tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto miodowe z jabłkami(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki(...)temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy
karmelowyzaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia(...)ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut. Gdy sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, to powinny być na nim przyczepione drobinki, nie będzie suchy i jest to zupełnie normalne gdyż ciasto
karmelowymłodych lat, zaczytywałam się książkami Małgorzaty Musierowicz. W jednej z nich, „Kłamczucha” z tego co pamiętam, jest scena, jak główna bohaterka kręci mak w maszynce, w której okazuje się być mysz. Z dzisiejszego punktu widzenia, wydaje mi się to niemożliwe, ale kto wie W każdym razie jak sięgam po mak mielony, przypomina się ta scena nader często. Jeśli(...)robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Czyli jak zwykle, jeśli sama zrobisz swoją masę dodajesz do niej co lubisz, więc będzie
Mieszam w Garnkupizza to głównie ciasto. Niestety tutaj już pierwsze wrażenie było trochę popsute, po sposobie podania frytek, spodziewaliśmy się czegoś więcej… pizza podana została na zwykłym białym talerzu. Nie wyglądało to dobrze. Ale mówi się trudno… może smak uratuje całość. I tutaj też rozczarowanie… Widzieliśmy, że pizza w stylu Chicago to pizza na oryginalnym cieście, ale moim zdaniem(...)dużo w porównaniu do składników. W pewnym momencie troszkę się zakleiliśmy ciastem :) Ogromnym plusem jest to, że zawierała bardzo dużo dodatków – dużo pepperoni, pieczarek, mozzarelli, pomidorów. Ale niestety były one chłodne w porównaniu do samego ciasta – może za późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie się też na nie lada
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo siekanie nic już nie zmieni, czas na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto jak najkrócej, ale tak, żeby miało gładką, jednolitą konsystencję. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Kurki i jarmuż umyj(...)ciasto z lodówki, poczekaj chwilę i dość cienko rozwałkuj, tak aby było n tyle duże, żeby wypełniło formę. Przy pomocy wałka przenieś ciasto ze stolnicy na formę. Ułóż je dokładnie w formie, dociśnij do dna w rogach formy. Obetnij wystające poza formę ciasto i wyklej nim miejsca gdzie go brakuje, albo pojawiły się dziury. Przy pomocy widelca nakłuj ciasto, ułóż
Martyna Cookscoś słodkiego Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra(...)łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta. Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp
karmelowytanio. Warto szukać barów z samoobsługą i ukraińskim jedzeniem, gdzie miłe Panie podają zza lady to co chcemy :) Trochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być(...)Mimo to wrażenie robi pozytywne i fajnie było zobaczyć to miejsce. Okolica placu to duża ilość cerkwi, które wręcz ociekają złotem, przepychem i pięknem. Zobaczcie sami jak są niezwykłe. Ciekawym punktem w tej okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych
vegetanieHappy to stosunkowo młoda firma założona przez dwóch panów – Piotra i Alka, których połączyła zdrowa pasja i misja dzielenia się naturalnym jedzeniem wytwarzanym z dbałością o każdy szczegół tak, aby móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Owocem współpracy z naturą są właśnie takie wspaniałe produkty, które pokrótce opisałam poniżej i których my, świadomi konsumenci, życzylibyśmy sobie jak najwięcej(...)posmakowały. Otoczone są delikatnie cierpką warstwą kakao, która po przegryzieniu idealnie komponuje się ze słodkim daktylowym środkiem fajnie podkręconym żurawinową świeżością i kwaskowością. Brzmi zawile, ale choć w składzie są jedynie trzy składniki, smak pralinek jest zdecydowanie bardziej wielowymiarowy. Przepyszna i bardzo pożywna przekąska: nawet taki łasuch, jak ja, który normalnie potrafi pochłonąć prawdziwą górę słodyczy, nie jest w stanie
Roślinna - blog wegańskipokażę ciasto, które upiekłam na przyjazd Doroty. Kiedy zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy(...)ciasto zapomniałam dodać oleju i wmieszałam go na samym końcu - udało się i tak. Oczywiście nie polecam zapominania o składnikach, jednak wiedzcie, że ten wypiek jest odporny na wpadki i nawet jeśli jakaś się zdarzy, prawdopodobnie uda się wspaniale. Należy tylko pamiętać, żeby jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej.Choć po cieście zostały
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło z NACZYNKĄ, daniem wielkanocnym, które przywędrowało z moimi dziadkami spod Lwowa. Zawsze na Święta Wielkiej Nocy przygotowywała je moja Babcia. Kiedy zmarła Babcia, Mama robiła kilka porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek(...)przeszkadza w kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok NACZYNKI także KRZYŻOKI, taka procesja konna, która co roku jest odprawiana w okolicznych wioskach…. Oj, już się nie mogę doczekać…. [Dorota] Barszcz wielkanocny. Dla mnie i mojej rodziny typowy. Dla wszystkich innych, którzy go próbowali - nietypowy i niespotykany. Gotowany raz do roku. Właśnie na Wielkanoc. Dodatkowo moja mama a wcześniej
bistro mamaBlog Forum Gdańsk 2012 to było coś! Gigantyczne wydarzenie, chybanajważniejsze dla blogosfery, gdzie prawie 250 blogerów miało okazję siępoznać w realnym świecie.To bardzo dziwne
W kuchni Karmel-itkijeden ważnych z tego przedsiębiorstwa spotkał się z amerykańskimi studentami i zadał pytanie: kto wie czym się zajmuję? Audytorium w śmiech, a po chwili ktoś odpowiedział: przecież pan sprzedaje hamburgery! Ów bystrzak z sali usłyszał w błyskawicznym tempie ripostę: nie, mylicie się, ja zajmuję się nieruchomościami, a hamburgery... to tak przy okazji. I tak też trochę mam wrażenie jest(...)Tuż po wejściu obsługa wręcza Ci kartę magnetyczną, na którą nabijasz sobie produkty, za które zapłacisz przy wyjściu. Zajmuje trochę czasu ogarnięcie lokalu wzrokiem - duże przestrzeni w jasnym i widnym lokalu. Wzrok przykuwa długa, otwarta kuchnia, porządek okraszony ciepłymi, stonowanymi kolorami. Aha, tuż przy wejściu znajduje się przeszklone pomieszczenie, w którym robiony jest m.in makaron (różne rodzaje) i część deserów
Right Behind The Kitchensprzedawczynią, która odmawia sprzedaży wymarzonej filiżanki, bo odkleił się z niej kod kreskowy... Kod kreskowy. Pan i władca wszechświata. Czytam książkę o podróży w czasie i daję się ponieść marzeniu o czasach, gdy nie byliśmy zakładnikami szeregów cyfr. Wolni od numerów, które określają naszą tożsamość i czyhają, by zawładnąć duszą. Chcąc czy nie staliśmy się czarnymi kreskami(...)kilka zdań, by przenieść się w czasie do krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca. Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu. Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy
KUCHARNIANasiona czarnuszki (Nigella sativa) zdobywają coraz większą popularność. Czy wiecie, że już w grobowcu Tutanchamona znaleziono olej z czarnuszki , znalezisko datuje się na około 1300
IzaGotujewięc można było uzgodnić świąteczne menu. Pana męża matki, ojca córki żarty jeszcze się trzymały (a trzeba przyznać, że poczucie humoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy na Wielkanoc" ruch Jego wąsów udzielił nam jakże błyskotliwej, śmiesznej i inteligentnej odpowiedzi: "Figę z Makiem", której oczywiście towarzyszył śmiech tych(...)się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym te przykre ewentualności nie wchodzą w grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się z naszych
Wypisz Wymaluj