smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem i owocami BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Kruche ciasto z pianką i owocami BLOG: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Tort czarny las BLOG: http://www.obiadgotowy.pl/ Sernik z porzeczkami BLOG: http://nietylkopasta.pl/ Zobacz także: Jagodzianki – smak lata Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami Artykuł
Kuchnia BazyliiKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać(...)spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego
Na słodko lub wytrawniedodatkiem soczystego kiwi , zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Jak już nieraz Wam mówiłam , do wielbicieli kiwi nigdy nie należałam!Tym razem zrobiłam nie deser , a wielką blachę ciasta!Znikało w tempie ekspresowym i nawet znalazł się jeden taki co nam nocą z lodówki zaczął wyżerac ;) SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt– cukier – 3/4 szklanki– proszek(...)dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C. MASA:Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.Do gorącego wsypujemy agrestową galaretkę.Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA:Galaretki agrestowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( ja w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi
Ostra na Słodkowtorkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto, będące połączeniem biszkoptu cynamonowego, pianki truskawkowej oraz dżemu porzeczkowego. Warto w długi jesienny wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka(...)przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasizaczynamy zagniatać ciasto, dodając stopniowo po jednym żółtku (staramy się zagnieść ciasto jak najszybciej). Otrzymane ciasto dzielimy na 2 części w proporcji ¾ i ¼ (większa część ciasta powinna ważyć około 250 g), części ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1,5/2 godziny (ciasto możemy również przygotować wieczorem, dzień przed planowanym pieczeniem). Do większej części ciasta przed zamrożeniem(...)zagniatamy i umieszczamy kakaowe ciasto w zamrażalce. Po upływie 2 godzin rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część ciasta, delikatnie ugniatamy ciasto dłonią. Podpiekamy nasz spód przez około 15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy. W czasie gdy ciasto się studzi, przygotowujemy piankę, białka ubijamy na najwyższych obrotach
KulinarneImpresje.pltakiego ciasta, zrobiłam jednak zupełnie po swojemu. Jako bazy użyłam maminego sprawdzonego przepisu na murzynek (przepis tu-klik) . Na wierzch dałam lekką piankę a całość wykończyć miałam czekoladą ale jednak zdecydowałam się na galaretkę. Ciasto to jest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem. *foremka(...)piec około 30 minut. Wystudzić. Dwie galaretki rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną ale płynną galaretką. Piankę wyłożyć na ciasto. Pozostałą galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, żeby stężało
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsty klasyczny biszkopt zwieńczony śmietankową pianką ze zmiksowanym koktajlem truskawkowym. Uwielbiam takie proste, kilkuskładnikowe ciasta na biszkopcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z truskawkową pianką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 260 kcal Klasyczny biszkopt z truskawkową pianką ze śmietanki, zmiksowanego koktajlu truskawkowego(...)galaretki. Proste ciasto z musem truskawkowym. Składniki: BISZKOPT 4 jajka z wolnego wybiegu 150 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 60 g skrobi ziemniaczanej TRUSKAWKOWA PIANKA 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 2 galaretki truskawkowe 100 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj
ProstePesto.plCiasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Prosty placek z owocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze – Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi – Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką(...)oleju rzepakowym – Kruche rogaliki z truskawkami – Mini beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami – Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką – Galette z serem i truskawkami – Sernik z truskawkami i czekoladą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTruskawkowa rolada bezowa Słodka i chrupiąca beza wypełniona pysznym kremem śmietankowo-truskawkowym. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć. Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Gotową piankę wkładamy na chwilę do lodówki aby zaczęła tężeć *** *** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie
Blog z ApetytemUwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi(...)Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Banana kroimy na drobne kawałki. Pianki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Banana i pianki wsypujemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 karmelu, na karmel nakładamy 1/2 śmietany kremówki. Powtarzamy czynność. Wierzch smarujemy karmelem, posypujemy piankami i delikatnie oprószamy gorąca czekoladą w proszku. * źródło: bbcgoodfood.com The post Korzenne
Made By Mom And SonRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną
VioletoweKucharzeniemąki orkiszowej szczypta soli 6 żółtek 1 szkl kremówki 4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0,5kg) 1 szkl pokrojonych truskawek Składniki pianki: 6 białek 1/2 szkl cukru trzcinowego Piekarnik rozgrzać do 180*C. W misce zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim dokładnie dno blaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie(...)piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki. Przed podaniem ciasto wystudzić. Smacznego
Smaczne ZdroweZgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto(...)szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na piankę budyniową: 5 białek, dużych 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 budynie waniliowe, proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Dodatkowo: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 2-3 łyżki cukru
Świat Ciastanazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym nadzieniem-może być to krem, pianka czy co chcemy :-) Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne. Polecam. Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym. Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki. Wszystko się rewelacyjnie komponuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku