składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy
Domowy Smak JedzeniaZapraszam Was dzisiaj na bardzo lekkie, cytrynowe ciasto o wdzięcznej nazwie;) „Cytrynowy Puch” to biszkopt o delikatnym, cytrynowym posmaku, z cytrynową pianką, warstwą galaretki oraz bitą śmietaną. Ciasto jest proste do wykonania i bardzo ładnie się prezentuje, choć u mnie nie obyło się bez potknięć – warstwa galaretki powinna być nieco większa, jednak mi część spłynęła(...)ścieramy delikatnie, tylko zewnętrzną część. Papier do pieczenia warto przed wylaniem biszkoptu delikatnie natłuścić olejem i rozsmarować – wystarczy około 1 łyżka oleju. Galaretkę wlewałam na ciasto zimną, lecz ciągle płynną. Piankę cytrynową rozprowadziłam po całości blaszki, ale widać niezbyt dokładnie/szczelnie, gdyż galaretka spłynęła mi częściowo na spód blaszki. Aby temu zapobiec wykładamy galaretkę już tężejącą, albo dokładnie wyrównujemy
Smaki Na TalerzuLekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej
Zrób to smaczniejuż cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek. Pianka (zrób ją tuz przed użyciem, bo woda po ciecierzycy lubi(...)się rozwarstwiać): 100-150 ml wody po gotowaniu ciecierzycy 100 g cukru pudru Ubij wszystko razem na sztywną pianę. Na wylepione ciasto wyłóż jabłka a na to piankę. Na wierzchu rozkrusz resztę ciasta. Dla bajeru możesz posypać delikatnie brązowym cukrem. Piecz w temp. 170-180 C max! około 40-50 minut, na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego! ps. Ciasto
greenscarfostudzenia. Wykonanie ciasta – do mąki dodać proszek dopieczenia, masło, roztrzepane żółtka z cukrem zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 do 1/3 . Włożyć ciasto do woreczków i do lodówki na godzinę. Wykonanie pianki – białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie podczas ubijania dosypywać cukru(...)koniec dodać powoli wsypując proszek z kisielu. Formowanie ciasta – Blaszkę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć większą część ciasta. Na to rozłożyć jabłka, następnie pianka. Teraz już tylko zetrzeć mniejszą część ciasta na górę i do piekarnika. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 200 C i piec 40 minut. Ciasto musi urosnąć i lekko
Kuchnia Pokoleńgrudek. Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy. Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki. Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki. Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy 4 łyżki śmietany(...)oraz kakao. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca. Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą. Ciasto chowamy do lodówki na noc. I gotowe :-) Bardzo polecam, łatwe, i pyszne ciacho na jesienne wieczory :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru. Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze. Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 200g herbatników 90g masła Masa piankowa: 70g pianek Marshmallows 500 ml śmietanki 30-36% 250 ml mleka 2 łyżki cukru(...)wody. Na masie piankowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką i umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do swojego ciasta użyłam mini pianek Marshmallows , które do nabycia są w Cukieterii , zresztą jak cudowne ozdoby, w tym zaprezentowany biały kwiatek. Te małe pianki robią furorę wśród moich bliskich, bo oprócz smaku mają wyjątkową wielkość. Spotkaliście
Di gotujeBrokuły w cieście i bułce tartej Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Parówki w cieście francuskim Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem Quesadilla z kurczakiem i serem Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety(...)będą równie pyszne jak klasyczne ciasto z piekarnika. Pamiętaj aby dokładnie przygotować listę składników do ciast, aby uniknąć niepotrzebnych zakupów na ostatnią chwilę, na pewno będziesz spokojniejsza podczas przygotowywania słodkości dla gości. Kostka królowej bez pieczenia Ciasto milionera Ciasto Lion Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto
Kulinarne PrzebojeSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne PrzebojeDeser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)Składniki: na piankę malinową: 2 szklanki malin (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru duża łyżka żelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :) Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie(...)cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym ) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka
Opowieści z piekarnikaogródkach pojawi się agrest, dlatego już teraz podsuwam przepis na pyszne kruche ciasto z jego dodatkiem. Można użyć także agrestu z kompotu. Słodka kisielowa pianka przełamuje kwaskowaty smak owocu, dzięki czemu ciasto jest naprawdę smaczne. *foremka 25*34 cm Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki(...)pieczenia. Na cieście rozłożyć agrest. Białka ubić na pianę, powoli wsypywać cukier a na końcu kisiel. Wyłożyć na agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut. Do zrobienia pianki kisielowej użyłam kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe . A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru PIANKA TRUSKAWKOWA 2 białka 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć(...)wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki. Pianka truskawkowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody odstawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować białka ubić na sztywno, dodać żelującą galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić do lodówki
RAROSSAMakowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Najbardziej ulubiona przez nas wersja to ta na kruchym cieście. W tym roku wzbogacony został o piankę. Wyszedł pyszny i Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 125 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: puszka masy makowej(...)bakalii (orzechy, kandyzowane ananasy, rodzynki, skórka pomarańczowa) 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru Pianka: 5 białek szczypta soli 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru pudru Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść elastyczne ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika, pozostałe 2/3 schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Foremkę 20x30 cm wyłożyć
Smakołyki Asi