Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 211Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre(...)wszędzie krem. Ja się pytam po co?? Czemu blendować cudowne grzyby? Ustawili jej tak dziwnie kamery, że co sekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy
ladykitchen
Pierniczenie na cztery ręce 210należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów nici. Z jednej strony bardzo się cieszę - okazało się, że moi Panowie mają wolne i jednak jedziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 233wszystko pięknie się pod choinką prezentowało. Na deser zostawiłam sobie niespodziankę dla C. Nie myślcie sobie jednak, że traktuję go po macoszemu! Już ponad tydzień temu zrobiłam rozpoznanie, i pan o miłym głosie poinformował mnie przez telefon bardzo skrupulatnie, że tego, co chcę zakupić, akurat na stanie nie mają, ale pojawi się w środę. I to w takiej ilości(...)ucieszy, tak i jak i w poprzednim... Czasu nie mam zupełnie na nic, pracy i przygotowaniom do Wigilii poświęcam całą moją uwagę. W międzyczasie, mimochodem jakby, przygotowałam korzenne ciasteczka, które znalazłam na blogu Kulinarne pomyłki . Spodobał mi się ich kształt i rozmiar, tak bardzo podobny do duńskich pieprznych orzeszków. Marcepanowe niespodzianki w środku każdej kuleczki przekonały mnie ostatecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 384Naszło mnie w ostatni weekend na jakiś fajny deserek ;) Przeszukałam szafki, wyciągnęłam półprodukty, które już były otwarte i stwierdziłam, że coś się z tego na pewno przygotuje. Nie myślcie sobie, że skoro "Resztek", to nie wiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych(...)nich- lekko dociskając- układamy połówki delicji. Chłodzimy. 4. Na schłodzoną warstwę masy jabłkowej wylewamy przygotowaną na początku galaretkę truskawkową. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce. Do zdjęcia wykorzystałam łopatkę ręcznej roboty od Pana Grzegorza z Graty i szpeje
Kuchnia w czekoladzie
Wyniki konkursu urodzinowego :) 190będę mogła dzielić się swoimi przepisami, moimi ulubionymi smakami. Nawet nie wiedziałam, że tyle uda mi się przepisów różnych ugotować i że będę roczek z Wami świętować. Dania, które publikuję z rodziną pierwsze smakuję, jeśli coś mi nie wychodzi, to nic nie szkodzi, bo się nie poddaję i szukam połączeń smakowych dalej. Czasem są to dania bardzo proste, banalne(...)płatkami migdałów wypróbuję. Trafiła Pani w mój smak idealnie, a całość brzmi fajnie i oryginalnie. II miejsce Grill Pani Katarzyna Załuska otrzymuje bo jej Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cudownie cynamonowym spodzie mnie intryguje. Nie dość, że wygląda idealnie, to wierzę, że smakuje genialnie. Maliny jeszcze rosną u mojej mamy w ogrodzie, więc poddam się
Moniki Smakołyki
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 307urodzony w czasie wojny mężczyzna, który całe życie spędził w kraju już tak od Polski odległym, wyrażał się piękną polszczyzną z charakterystycznym wschodnim zaśpiewem. Od tamtego spotkania minęło już przeszło 10 lat, a w mojej głowie wciąż słychać to jego marzenie. Wracaliśmy do kraju, który już cieszył się wolnością, kraju, w którym jeszcze parę lat wcześniej krążył żart, pewnie(...)niezrozumiały dla młodych, niepamiętających koszarów z Armią Radziecką w różnych miejscach. Dowcip mówił o barze mlecznym, w którym zamawiano pierogi, a obsługa głosiła: ruskie wyszli, leniwe zostali. Nie bądźmy leniwi, róbmy pierogi w domu, to zajęcie, w które można zaangażować całą rodzinę. U nas gotowanie należy do męża. Chłopcy degustują farsz -wieeeele razy ;) - aby był odpowiednio
I tu będę miała takie te
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 190solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem. BroKurowa - gdy poodprowadzałam kęsy z talerza Pana Męża - trochę mniej do mnie przemówiła, bo czułam w niej więcej rosołu, niz beszamelu. Ale każdy ma najwyraźniej inny smak, bo małżonek był całkiem zadowolony. Ani się(...)PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce na ciepło do towarzystwa - bajka! Obydwie porcje nie wiadomo kiedy zniknęły nam z talerzy :) Szacunek dla obsługi , która dwoiła się i troiła, aby obsłużyć lawinę gości - łatwo nie było, gdy co chwilę ktoś zaglądał przez
Grunt to przepis!
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 185ciasto właściwie oprócz soli. Mieszamy przez chwilę, jakieś 2 minuty, tak tylko żeby się składniki połączyły. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sól i wyrabiamy dokładnie przez 10 minut. Przykrywamy ciasto w misie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, ale w tym czasie dwukrotnie składamy. Czyli po upływie 40 minut wyjmujemy ciasto z misy(...)samo. A po kolejnych 40 minutach już upłyną nasze 2 godziny więc wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek. Układamy go w wysypanym mąką koszyku wzrostowym i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 3 godziny (aż dwukrotnie zwiększy objętość). Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy szklankę wody. Piekarnik z blachą wyłożoną papierem do pieczenia nagrzewamy do 220 stopni. Wyjmujemy
Marder&Marder Manufacture
Sycylia naszym okiem 220turystach. Pan zaserwował mi też barbarzyńskie w pojęciu Włochów połączenie zimnego mleka z kawą. Oczywiście początkowo zamówiłam "latte freddo"- dopiero po chwili do mnie dotarło, że dostanę zimne mleko. Pan sam zaproponował dolać do niego espresso- to było pyszne! Wzmocnieni lodami i kawą dotarliśmy do kolejki linowej- zero ludzi, wygodne samochodziki i piękny widok na Trapani podczas wjazdu nastroiły(...)choć nie zwiedziliśmy żadnej "catedrale" (co niezmiennie zalecał nam nasz kierowca), spędziliśmy cudowny dzień. Klasyczny widoczek z Erice. Wszystkie uliczki w Erice są takie wąskie i malownicze- tylko niektóre trochę bardziej zatłoczone. Gablotka z marcepanowym szczęściem. I więcej marcepanu. Na górnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie
les mirabelles
Wegański WROCŁAW 229Gdzie zjesz wegańsko we Wrocławiu? Poniżej znajdziecie listę knajpek oraz dań, które mieliśmy okazję skosztować. Lokali jest całkiem sporo, więc dla każdego coś miłego! :) Wegański WROCŁAW VEGA bar wegański ul. Rynek 27 A VEGA - najstarsza wegańska knajpa w Polsce. Początkowo z opcjami wegetariańskimi, ale obecnie posiada tylko kuchnię wegańską. Całkowite centrum Wrocławia. Jedyna chyba knajpa wegańska w centrum czynna(...)wyboru jest tofucznica, parówki, hummus lub kanapki. Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy czy różne dania "tygodnia". Generalnie wybór jest dość spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości
Bananowe Pole
Trójkąty ze szpinakiem, Artysta 213szpinaku liściastego sól, pieprz 1 rulon ciasta francuskiego (Biedronka) Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno pokrojony czosnek, dodaj szpinak i duś paręnaście minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto potnij na dość duże kwadraty (wychodzi 5-6 sztuk). Rozłóż na każdym ostudzone nadzienie. Złóż je w poprzek, aby otrzymać trójkąty. Dobrze zlep ich brzegi (odrobiną wody i dociśnij(...)werdyktów Oscarowej komisji, z którym się zgadzam - Artysta (2011, Michel Hazanavicius). Spinach triangles Quick and tasty. For spinach fans:). Go really well with borscht (Polish beetroot soup). Ingredients: 2 tbs of oil 2 cloves of garlic ½ package of frozen spinach (leaves) salt, pepper 1 sheet of puff pastry Heat oil in a frying pan. Fry finely chopped garlic
Qlinarnie i Qlinarnie
Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie 253kuli. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, podziel ciasto na 2 części (jedną trochę mniejszą na wierzch ciasta), zawiń je w folię i umieść na co najmniej 30 minut w lodówce. W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj w misce rabarbar, truskawki cukier i mąkę kukurydzianą. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść głęboką formę do ciasta(...)średnicy ok 26 cm. Rozwałkuj większy kawałek ciasta na wielkość formy i wyłóż nim spód i boki naczynia, pozostawiając 1 cm krawędzie. Włóż do wnętrza nadzienie i na wierzch wyłóż rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Połącz krawędzie obu kawałków ciast i natnij też wierzch, aby w trakcie pieczenia mogła uchodzić para. Wysmaruj ciasto rotrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika
karmelowy
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 274Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
recenzja - Pizzeria Stopiątka w Łodzi / Pizza Portal 211czasu, robimy sobie leniwe wieczory (nie stoimy przy garach w kuchni ;)) - Portal ten, a dokładnie proces zamawiania i dostawy, nie jest nam obcy. Mamy swoją ulubioną pizzerię, z której bardzo często zamawiamy, więc Pizzeria Stopiątka, miała wysoko postawioną poprzeczkę. Czy ją przeskoczyła - dowiecie się na samym końcu :) Teraz, kilka słów odnośnie procesu zamawiania jedzenia i dostawy. Pizza Portal jest stroną(...)Przed upływem czasu, ok 15 minut, zadzwonił do nas Pan z Pizzerii Stopiatki, z informacją, że realizacja naszego zamówienia trochę się przeciągnie w czasie (15 - 20 minut), z powodu śliskiej nawierzchni na drodze i sporej ilości zamówień. W zamian mieliśmy dostać 10 zł rabat na kolejne zamówienie. Miło z Pana strony, ze nas poinformował. Jak powiedział, tak się zjawił
CookYourself
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 186profesjonalnego vel zawodowego zaplecza. I za takie podejście, rozumowanie zebrałam op...od pewnego Pana. Wyjaśnił mi, że laik nie dostaje honorarium za swoje zainteresowania. Kiedy zyskuje się pewien poziom, a inni chcą za tę pasję zapłacić, tzn jesteśmy fachowcami w swojej dziedzinie. Panie Robercie, obiecuję więcej tak o sobie nie mówić. Mało...obiecuję nawet tak o sobie(...)też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania
Dieta moja pasja