Tort mojego autorstwa, przygotowany na wyjątkową okazję, imprezę imieninową mojego męża. Wygląd tortu
Pan i Pani Smith w kuchniCiasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (po około 10 minutach rozczyn powinien już podwoić objętość). Następnie dodajemy jajko, olej, sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto (ma być elastyczne i mieć gładką powierzchnię(...)Teraz odkrywamy pokrywkę, odparowujemy płyn, wyłączamy grzanie, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, lekko studzimy. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12-16 części. Każdą z nich formujemy w gładkie kulki, które kolejno wałkujemy na placuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy
Rozpustne gotowaniekońcu dzięki mojej koleżance Marcie dotarłem do pana Włodzimierza, który wraz z żoną mieszka całkiem niedaleko ode mnie. Jako, że pan Włodek lubi opowiadać tak samo jak ja, to zgodził się mi udzielić wywiadu jak to wyglądało w tym czasie, a moderacją zajęła się jego żona Halina. Pan Włodzimierz w czasie wojny mieszkał w pod poznańskiej Wrześni(...)przepisem. Osoby: - Kryzysowa Książka Kucharska - w skrócie K - Pan Włodzimierz - w skrócie W - Pani Halina - w skrócie H Pan Włodzimierz wraz z małżonką Haliną. K : Co się jadło na święta podczas okupacji? W : Wszystko to co było, a wszystko było na kartki. Była grupa Polaków uprzywilejowanych, nie Volksdeutschów, tylko takich którzy lepiej pracowali. To oni dostawali trochę lepsze kartki
Kryzysowa Książka Kucharskajeden na podłogę, jak Pan Bóg przykazał, a drugi na... Sufit . Na początku dziwiłam się niezmiernie; później się przyzwyczaiłam, a w końcu nawet mi się ta fanaberia spodobała. W naszym nowym domu na suficie leżą całkiem przyzwoite dechy, i naprawdę ładnie to wygląda. Co jednak zrobić z dziurą po kominie...? C. zaproponował płytki; takie paskudne, które mi osobiście kojarzą się(...)wchodzi w grę (no chyba, że jest to sufit w piwnicy, do której wchodzą tylko stali mieszkańcy, a i to nieczęsto). Dyskutowaliśmy o tym z zapałem przez trzy dni. Na końcu wyszło na jaw, że obecny właściciel jest klasycznym chomikiem , i ma jeszcze kilka desek, które bez problemu dziurę po kominku załatają. Ot, problem rozwiązany i wszyscy są szczęśliwi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodczuwam tego ciepła. Trochę trudniej jest później, ale z pomocą dużych ilości wody i arbuza daję sobie radę. Dziwnie jest w szkole podczas wakacji. Nauczyciele pracują w komisji rekrutacyjnej, panie z obsługi sprzątają szkołę, szykując ją do kolejnego roku szkolnego. Uczniowie przychodzą tylko po odbiór świadectw maturalnych i aby złożyć dokumenty do klasy pierwszej. Poza tym spokój. Oczywiście pracy administracyjnej(...)bezpiecznie. Dostaję od nich takie pokłady miłości, akceptacji i wsparcia, że dzięki temu mam siłę, by zmierzyć się ze wszystkimi przeciwnościami. A tych mi ostatnio nie brakowało. Kłopoty, które dopadły naszą rodzinę dotknęły głównie Młodego. Na własnej skórze przekonałam się, co czuje matka i do czego jest zdolna, kiedy dziecku dzieje się krzywda. Zaskoczyła mnie ta wiedza, bo takiej siebie
W mojej kuchnibyło zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki. Nie wiem jak Wy, ale ja ogromnie żałuję, że moja szkolna edukacja szerokim łukiem omijała temat jedzenia i gotowania. Zazdroszczę dzieciom, które żyją w krajach, gdzie poznawanie smaków i aromatów stanowi integralną część nauki. Przeraża mnie świadomość, że zbliżamy się(...)nazwać cebuli, były bliskie omdlenia na samą myśl o zjedzeniu sałaty, a porcje zdrowych i pełnowartościowych obiadów niemal w całości trafiały do kosza. Byłam pod wielkim wrażeniem Jamiego, który przebrany bodajże za kolbę kukurydzy stawał na głowie, by namówić dzieci i rodziców do odstawienia chipsów, batonów i innych fast-foodowych zapychaczy. W końcu najbardziej opornych uczniów zaprosił do wspólnego
KUCHARNIAspecjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna. Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym(...)utrzymanie jej w czystości. Posiada wiele innych przydatnych funkcji jak zmiana jednostki z gramów na mililitry, obciążenie do 5 kg i tarowanie. Jednak najważniejszą jej funkcją jest dokładność pomiaru, która wynosi 1 g i to, że sama wyłącza się po 60 sekundach bezczynności (często zapominam, a szkoda baterii).Waga ta jest niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś
karmelowypomysł spulchnienia chleba. To właśnie oni ponad 4000 lat temu upiekli pierwszy chleb na zakwasie. Wieść niesie, że pewna niewolnica miała upiec chleb dla swojego pana. Ale zapomniała o pozostawionej na słońcu papce, która zaczęła fermentować. Wystraszona, chcąc uniknąć kary, mimo wszystko upiekła chlebowe placki ze sfermentowanej papki. Jakież było jej zdziwienie kiedy okazało się, że placki(...)resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam
KUCHARNIAwięcej nie potrzeba.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)Nareszcie aparat spisał się na tyle, aby pokazać Wam co oznacza w naszym domu cieniuteńkie, idealne ciasto przypominające pergamin. Przed Wami pieróg idealny - Pan Napakowany i Pikantny. Taki co na hasło "pokaż kotku co masz
Wypisz Wymalujprzynajmniej kilka, bo przecież tradycja. Do każdej tradycji trzeba pochodzić jednak ze zdrowym rozsądkiem. Ja miałam w ogóle nie robić pączków, ale złamałam się wczoraj. A ze akurat pan małżonek wrócił niespodziewanie do domu po dłuższej nieobecności, to była okazja powygłupiać się, jak za dziecięcych lat. Ruszyliśmy więc do kuchni i powstała cała góra pączków. Część usmażona na mój sposób(...)elastyczne, gładkie ciasto. Nasze pączki robiliśmy na dwa sposoby. Sposób pierwszy:W dłoniach formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie każdą wyrośniętą kulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut.Sposób drugi:Ciasto rozwałkować
Codzienna kuchnia niecodziennaogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre - odpowiednik naszego zakwasu i podmłody jednocześnie. Zaczyn etap I: 300 g mąki pszennej typ 450 180 g letniej wody 5 g świeżych drożdży Rozpuść(...)rób to tak krótko, jak to możliwe. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Kilkukrotnie rozciągnij ciasto i złóż. Jeśli będziesz potrzebować podsypywania mąką, nie wahaj się tego zrobić. Uformuj z ciasta podłóżny bochenek. Przełóż go na blachę do pieczenia, obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Obsyp ciasto z góry mąką i delikatnie przykryj ściereczką (dobrze oprószoną maką
Grahamka, weka i kajzerkaDziś przedstawiam pomysł na pyszną i łatwą tartę z rabarbarem, który można spotkać już dosłownie wszędzie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo(...)piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego! English version Rhubarb crumble tart (8-10 servings) Ingredients: 1 pie crust, bought or homemade 1 1/4 cups
karmelowyStreet Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:) Scroll down for recipe in English Najlepsze brownie(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie
karmelowyciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;) Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ). Widać, że zna się doskonale na tym co jest w karcie i z przyjemnością pokierowaliśmy się(...)bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo
Ostra na Słodkopracować mi nie daje. A to, że jej się nudzi, a to że tak tylko chciała zapytać co robię, a to czy kotom kuwetę posprzątałem, a to czy panowie od okien już przyszli, a jak nie od okien to może chociaż ci od wanny byli, a to że może bym żeberka udusił. Że to pokroić trzeba, tak na dwa kciuki(...)Naprawdę polecam zrobienie tym bardziej, że robi się naprawdę łatwo, a efekt może zaskoczyć. A dodam jeszcze, że kolejny raz poratował mnie Bogutyn Młyn , a raczej konkretnie mąka bogutynowa. Którą to kiedyś dostałem w prezencie i wciąż używam. Ale już pewnie niedługo, bo na wykończeniu już jest. Ale póki jest to używam, a ze swojej strony polecam zakupy w Bogutyn
Marder&Marder Manufacture