Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem
słodki bratekKruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką, idealne do kawy, na leniwy weekend, wspaniałe. Do ciasta pasują także inne owoce. Gotowe ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm): 5 żółtek (z jajek wielkości L) 2 łyżki cukru 250 g masła lub ewentualnie margaryny (jednak ja zawsze(...)używam masła 3 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyniową piankę: 5 białek ( z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Pozostałe składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g) cukier puder do dekoracji Żółtka dokładnie
Zasmakuj KuchniMoje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów 800 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki domowego dżemu jagodowego 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym 300 g jagód Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy(...)zacznie nam tężeć bo za wcześnie wlana spowoduje ,że nasze biszkopty mogą nam wypłynąć Zanim pianka z serka zastygła powrzucałam do środka topiąc do połowy jagody, które wcześniej należy umyć i oczyścić z liści. Kiedy nam wszystko zastygnie możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
W Moim Magicznym Domutiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać
Cooking Monstersłodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić), ale fajnie się sprawdzi też np. konfitura lub dżem z czarnej porzeczki lub malin. MAZUREK z PIANKĄ i MIRABELKĄ Składniki: ciasto: 200g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany(...)masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy, a wierzch smarujemy konf iturą/ dżemem , a n a niej układamy piankę ,którą robimy jak poniżej. pianka: Śmietanę ubijamy z cukrem
Bon appetit mon amiekostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową(...)Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiniego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 75 dag sera białego 1 jajko(...)zawinąć i odstawić do lodówki. Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka. Gotową pianę
Smakołyki Asi180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie i zimne przełożyć na talerz - ciasto jest pysznie aromatyczne, wilgotne, pianka bezowa idealnie smakuje w tym cieście
W Mojej Kuchni LubięKruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto. Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza: 4 białka szczypta soli
Kolorowa kuchnia Elkicałość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała obłędnie, jabłka, których wcześniej nie poddusiłam, zachowały swoją jabłkową konsystencję, a jednocześnie zrobiły się przyjemnie miękkie. Kisielowa pianka doskonale osłodziła całość, poza tym jej różowy kolor dodał ciastu niewątpliwego uroku.Jedyną wadą tej szarlotki jest fakt, że troszkę się rozpada przy krojeniu - niemniej smak zdecydowanie to wynagradza.Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta (tylko(...)które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej125 g miękkiego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solikisielowa pianka:1/2 opakowania kisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponieważ jedynym dodanym cukrem jest ten, który występuje w piankach i Michałkach®. Dodatek cytryn sprawiają, że tarta jest ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty(...)upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut. Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano). Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy w rondelku w bardzo ciepłym mleku, na małym ogniu, dość szybko mieszając składniki trzepaczką
Symfonia SmakówCiasto z agrestem sprawdzi się idealnie na letnie upały. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Trudno mu się wtedy oprzeć. Słodkie, kruche ciasto idealnie pasuje do nadzienia z agrestem i delikatną pianką budyniową. U mnie ciasto gościło na stole w ostatnie dni upałów sierpniowych, a to dlatego, że miałam zamrożone owoce. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta
Passions hobbies lifeWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8 jajek2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 szklanka cukruszczypta soliPianka z ajerkoniaku:500 ml śmietany 30%8 łyżeczki żelatyny1,5 szklanki ajerkoniaku4 łyżki cukru pudru0,5 szklanki mlekaPolewa czekoladowa:3 łyżki ciemnego kakao1/3 szklanki cukru90(...)wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.Pianka z ajerkoniaku:Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Śmietanę
Oryginalny smakpoza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka żelatyny(...)suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast
Pychotkaaatakie cudeńka. Składniki: Na ciasto I: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto II: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców(...)naczyń, odstawić do całkowitego stężenia (schłodzić najlepiej w lodówce). Następnie pokroić każdą galaretkę w kostkę. Miskę, najlepiej o kształcie półkuli wyłożyć folią spożywczą. Brzegi wyłożyć plastrami ciasta (część będzie potrzebna na wierzch). Pianka: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlać chłodną galaretkę (może być
My sweet a life