ciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła(...)pół godziny. Na mleku ugotować budyń z cukrem i kawą. Do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto ze śliwkami. Przykryć ciastem z pianką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej w jednej warstwie. Pieczemy ciasto 35 minut. Po tym czasie można jeszcze na wierzch dodać kleksy z masy bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało(...)łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 kropli aromatu migdałowego opcjonalnie: beza z 1 białka lub garść pianek marshmallow
Karo in the KitchenCiasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka(...)Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić
Czerwień i błękitpudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu DODATKOWO: 500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek PIANKA: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 szklanki oleju szczypta soli Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy(...)sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy
Cakes By KejtKolejny letni wypiek z owocami. Tym razem kruche ciasto na krupczatce z budyniową pianką i agrestem. Do tego ciasta również pasują różne owoce więc ciasto idealne na lato. U mnie nie zawsze do ciasta musi być kawa lub herbata. Lubię też jako dodatek kieliszek wody i tym razem do ciasta podałam wodę. Woda Jan jest bogata w minerały(...)zamrażarki. Po wyjęciu ciasto z lodówki nakłuć widelcem. Posypać agrestem. Z białek i cukru ubić sztywną bezę. Na końcu wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Budyniową piankę rozsmarować na agreście. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach posypując po całej powierzchni pianki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu ostudzić
Ala piecze i gotujeSezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia bezglutenowysiemię lniane mielonemleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka1 szklankapół łyżeczki1 łyżka3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon(...)warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły.Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki
głodny alergikpysznego ciasta. Ciasto cappuccino będzie idealne na taki dzień. Jest puszyste, lekkie i do tego przepyszne. Ciasto cappuccino Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Pianka cappuccino: 500 ml śmietanki kremówki 36% 8 łyżek cappuccino 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki żelatyny Pianka śmietankowa(...)kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Całość posypujemy tartą czekoladą i pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego Artykuł Ciasto cappuccino pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebiałek stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej. Przygotowaną pianę przekładamy na kruche ciasto, wyrównujemy. Układamy maliny (otworkami do góry), delikatnie wciskamy je w piankę(...)wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Uwagi: Najbardziej newralgiczną częścią ciasta jest przygotowanie pianki. Jeśli mamy mikser z plastikową misą lepiej odłożyć go na bok. By piana odpowiednio nam się ubiła radzę wykorzystać do tego suchą i czystą szklaną miskę. Warto też przygotować
Smaki Na Talerzublaszkę. Pieczemy w 170 st. C przez ok 1 h. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie odrywamy papier i odcinamy z wierzchu ciasta 1/3 wysokości. Pozostałe ciasto nasączamy wodą wymieszaną z sokiem. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem(...)następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta. Na śmietankową piankę układamy maliny i lekko je dociskamy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto
kulinarne odsłony patiNajlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy lodów, jest pyszna. Składniki: kruche ciasto (link do przepisu) (3 żółtka, 100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml(...)ciasto zgodnie z przepisem podanym w linku. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki na 30 minut. Z przygotowań ciasta zostaną nam 3 białka, które wykorzystamy jako piankę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190*C. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo małe kawałki. Pokrojone jabłka
Gotowanie i blogowanieblogu. Ciasto jest proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)przykryć drugim lekko dociskając. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy delikatny biszkopt nabierze odrobiny wilgoci z pianki. Wierzchu ciasta nie trzeba oblewać ani lukrem, ani żadną polewą. Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne w smaku i konsystencji. [Ciasto przygotowałam w prostokątnej blasze o wymiarach
Codzienna kuchnia niecodziennamargaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić. Pianka: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, galaretka truskawkowa, starta czekolada do dekoracji. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, ostudzić(...)dodać do białek. Krótko zmiksować. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, ostudzić i posypać startą czekoladą. Smacznego
Z miłości do słodkościwiem dlaczego do tej pory nie umieściłam jeszcze tego przepisu... ?!? Tak czy inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!! Sernik z pianką mojej Mamy ♥ Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki; 1/4 szkl. śmietany kwaśnej; 100 g margaryny; 3 żółtka; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; kakao. Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą(...)miksujemy, ale niezbyt długo (serniki tego nie lubią :) ) Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni. Pianka: białka pozostałe z ciasta i masy serowej; 1 szkl. cukru. Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy
Miksturownikksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe) 25 g ksylitolu 4 białka szczypta soli Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach(...)stolnicy silikonowej. Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach . Pianka: Ubijamy białka z odrobiną soli , dodajemy ksylitol i ubijamy
Różowa kuchniaDziś zapraszam na pyszne ciasto z delikatną brzoskwiniową pianką i galaretką. SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 1 czubata łyżka kakao. PIANKA: 2 śnieżki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 50dag serka Philadelphia (można zastąpić zmielonym twarogiem), 2 galaretki brzoskwiniowe, 1 puszka brzoskwiń(...)ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka i sypkie składniki. Wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika Ciasto należy dobrze wystudzić. PIANKA: Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 2-3 połówki odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzątku. Serek zmiksować z ubitą wcześniej śnieżką
Zrób to smacznie