Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)ciasto było równe i bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
Praktyczna plkilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem(...)dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka
Z Kuchni Do Kuchnikilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem(...)dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka
Z Kuchni Do KuchniTrochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoodwiedziny do rodziców M., którzy mieszkają w Kielcach i uraczyć ich jednym z moich ulubionych ciast - zaraz obok szarlotki - a mianowicie Pleśniakiem. inaczej zwanym Strzępcem. Ciasto okazało się wyjątkowo dobre, szczególnie że do wykonania pianki posłużyłam się ostatnio poznanym fortelem, ale o tym później. Ciasto smakowało bardzo, czego dowodem będzie brak zdjęcia pełnej blachy, z resztą w pewnym momencie(...)grubych oczkach zmrożony ciemny kawałek ciasta. W osobnym naczyniu ubić trzy białka pozostałe z jajek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Tak ubitą piankę wyłożyć na ciasto, a na koniec zetrzeć na wierzch ostatni jasny kawałek ciasta. Piec 45 minut w 200 C. Smacznego! PS. Buszując w szafkach i szufladach mamy M., znalazłam
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i pianką z dodatkiem oleju. Ciasto: 7 żółtek 250 g margaryny 4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki śmietany 18% Pianka: 7 białek 1,5 szklanki cukru budyń smietankowy 1 duży+1 mały 200g kokosu 2/3 szklanki oleju(...)stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, obsypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Praktyczna plkremówki (36%) 10 dkg cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 3 dkg żelatyny 100 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Jak przygotować ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową. Ciasto: Mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sodę oraz kakao przesiać przez sitko. Dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Zółtka roztrzepać widelcem a białka ubić(...)wstawić do lodówki i trzymać do momentu, w którym zaczyna tężeć. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylać masę, przykryć drugą połową biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową O czym warto pamiętać przygotowując ciasto czekoladowe z jogurtem i jagodami. Mrożone jagody zastąpić możemy świeżymi. Możemy także
mecooksWaga kuchenna WYKONANIE: Ciasto: Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej przesianej przez sito . Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny. Pianka: Do misy(...)chwilę mieszając około 40 min. - Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy . Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki. - Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut. - Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem
Rita creativeprzepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato! Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka cukru wanilinowego (użyłam Master Cook(...)masa będzie puszysta. Zdjąć z ognia, od razu dodawać po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa: 400ml śmietanki 30%, 200ml wrzątku, 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook
Z miłości do słodkościCiasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 1 kostka masła 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy
Tradycyjna KuchniaMuszę się Wam przyznać, że mleko kokosowe to dla mnie ciągle produkt, który oswajam i to oswajanie wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem przygotowałam z
Cynamonowe szczęścieciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła(...)proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam :-))))))))))). Smacznego
kruche babeczkiCiasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecałe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia: Na spód dajemy ciasto jasne - warstwa dżemu - ścieramy na tarce ciasto ciemne - dajemy masę serową - pianka - płatki migdałów - ścieramy ciasto ciemne Ciasto pieczemy 60 minut. Ja 30 minut piekłam na funkcji tylko dół, po 30 minutach zmieniłam na góra - dół. Smacznego
kruche babeczkimnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek
Ala piecze i gotuje