Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką . Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym(...)kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych malin, jakie udało mi się kupić (gdyż to właśnie dżem malinowy stanowi nadzienie tarty z Linzu). Dlatego zrezygnowałam z tego pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów
Moja DelicjaPyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń(...)jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto
Tradycyjna Kuchniazamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i dodatkowo schłodziłam w lodówce, żeby nadzienie dobrze zastygło, a ciasto lepiej kroiło. Przed podaniem ciasto lekko oprószyłam cukrem pudrem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na ciasta z rabarbarem, np. ciasto marmurkowe z rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciasto-marmurkowe-z-rabarbarem.html), kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-pianka-i.html), ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-jabkami.html) czy ciasto kruche z dżemem, budyniem i rabarbarem (link
Waniliowe Improwizacjesiebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate jeżyny, przypruszone ciastem kruchym. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto(...)będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut
Cynamonowe szczęścieMoja autorska wariacja... Prosty przepis, który jest znany i lubiany w postaci tarty... z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką oraz bananami. Uwielbiam(...)połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki
Kuchnia MagdaLenyMoja autorska wariacja... Prosty przepis, który jest znany i lubiany w postaci tarty... z ciasta półkruchego z czekoladową, budyniową pianką oraz bananami. Uwielbiam(...)połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy lub herbaty ☕ Składniki
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni. Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek(...)cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Wlewamy delikatnie olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewybudyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych malin, a na wierzch kruszonka z chrupiącymi płatkami migdaów. Idealne ciasto na słoneczny(...)180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 20 minut. Wyjąć i ostudzić
Healthy food explorerzagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części :) Jedna to 2/3 ciasta, a druga to 1/3. Wkładamy do zamrażalki. Składniki na warstwę owocową: - ok. 1 kg rabarbaru (można zastąpić innymi owocami, truskawkami, jabłkami itp.) - 5 łyżek cukru Rabarbar pokroić w niewielkie kawałeczki i wymieszać z cukrem. Składniki na wiśniową piankę: - 5 białek - kisiel wiśniowy - 5 łyżek cukru Białka należy ubić(...)większą część ciasta i wałkujemy je, aby wyłożyć nim spód i boki blaszki, którą należy wyścielić papierem do pieczenia. Następnie nakładamy warstwę rabarbaru, a na rabarbar równomiernie rozsmarowujemy piankę. Mniejszą część ciasta (dobrze zmrożoną) trzemy na tarce o grubych oczkach, pokrywając wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180* i pieczemy
Zdrowie na języku :Pdodatkiem sezonowych owoców, na pewno się nie zawiedziecie i ciasto będzie wam bardzo smakowało Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie się nacieszyć truskawkowymi ciastami, bo ja sama jakoś jeszcze nie mam dość A jeśli nie ciasto? Sprawdźcie inne przepisy z truskawkami w roli głównej Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru foremka 25 x 35 cm Spód i kruszonka(...)białka 4 łyżki erytrytolu 10 g liofilizowanych truskawek w formie pudru (zblendowanych) Ze składników na spód i kruszonkę zagnieść gładkie ciasto i podzielić na pół. Spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepić połową ciasta i odstawić. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki. Twaróg wyrobić ze słodzikiem i mlekiem przy pomocy miksera. Dodać jajko i żółtka oraz budyń i zmiksować wszystko
Fitkotjedno z moich ulubionych ciast z jabłkami. Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia. Jabłeczniki nr 9 (2008). Robiłam je wielokrotnie. Uwaga! W cieście kruchym nie ma cukru, ale słodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam!Składniki: Ciasto:3 szklanki mąki pszennej250 g margaryny5 żółtek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaJabłka:1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonulub1 kg jabłek
Kuchnia domowa Anidołożę do galaretek troszkę barwników aby wzmocnić kolory :-) Jednak ciasto wygląda ślicznie w takich pastelowych barwach. Składa się ono z delikatnego kakaowego biszkopta,kolorowej pianki oraz kakaowej pianki,która wieńczy całe ciasto. Ciasto robi się łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka kakao PIANKA 600 ml śmietanki(...)różnych kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody i ostudzona Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej z galaretek w 200ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało bezową pianką, kruszonką i rabarbarem. Świetnie dobrana kompozycja smakowa. Balans słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego rabarbaru wspaniale zachowany. Dziękuję Ewie z bloga Z Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam. Składniki na ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm) 2,5 s zklanki mąki pszennej 5 żółtek(...)minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony rabarbar. Na rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki
Walijskie PichceniePyszne blaty migdałowo-orzechowe, delikatna pianka z serka,galaretki i bitej śmietany. Galaretka,owoce-pyszne letnie ciasto! Kiedy zobaczyłam przepis w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki", pomyślałam, że i ja muszę się zdobyć na to ciasto . Upał nie odpuszcza, ciasto z lodówki , rześkie, zimne- aż się prosi samo! Dzieci za tym ciastem przepadają. Dorośli nie poprzestaną na jednym kawałku! Przepis(...)przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do całkowitego wychłodzenia i przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. Ostrożnie gdyż są dosyć cienkie. Przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek delikatnie ubić mikserem aby był gładki. Tężejącą galaretkę wlewać powoli
Z Kuchni Do KuchniKawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :) CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą „górkę”. Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać
https:KKuchniaMniam