Dzisiejszy przepis bazuje na przepisie na kruche ciasto z lekką pianką i borowkami . Tak na prawdę to oryginalny przepis był szarlotką i dostałam go od cioci mojego męża, jest z nami od ponad 25 lat. Stopniowo z upływem czasu przepis ewoluował i szczerze powiedziawszy jest doskonały z każdymi owocami. Można też dodać bakalie, suszone(...)spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kulinarne przygody Gatitykupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało i myślę, że spróbuję przygotować je po raz kolejny, z innymi owocami (marzą mi się(...)budyniowym i cukrem waniliowym. Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką. Piankę wyłożyć na podpieczony spód, na niej równomiernie rozłożyć borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-55 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru. Ostudzić. Smacznego! No dobrze, to może ja się już
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek(...)dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu czyli ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z masłem. Galaretki rozpuścić jak poprzednio w 750 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazanim zdążę zrobić zdjęcia, to zjadamy je w mig. To ciasto postanowiłam więc uchronić przez błyskawicznym zjedzeniem i zrobiłam zdjęcia zanim do końca ostygło. Idealnie kruche ciasto, pyszne borówki i słodka pianka. To naprawdę rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie 😊 Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 300 g mąki
Codzienna kuchnia niecodziennachińskich Miejsce 2: Sałatka gyros z ogórków i cukinii Miejsce 3: Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem
My simple kitchenPrzepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno. Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką . Bez pieczenia, na szybko i smacznie. Ciasto piankowe lub też inaczej ptasie mleczko , jest świetną aternatywą po świątecznym przejedzeniu. Polecam. Jak zrobić takie ciasto piankowe z galaretką pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz(...)bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO PIANKOWE Z GALARETKĄ SKŁADNIKI: Pianka: mleko zimne (500 ml.) śnieżka (2 op.) galaretka malinowa (1 op.) galaretka agrestowa ( 1 op.) woda gorąca (400 ml.) Dodatkowo: herbatniki (13 szt.) albo biszkopty galaretka agrestowa (1 op.) woda gorąca
RITA food channelWarstwowe ciasto z brzoskwiniami na czekoladowo – kawowym spodzie. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zwłaszcza dzięki lekkiej brzoskwiniowej piance, którą polałam moją ulubioną polewą czekoladową :) ciasto czekoladowo-kawowe: 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mocnego espresso 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się połączy. Polewę przestudzić i wylać na pianką brzoskwiniową. Aby uzyskać takie „zacieki” jak na zdjęciach, należy ciasto kroić ciepłym nożem równolegle do spodu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami Tagged: brzoskwinie , czekolada , galaretka , kawa , kremówka
https:KKuchniaMniampianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)Węglowodany: 25 g Tłuszcz: 5,4 g Smacznego! Szarlotka z żurawiną i pianką Szarlotka z żurawiną i pianką Szarlotka z żurawiną i pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta
moj przepis nadzisiaj dla was mam propozycję, która ucieszy wszystkich tych co to od piekarnika trzymają się z dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia łatwe w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. Rzadko idę na taką łatwiznę, ale przecież czasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania. Do przygotowania będziecie potrzebować(...)Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody i zostawiam do momentu aż zacznie tężeć ale pozostanie lekko pół płynna. W tym momencie każdą galaretkę miksujemy na piankę przy pomocy blendera. 2. Mikserem elektrycznym ubijamy lekko jogurt . Następnie jogurt w równych częściach dzielimy pomiędzy wszystkie 6 galaretek. Najlepiej by otrzymać równe porcje sprawdzi się duża łyżka lub łyżka
vaniliowoczekoladowastworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno
Cynamonowe szczęścieKwiatek – proste i przepyszne ciasto bez pieczenia! Jogurtowo-truskawkowa pianka na chrupiącym(...)czekoladowym spodzie, ozdobiona ślicznymi kwiatkami z galaretki. Pyszne i efektowne ciasto, które szybko się robi i nie wymaga pieczenia. Idealny letni deser, nie za słodki, lekko kwaskowaty, uzupełniony chrupkim, słodkim i czekoladowym spodem. Niebo w ustach! Składniki: Spód ciasta: 230g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka jogurtowo-truskawkowa: 0,5 kg truskawek 500ml gęstego jogurtu naturalnego
Blog z ApetytemPyszne ciasto ze musem rabarbarowym i pysznymi malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem. Składniki: foremka 23cm kruche ciasto ( przepis tutaj ) 1kg rabarbaru 500ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g malin pianka 3 białka 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Ciepły mus wlewamy na upieczony spód ciasta, następnie układamy maliny. Białka miksujemy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i ocet, miksujemy jeszcze minutę. Sztywną pianę wlewamy na ułożone maliny, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C na 2-3 minuty aż pianka się zarumieni, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze
Gotowanie i blogowaniesię tymi wspaniałymi owocami, ale postanowiłam też część przeznaczyć do wypieku ciasta. Co by tu upiec? Czy coś co już znamy, czy iść w kierunku nowości? Zaczęłam kombinować ze składnikami jakie miałam w lodówce. Przypomniało mi się, że kiedyś jadłam u koleżanki ciasto niby sernik, niby pianka zrobiona z jogurtów. W lodówce zawsze mam jogurty typu greckiego(...)część ciasta wprost do foremki. Wiórki startego ciasta równomiernie rozłożyłam na całej powierzchni, delikatnie przygładziłam dłonią i wstawiłam do gorącego piekarnika na koło godzinę, do czasu kiedy wierzch się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika, obficie posypałam cukrem pudrem. Teraz już można było częstować moich łasuchów Pięknie upieczone i wyrośnięte ciasto w smaku przypomina sernik. Ale jest delikatniejsze. Niby pianka, niby
Kuchnia u KrysiZamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę
Proste Potrawyciasto:2,5 szkl. mąki pszennej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl. cukru1 margaryna (250 g )4 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyNa piankę: 4 białkaszczypta soli1 op. kisielu wiśniowego 0,5 szkl. cukruNadzienie:5 łodyg rabarbaru3 jabłkaok 5 łyżek cukru1 kisiel wiśniowy ( proszek)Mąki i budyń przesiać z proszkiem(...)cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce, następnie różową piankę i na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia