ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:22/34)

Der Elefant tak czy nie? 193

Od 23-31 października 2015r w całej Polsce trwa Restaurant Week w związku z tym postanowiliśmy trochę pozwiedzać i poszukać fajnych miejsc. Oczywiście impreza jest bardzo

Niezły Młynek
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 203

Widzicie? Widzicie?! Czujecie? Czujecie?! Czy to już maj? Promienie słońca przyjemnie kłują mnie w skórę na gołych ramionach.Lekka sukienka w barwne kwiaty powiewa, zaczepiana delikatnymi powiewami.Ludzie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 451

godzinę. Podawać niezbyt zimne. Najlepiej wyjąć ciasto z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem. "Okno z widokiem" Magdaleny Kordel od niemal roku czekało na przeczytanie w biblioteczce. I w tym roku jeszcze się udało 😊 Do Malowniczego niespodziewanie przyjeżdża do swej babki Matyldy Róża, doktor archeologii. Odwiedza babkę i przyszywanego dziadka Juliusza, z którym Matylda żyje na kocią łapę(...)figurki zamieniają się w teren wykopaliskowy, na którym pracuje grupa studentów pod okiem profesora, jego asystenta i Róży. Czy uda im się na stałe powstrzymać budowę? Warunkiem no to jest odkrycie czegoś naprawdę ważnego. Czytelnicy malowniczej serii ponownie przeczytają o miejscowej zielarce Walerii oraz spotkają się z dawnymi znajomymi: właścicielką Uroczyska, panem Miodkiem, proboszczem Malowniczego, jego gospodynią panią Dorotką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy / Yogurt fruit cake 184

Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy (blaszka 30x40cm) Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu(...)waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika. Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu

karmelowy
Ptysiowe ciastka na Dzien Mezczyzny 105

temu był Dzień Kobiet ,  każdy facet wybrał obiekt z kwiatkiem w rękach powędrował swoją lubą obdarował , a dziś święto naszych panów tych aniołków i szatanów właśnie dzisiaj Dzień Mężczyzny niechaj los wam będzie żyzny więc korzystam z sposobności życzę ciepła i miłości ,dużej dawki jasnych myśli niech się spełni co się przyśni i esencji namiętności niech na twarzy uśmiech(...)miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy  ciasto do rękawa  i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem

w mojej kuchni
Sernik 206

              Czy jest ktoś kto nie lubi sernika? Prawie każdy z chęcią po niego

Pan i Pani Smith w kuchni
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 147

warsztaty z pieczenia   kołocza   śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem(...)wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość  —  kołocz   powinien mierzyć około 4,5 cm. A po trzecie:   charakterystyczna posypka, z której formą spotkałem się po raz pierwszy. Wyjątkowość   kołocza   śląskiego podkreśla również wiążąca się z nim tradycja weselna. Otóż para młoda przed uroczystością zwykła obdarowywać rodzinę, bliskich i sąsiadów własnoręcznie

Food Square
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 205

Pan słoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna(...)bezglutenowy):Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka

Wypisz Wymaluj
Czekoladowy omlet z jabłkiem 140

Omlet z jabłkiem to danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej(...)Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Smacznego! *** RECIPE

Poranek na słodko
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 154

ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody(...)posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je z garnka, jedz od razu, gorące smakują najlepiej mimo tego, że trochę palą podniebienie Te pierogi, których nie zjesz koniecznie posmaruj olejem, inaczej się ze sobą skleją i nie będzie z nich żadnego pożytku. First the dough. My hands aren’t heatproof so in the beginning

Martyna Cooks
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Elvis Burger, Bella Vita, Kawelin (Białystok) 222

problemy z trawieniem glutenu poprosiła o wersję bez bułki. Panowie tam pracujący bez najmniejszego problemu przygotowali burgera i warzywa oddzielnie na talerzu, do tego z dużą porcją frytek. Całość była bardzo dobra i zdecydowanie można było się najeść na długo za kilkanaście złotych! Do picia zamówiliśmy oranżadę z poprzedniej epoki, która jeszcze mocniej nas nasyciła. Wychodziliśmy obżarci :) Bella Vita(...)dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się restauracja Kawelin , która poratowała nas jedzeniem około 1 w nocy. Zmęczeni i zgłodniali weszliśmy do jednej z nielicznych

Bananowe Pole
Jaglane placuszki, KONKURS! 174

placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed Wami niezwykła okazja – do wygrania SUPERŻYWNOŚĆ. JEDZENIE I MEDYCYNA PRZYSZŁOŚCI Davida Wolfe’a (w języku polskim). Wystarczy przygotować jakieś danie z wykorzystaniem polskiej superżywności, o której pisałam tu i tu , sfotografować je i przesłać(...)First stir all dry ingredients in a big bowl. Then add milk and oil and mix once all (the batter should be quite thick). Fry fritters in a frying pan without adding any fat, use 1 tablespoon of batter for 1 fritter. Serve the dessert with your favourite jam, fruit or syrup

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 159

Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam! Ciasto wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i serem daje niesamowity smak! Podsmażone i wychłodzone warzywa wyłóż do miski. Dodaj(...)Koryciński pięknie się rozpuścił i wmieszał w warzywa. Olej z ostropestu i pesto rosso nadały całości charakteru i mocno zaakcentowały smak. Ciasto francuskie nadało delikatności. Podałam na mojej drewnianej desce zrobionej dla mnie w pracowni rzeźbiarskiej pana Grzegorza. Zajrzyjcie koniecznie do  GRACIARNI! U W A G A ! Na hasło Z KUCHNI DO KUCHNI otrzymają Państwo rabat

Z Kuchni Do Kuchni
Moje czekoladowe wspomnienie 156

dłużyło. Mama nie wspomniała nic, że nie mogę spróbować ciasta. Najlepszy czekoladowy smak dzieciństwa. Smak, który towarzyszy mi do dziś. Murzynek zrobiony nie tylko z kakao, ale również z rozpuszczonej czekolady. Puszysty, miękki i tak bardzo czekoladowy. Już brzmi jak poezja. Moja Mama pocięła ciasto na małe kostki, tak by dzieci miały gotowe porcje do zjedzenia. Każdą kostkę dodatkowo zanurzyła(...)ciasto. Na myśl o czekoladowym wspomnieniu, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Czekoladowo-kakaowo-pomarańczowy murzynek z polewą z czekolady i obtoczony we wiórkach kokosowych. Takie pyszne kostki widzicie dziś na zdjęciach, sesji doczekały się tylko dwie. Ciasto-kostka smakuje obłędnie, pachnie czekoladą i pomarańczą. Miło wrócić do takich wspomnień, oglądać stare zdjęcia, pić kawę i rozkoszować się kawałkami takiego ciasta

Gotowanie i blogowanie
Tarte Tatin 201

międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi(...)Rozwiń ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i ułóż na jabłkach, odcinając nadmiar nożyczkami i pozostawiając 1 cm granicę wzdłuż krawędzi. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Postaw patelnię z jabłkami na średnim ogniu i podgrzewaj 10-15 minut, aż zacznie tworzyć się jasny karmel. Sprawdzaj podnosząc nożykiem ciasto co jakiś

karmelowy

Proponowane wyszukiwania