ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:18/34)

Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 175

kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku podobne do domowych pączków i nie ma takiej siły, która zmusiłaby mnie do przyznania się, jakie ilości zjadłam!  Delektując(...)pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca.    /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek i podaje jeszcze gorące wprost na pampuchy

KUCHARNIA
Upichcimy... w lipcu? 244

chcę zbyt pochopnie oceniać, ale tak sobie myślę, że większość blogów kulinarnych działa na zasadzie "podpatrzone, wykonane, wrzucone". Oczywiście są i takie przepisy, które przechodzą z dziada pradziada i nie ma opcji, aby nie przewinęły się na blogach jako babcina receptura. Bez bicia przyznaję, że i mi zdarza się czasem zawiesić oko na inne, zaprzyjaźnione blogi. Czasem do zrobienia jakiegoś(...)zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem

bastalena
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2371

Brr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu 270

Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z bigosem 189

składników podstawowych. A najlepiej jeszcze te składniki wpierw samemu wyhodować w przydomowym ogródku.  Jednak nie oszukujmy się, w obecnych, zagonionych czasach, kobieta pracująca - kultywująca satysfakcjonujące życie zawodowe, osobistego Pana Męża, a nie daj Boże również i dzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych(...)formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista

Grunt to przepis!
Dzień pełen przygód i otwarcie sezonu dyniowego. Dynia kandyzowana 137

mój samochodzik razem ze mną, i tym razem zostałam odstawiona niemal pod drzwi. Po drodze od obu panów dowiedziałam się co nieco o ich pracy, zgodziliśmy się w kwestii starych samochodów (są cudowne, dopóki nie zaczną się psuć), rozdałam całe pieczywo, które miało umilić C. nadchodzący tydzień i już o godzinie siedemnastej trzydzieści byłam w domu.  Tak zaczęłam mój(...)weekend. O tym, jak go skończyłam, opowiem innym razem, bo to też długa historia... Tymczasem jesień powoli się rozgaszcza. W ciągu dnia nadal raczy nas cudowną pogodą, która kusi do wyciągania z szafy ciągle jeszcze letnich sukienek (co robię bez zastanowienia, bo kto wie, kiedy to się skończy), wieczory jednak są coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Nic to! Swetry też

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 205

się na wizytę. Mój Pan Doktor był akurat na urlopie, trafił mi się więc inny, zupełnie przypadkowy. Bardzo sympatyczny, mówiący w sześciu językach (ale nie polsku, niestety), który stwierdził, że lekarzy należy unikać, bo zawsze coś znajdą, jak na przykład ja w tej chwili. Szeroki uśmiech bynajmniej nie komponował się ze skomplikowaną nazwą bakterii, którą znalazł w moim gardle. Zapisał(...)którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który C. przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 199

temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam na "lepsze czasy". Zazwyczaj tego typu pozycje czytam między Bożym Narodzeniem(...)mądra rozmowa na argumenty (! a nie przepychanki słowne, których pełno w internecie) może się odbyć w parze z Marcinem Prokopem, którego media i on sam (przyznaje się do tego w książce) wykreowały na luzaka, trochę w myśl polskiego powiedzenia "wielki jak brzoza, a..." - nie dokończę przez szacunek, którego nabrałam podczas lektury. Panowie rozmawiają ze sobą na bardzo niewygodne tematy, przy

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 255

Zmartwiłam się, gdy pan w naszej piekarni zakomunikował, że w tym roku nie zrobią w ogóle jagodzianek – jagody są za drogie. Są, bo 25zł za kilogram to naprawdę duża suma. Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Zmartwienia won. Oto i on! Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia(...)bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec bąblowcowy. Umycie jagód i obróbka cieplna wystarczą, żeby pozbyć się tego niechcianego pasożyta.   Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta

Karo in the Kitchen
Pielmieni - rosyjskie pierogi 146

Starówce. Właściwie restauracja to zbyt wielkie słowo. W środku baaaardzo średnio. Ot taki typowy barek. Lodówka z napojami, cztery małe stoliki, jeden większy, taka tam cepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo(...)Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione

Marder&Marder Manufacture
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 199

wujka). Przepis na ciasteczka powstał podobno w Monachium. To dobrze wpisuje się w niemieckie klimaty, które już niedługo będziemy eksplorować- po długich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio )   135g masła w pokojowej temperaturze 100g(...)składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk

les mirabelles
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem 165

śniadanie czy kolację. O ile panie zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość(...)się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować w malakserze. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę, zagnieść szybko elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką i od razu rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki. Na cieście układać szynkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 434

Takie ciasto robiłam już kiedy w wersji z malinami - klik  i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki:  3 szklanki maki pszennej(...)jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

kruche babeczki
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 128

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)tarta to taki trochę jedzeniowy misz-masz, dobry sposób na czyszczenie lodówki, bo konfiguracji do jej zrobienia jest mnóstwo. U mnie wygrała wersja z prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z musem z mango i borówkami 228

dzisiaj. Podniósł się wrzask i sąd nad czarownicą. Pojawiły się głosy, że intymność się sprzedaje, że to wyjątkowy dzień a nie artykuł sponsorowany i lokowanie produktu. Pan Bloger kąsał wszystkich, bo chyba się lekko zdziwił, że pomysł nie wzbudził dzikiego entuzjazmu i nie wszyscy popadali z zachwytu. Potem chyba przekalkulował, że nie ważne jak mówią, ważne, żeby nazwy bloga(...)mnie próby bronienia swego. Może nie warto zawsze wypruwać bebechy dla loga sponsora i profitów? Nie wiem, nie znam się, w konkubinacie przebywam (ku rozpaczy babci). W dniu, w którym poparzyłam sobie łapy i zostałam unieruchomiona, Najcierpliwszy mnie uczesał. Zrobił mi kucyka. I to jest ważne, że jak ci się krzywda dzieje, to obok jest ktoś, kto ci zrobi fryzurę

ladykitchen