byłam ciekawa tego połączenia i bardzo się cieszę, że spróbowałam. Ciasto wyszło bardzo smaczne, lekkie, orzeźwiające, choć nieco(...)masy wystudzoną galaretkę. Chwilę odczekałam i gdy masa zgęstniała, wyłożyłam połowę na biszkopt. Przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam resztę masy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 750ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną lekko tężejącą galaretkę wylałam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce. Następnie zdjęłam obręcz i pokroiłam ciasto na kawałki. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis ze strony
Waniliowe Improwizacje