ciasto pianka - 2655 przepisów (strona:25/177)

Piernik z truskawkami i cytrynową pianką 183

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i  galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)ciasto było równe i  bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin

Praktyczna pl
Proste ciasto ze śliwkami 144

kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem(...)dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do  CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto ze śliwkami 173

kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki. Formę wykładamy papierem(...)dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do  CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA . Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 362

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Weekend na Białogonie 166

odwiedziny do rodziców M., którzy mieszkają w Kielcach i uraczyć ich jednym z moich ulubionych ciast - zaraz obok szarlotki - a mianowicie Pleśniakiem. inaczej zwanym Strzępcem. Ciasto okazało się wyjątkowo dobre, szczególnie że do wykonania pianki posłużyłam się ostatnio poznanym fortelem, ale o tym później.  Ciasto smakowało bardzo, czego dowodem będzie brak zdjęcia pełnej blachy, z resztą w pewnym momencie(...)grubych oczkach zmrożony ciemny kawałek ciasta. W osobnym naczyniu ubić trzy białka pozostałe z jajek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Tak ubitą piankę wyłożyć na ciasto, a na koniec zetrzeć na wierzch ostatni jasny kawałek ciasta. Piec 45 minut w 200 C. Smacznego! PS. Buszując w szafkach i szufladach mamy M., znalazłam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruchy placek z wiśniami i pianką 116

Kolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i  pianką z dodatkiem oleju. Ciasto: 7 żółtek 250 g margaryny 4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki śmietany 18% Pianka: 7 białek 1,5 szklanki cukru budyń smietankowy 1 duży+1 mały 200g kokosu 2/3 szklanki oleju(...)stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, obsypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową 137

kremówki (36%) 10 dkg cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 3 dkg żelatyny 100 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Jak przygotować ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową. Ciasto: Mąkę pszenną, mąkę orkiszową, sodę oraz kakao przesiać przez sitko. Dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Zółtka roztrzepać widelcem a białka ubić(...)wstawić do lodówki i trzymać do momentu, w którym zaczyna tężeć. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylać masę, przykryć drugą połową biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową O czym warto pamiętać przygotowując ciasto czekoladowe z jogurtem i jagodami. Mrożone jagody zastąpić możemy świeżymi. Możemy także

mecooks
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 114

Waga kuchenna WYKONANIE:   Ciasto:   Do misy miksera wrzucamy kostkę margaryny i zaczynamy ucieranie, dodajemy 5 żółtek, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę wody, 3 szklanki mąki samorosnącej  przesianej przez sito . Miksujemy do dokładnego wymieszania się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, wsadzamy do woreczków i wkładamy do lodówki na około pól godziny. Pianka:     Do misy(...)chwilę mieszając około 40 min. - Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy . Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki.  - Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut.  - Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem

Rita creative
Puszysty biszkopt z truskawkową pianką 268

przepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato!    Biszkopt:   3 jajka,  1/2 szklanki cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżka cukru wanilinowego (użyłam Master Cook(...)masa będzie puszysta. Zdjąć z ognia, od razu dodawać po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa:   400ml śmietanki 30%,  200ml wrzątku,  2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook

Z miłości do słodkości
Pleśniaczek z wiśnią 129

Ciasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 1 kostka masła 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy

Tradycyjna Kuchnia
Jagodowo kokosowa pianka 181

  Muszę się Wam przyznać, że mleko kokosowe to dla mnie ciągle produkt, który oswajam i to oswajanie wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem przygotowałam z

Cynamonowe szczęście
Makowiec z lekką budyniową pianką 4983

ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła(...)proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam :-))))))))))). Smacznego

kruche babeczki
Ciasto bez pieczenia – efektowny deser bez udziału piekarnika! 164

Ciasta bez pieczenia są wyjątkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, przepisów na ciasta bez piekarnika jest mnóstwo. Poznaj wyjątkowe pomysły na pyszny deser dla zapracowanych! Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Przede wszystkim w niczym nie ustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak(...)pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta bez pieczenia są idealnym pomysłem dla osób, które „nie mają ręki do ciast” lub dopiero zaczynają stawiać pierwsze kroki w przygotowywaniu deserów. Ale nie tylko. To też świetny pomysł dla wszystkich tych, którzy nie posiadają piekarnika! Ciasta bez pieczenia można przygotowywać na wiele sposobów. Z tego względu każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto harataniec z serem i migdałami 184

całe jajka 2 żółtka 150 g cukru pudru 30 g maki ziemniaczanej Pianka: 4 białka (które na zostały) 2 łyżki cukru pudru  1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić) Dodatkowo: 70 g płatków migdałów Helio 200 g powidła śliwkowego Ciasto: 1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia:  Na spód dajemy ciasto jasne - warstwa dżemu - ścieramy na tarce ciasto ciemne - dajemy masę serową - pianka - płatki migdałów - ścieramy ciasto ciemne Ciasto pieczemy 60 minut. Ja 30 minut piekłam na funkcji tylko dół, po 30 minutach zmieniłam na góra - dół. Smacznego

kruche babeczki
Kruche z czekoladową pianką i borówkami 184

mnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania