ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:27/34)

Pan toscano, czyli rasowy chleb toskański 211

ogóle się chleba nie wyrabia. Na każdym etapie składniki miesza sie wyłącznie do ich całkowitego połączenia się, aby zbytnio rozwinięty gluten nie ograniczył charakterystycznego zapachu i ciekawego posmaku chleba, który nadaje mu długo fermentująca pasta madre - odpowiednik naszego zakwasu i podmłody jednocześnie. Zaczyn etap I: 300 g mąki pszennej typ 450 180 g letniej wody 5 g świeżych drożdży Rozpuść(...)rób to tak krótko, jak to możliwe. Wyłóż ciasto na  oprószony mąką blat roboczy. Kilkukrotnie rozciągnij ciasto i złóż. Jeśli będziesz potrzebować podsypywania mąką, nie wahaj się tego zrobić. Uformuj z ciasta podłóżny bochenek. Przełóż go na blachę do pieczenia, obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Obsyp ciasto z góry mąką i delikatnie przykryj ściereczką (dobrze oprószoną maką

Grahamka, weka i kajzerka
Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart 184

Dziś przedstawiam pomysł na pyszną i łatwą tartę z rabarbarem, który można spotkać już dosłownie wszędzie. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto wprowadzić go domowego menu. Tym razem proponuję bardzo przyjemną tartę na słodkim, kruchym cieście, z rabarbarem zapieczonym w pysznej masie śmietankowej i słodką kruszonką. Tarta ta jest bardzo(...)piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego! English version Rhubarb crumble tart (8-10 servings) Ingredients: 1 pie crust, bought or homemade 1 1/4 cups

karmelowy
Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies 320

Street Kitchen”, więc musiałam go wypróbować! I faktycznie, brownie wyszło absolutnie przepyszne, co więcej jest tak łatwe w przygotowaniu, że nie wymaga nawet użycia miksera:) Nie znam osoby, która nie lubiłaby brownie. Te wychodzą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, jednym słowem – idealne. Polecam gorąco dla wszystkich wielbicieli czekolady:) Scroll down for recipe in English Najlepsze brownie(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij ciasto w połowie pieczenia, wsyp posiekaną czekoladę tak by przebiła zapieczoną już skorupkę (ewentualnie

karmelowy
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 172

ciężko mi oderwać się ostatnio od Jego uśmiechu ;) …. dlatego dziś raczej zajmiemy się jedzeniem ;) Pan Kelner już od początku przyprawił nas o burczenie w brzuchu ( tzn, może nie Pan, ale proponowane przez niego menu … i to z jaką pasją o nim opowiadał ). Widać, że zna się doskonale na tym co jest w karcie i z przyjemnością pokierowaliśmy się(...)bardzo smaczne! ______________________________________________________________________________________________________ Z pełnymi brzuchami ( tzn. mój był już pełny :D ) wyczekiwaliśmy deseru. Wiecie, że to ten punkt całego obiadu, na który zawsze czekam z największym utęsknieniem :D TARTA CYTRYNOWA Z SOSEM MANGO – ajjj! Fantastyczne kruche ciasto, pokryte cytrynowym kremem i kruchą bezą, której słodycz fantastycznie komponowała się z kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo

Ostra na Słodko
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 99

pracować mi nie daje. A to, że jej się nudzi, a to że tak tylko chciała zapytać co robię, a to czy kotom kuwetę posprzątałem, a to czy panowie od okien już przyszli, a jak nie od okien to może chociaż ci od wanny byli, a to że może bym żeberka udusił. Że to pokroić trzeba, tak na dwa kciuki(...)Naprawdę polecam zrobienie tym bardziej, że robi się naprawdę łatwo, a efekt może zaskoczyć. A dodam jeszcze, że kolejny raz poratował mnie Bogutyn Młyn , a raczej konkretnie mąka bogutynowa. Którą to kiedyś dostałem w prezencie i wciąż używam. Ale już pewnie niedługo, bo na wykończeniu już jest. Ale póki jest to używam, a ze swojej strony polecam zakupy w Bogutyn

Marder&Marder Manufacture
2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake 172

tutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania.W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto miodowe z jabłkami(8-10 porcji)Składniki na ciasto:440 g mąki uniwersalnej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki(...)temperaturze pokojowej300 g serka śmietankowego½-1 szklanka mioduPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.  Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy

karmelowy
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 204

zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia(...)ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut, po tym czasie przykryj folią aluminiową matową stroną do góry, piecz kolejne 25-30 minut. Gdy sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem, to powinny być na nim przyczepione drobinki, nie będzie suchy i jest to zupełnie normalne gdyż ciasto

karmelowy
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 155

młodych lat, zaczytywałam się książkami Małgorzaty Musierowicz. W jednej z nich, „Kłamczucha” z tego co pamiętam, jest scena, jak główna bohaterka kręci mak w maszynce, w której okazuje się być mysz. Z dzisiejszego punktu widzenia, wydaje mi się to niemożliwe, ale kto wie W każdym razie jak sięgam po mak mielony, przypomina się ta scena nader często. Jeśli(...)robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Czyli jak zwykle, jeśli sama zrobisz swoją masę dodajesz do niej co lubisz, więc będzie

Mieszam w Garnku
Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 208

pizza to głównie ciasto. Niestety tutaj już pierwsze wrażenie było trochę popsute, po sposobie podania frytek, spodziewaliśmy się czegoś więcej… pizza podana została na zwykłym białym talerzu. Nie wyglądało to dobrze. Ale mówi się trudno… może smak uratuje całość. I tutaj też rozczarowanie… Widzieliśmy, że pizza w stylu Chicago to pizza na oryginalnym cieście, ale moim zdaniem(...)dużo w porównaniu do składników. W pewnym momencie troszkę się zakleiliśmy ciastem :) Ogromnym plusem jest to, że zawierała bardzo dużo dodatków – dużo pepperoni, pieczarek, mozzarelli, pomidorów. Ale niestety były one chłodne w porównaniu do samego ciasta – może za późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie się też na nie lada

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 146

rozgrzewać masła, dlatego też składniki początkowo najlepiej siekać długim nożem. W momencie, w którym składniki połączą się na tyle, że dalsza praca robota albo siekanie nic już nie zmieni, czas na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto jak najkrócej, ale tak, żeby miało gładką, jednolitą konsystencję. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Kurki i jarmuż umyj(...)ciasto z lodówki, poczekaj chwilę i dość cienko rozwałkuj, tak aby było n tyle duże, żeby wypełniło formę. Przy pomocy wałka przenieś ciasto ze stolnicy na formę. Ułóż je dokładnie w formie, dociśnij do dna w rogach formy. Obetnij wystające poza formę ciasto i wyklej nim miejsca gdzie go brakuje, albo pojawiły się dziury. Przy pomocy widelca nakłuj ciasto, ułóż

Martyna Cooks
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake 209

coś słodkiego Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra(...)łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta. Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp

karmelowy
Ukraińskie pierogi :) 160

tanio. Warto szukać barów z samoobsługą i ukraińskim jedzeniem, gdzie miłe Panie podają zza lady to co chcemy :) Trochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być(...)Mimo to wrażenie robi pozytywne i fajnie było zobaczyć to miejsce. Okolica placu to duża ilość cerkwi, które wręcz ociekają złotem, przepychem i pięknem. Zobaczcie sami jak są niezwykłe. Ciekawym punktem w tej okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych

vegetanie
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 173

Happy to stosunkowo młoda firma założona przez dwóch panów – Piotra i Alka, których połączyła zdrowa pasja i misja dzielenia się naturalnym jedzeniem wytwarzanym z dbałością o każdy szczegół tak, aby móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Owocem współpracy z naturą są właśnie takie wspaniałe produkty, które pokrótce opisałam poniżej i których my, świadomi konsumenci, życzylibyśmy sobie jak najwięcej(...)posmakowały. Otoczone są delikatnie cierpką warstwą kakao, która po przegryzieniu idealnie komponuje się ze słodkim daktylowym środkiem fajnie podkręconym żurawinową świeżością i kwaskowością. Brzmi zawile, ale choć w składzie są jedynie trzy składniki, smak pralinek jest zdecydowanie bardziej wielowymiarowy. Przepyszna i bardzo pożywna przekąska: nawet taki łasuch, jak ja, który normalnie potrafi pochłonąć prawdziwą górę słodyczy, nie jest w stanie

Roślinna - blog wegański
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 137

pokażę ciasto, które upiekłam na przyjazd Doroty. Kiedy zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy(...)ciasto zapomniałam dodać oleju i wmieszałam go na samym końcu - udało się i tak. Oczywiście nie polecam zapominania o składnikach, jednak wiedzcie, że ten wypiek jest odporny na wpadki i nawet jeśli jakaś się zdarzy, prawdopodobnie uda się wspaniale. Należy tylko pamiętać, żeby jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej.Choć po cieście zostały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepiśniki idą do.... 176

było z NACZYNKĄ, daniem wielkanocnym, które przywędrowało z moimi dziadkami spod Lwowa. Zawsze na Święta Wielkiej Nocy przygotowywała je moja Babcia. Kiedy zmarła Babcia, Mama robiła kilka porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek(...)przeszkadza w kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok NACZYNKI także KRZYŻOKI, taka procesja konna, która co roku jest odprawiana w okolicznych wioskach…. Oj, już się nie mogę doczekać….  [Dorota] Barszcz wielkanocny. Dla mnie i mojej rodziny typowy. Dla wszystkich innych, którzy go próbowali - nietypowy i niespotykany. Gotowany raz do roku. Właśnie na Wielkanoc. Dodatkowo moja mama a wcześniej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania