pianka z musem z truskawek. Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep
Wanilia i Kardamonsię na puchaty biszkopt z mlecznym kremem i bogatą warstwą owocowo- galaretkową. Całości dopełniły biszkopty pokryte deserową polewą. Ciasto bardzo orzeźwiające, lekkie- w sam raz na upały. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Polskie Młyny- ich produkty kupicie tutaj . Ciasto wykonałam w blaszce 25 x 36 cm. ( standard). Składniki na biszkopt : 5 jaj (M) ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { so-language: zxx } Składniki na warstwę owocową: 2 galaretki truskawkowe ok. 300 g mrożonych lub świeżych truskawek Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”.Mrożone truskawki kroimy na kawałki.Wstawiamy znów do zamrażalnika. Dodatkowo: ok. 25 sztuk
Domowe ciastaDziś zapraszam Was na drożdżowy wieniec z konfiturą truskawkową i gorzką czekolada. Tradycyjnie, szybko i smacznie! Składniki; 40 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży ok pół szklanki wody poł słoiczka frużeliny truskawkowej około 150 g 5 dag gorzkiej czekolady Przygotowanie; Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier(...)wrzucić pokruszone drożdże. Zalać ciepłą wodą, około pół szklanki i odstawić do ruszenia drożdży. Masło rozpuścić. Wlać do mąki, dodać dwa jajka i zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest za luźne, dosypać mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, lub dłużej. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Po całej powierzchni rozsmarować frużelinę. Czekoladę pokroić w drobną
Radość kipiąca uśmiechem.wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko zaoferowało się, że przyniesie ciasto na piknik z okazji zakończenia roku w przedszkolu. Co zrobić, żeby smakowało rodzicom i podobało dzieciom, które jedzą oczami? Moja propozycja to Pianka truskawkowa na biszkopcie. Nie wymaga dużo wysiłku, a do tego zawsze wychodzi. Jeżeli dzieci będą przy tym pomagać(...)łyżką. Ciasto wylać na głęboką blachę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180°C (góra/dół). Wystudzić. Pianka 10 łyżeczek żelatyny 400 g truskawek 500 g chudego serka 400 g śmietany kremówki (do ubijania) 75 g drobnego cukru sok z 1 cytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki
Pełny talerzPlacek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem
Zasmakuj Kuchnijeszcze je kupić i postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanki mąki(...)mąki ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kostkę. Ser biały rozgniatamy widelcem
Kuchnia MagdaLenyblogu jest już serniczek truskawkowy a teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były(...)wymieszać łyżką. Gotową masę serową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała. Przed podanie wystawic z lodówki kilkanaście minut wcześniej, wtedy ciasto łatwiej wydobyc z foremki. Serniczek podany na talerzach z kolekcji Daria Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujeidealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki i tak dobrze będą wyglądać oraz smakować. Polecam… (przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)push({}); Proste Rogaliki z Dżemem Składniki na około 24 sztuki: Ciasto: 50g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 8 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g około 250g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka wody
Mała Cukierenkaladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe
Ciastkozercydodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy 2 dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy i delikatnie
Pyszności Słodkościmascarpone 500 ml śmietany kremówki 8 łyżek cukru pudru 4 żółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy: 400 ml naparu z mocnej kawy lekko osłodzonej i wystudzonej 100 ml likieru amaretto Kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Żelka truskawkowa: Truskawki umyć pokroić na kawałki zasypać cukrem, wlać wodę i doprowadzić(...)jedną porcję kremu, wyrównać wylać połowę tężejącej żelki truskawkowej, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao wyłożyć krem i wylać żelkę . Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów posypać kakao , wyłożyć ostatnią porcję kremu znów oprószyć grubo kakao i łożyć deser na całą noc do lodówki. Następnego dnia kroić jak ciasto i podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonczas. Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar na zimę ale też robię dżem rabarbarowo – truskawkowy… No właśnie truskawki! Ulubiony owoc mojego męża. Może je jeść kilogramami. Ja też, choć ciasta z truskawkami są wybitnie smaczne! Truskawki są idealne do serników na zimno. Łatwo się miksują i nie mają pestek. Nie trzeba
codojedzeniaświeże, polskie truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać, ale do tych babeczek śmiało można wykorzystać mrożone owoce :) Pyszne, mięciutkie babeczki udekorowane truskawkowym budyniem. Wyglądają przeuroczo, a smakują tak dobrze, że na pewno sięgniecie po dokładkę :) Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami, wykorzystując zimowe zapasy ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch kłaść po 1 łyżce budyniu truskawkowego. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Pozostały budyń wymieszać z 1 łyżką masła. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować
Domowa cukiernia Ewypieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Twaróg półtłusty klinek bez laktozy Mlekowita zachowuje to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo(...)smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe na każdą porę dnia i każdą okazję: zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. Polecam
Wanilia i Kardamonpiekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko(...)kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodko