pecha, albo coś w ten dzień wisiało w powietrzu, bo wszystko od początku szło nie tak. Zaczęło się od stłuczonego wazonika.... I to nie dzieci zawiniły tylko dwaj nasi panowie tak ściągali kurtki, że wazonik postawiony na kaloryferze nie wytrzymał. Później było tylko gorzej ;) Zamówiliśmy jedzenie. Połowa stołu dostała, druga nie. A kiedy w końcu się doczekali, to dostali(...)być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu mężowi, bo był styczeń... a tu te zajączki. Sprawdziliśmy daty ważności do spożycia. Reszty się
bistro mamamąki pszennej. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, króciuteńko zagnieć i przykryj je wilgotną ściereczką, folia spożywczą, lub po prostu miską odwrócona do góry nogami. Pozwól ciastu wyrastać około 15 minut.Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj do formy prostokąta. Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż(...)formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole. Jesli w trakcie formowania ciasta bedziesz tego potrzebował, nie zawahaj sie podypywać ciasta maką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, w zależnosci od temperatury. Ciasto powinno wyrosnąć jakieś 3 cm ponad górną krawędź foremek, powinno podwoić swoją objętość.Rozgrzej piekarnik do temperatury
Grahamka, weka i kajzerkaJakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać się przesłuchać ;)1. Niedziela czy poniedziałek? Który dzień bardziej lubisz i dlaczego?Nie ma dla mnie znaczenia dzień tygodnia. Trzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego. 2. Jak lubisz spędzać wolny
Codzienna kuchnia niecodziennaMarta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg. Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty. Nie wiem czy jest niejadkiem
KUCHARNIAprzepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze
karmelowysali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze, a następnie do stolika. O stolik raczej nietrudno, więc można pokusić się wejść „prosto(...)kawę. Dostałyśmy po filiżance kawy i mleczko. Nie było cukru, hmm czy tak jest tam zawsze czy przeoczenie? - tego nie wiemy. Bardzo ciekawe okazało się sezonowe menu grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimodliłam się, żeby czegoś po drodze ze sobą nie zabrać. Na szczęście skończyło się na lekkim wypadnięciu z drogi, które szybko udało się skorygować; na miejsce dojechałam zaledwie dziesięć minut spóźniona. I od razu zostałam pobita przez koleżankę, która wylądowała w rowie. O. Oczywiście, pierwszy śnieg musiał spaść w ilościach hurtowych akurat tego dnia, gdy miałyśmy zaplanowaną wycieczkę(...)chrupkie, że nie sposób się od nich oderwać. Waniliowe, z cukrowo-migdałową posypką, która jest tutaj kropką na i (wiem, co mówię, jedną partię zapomniałam posypać; też były dobre, ale to już nie to samo...). Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, z której ostatnio bardzo często korzystam. Te skandynawskie wypieki świetnie nadają się na okres zimowo-świąteczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchenśrednicy ok. 24 cm lub innej metalowej formie dostosowanej do zapiekania w piekarniku, rozpuść na średnim ogniu 6 łyżek masła. Wsyp 1 szklankę cukru i 3-4 łyżki soku, który powstał w misce z jabłkami. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jasno-brązowy jednolity karmel. Zdejmij patelnię z ognia(...)minut aż karmel zgęstnieje, polewając nim owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia
karmelowyW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na SłodkoOdnosiło się to do połączenia białej, słodkiej kapusty z jej kiszoną wersją. Mnie najbardziej podobało się określenie „bigosowanie”, oznaczało to rąbankę szablą. Sama potrawa swój początek zawdzięcza oszczędnej gospodyni, która nie chciała wyrzucać resztek mięsiw po świętach i dołożyła do tego kiszoną kapustę, zaś rzecz miała miejsce w XV w. i tej pory już nic nie było takie samo(...)początku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała na tym, że zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według ówczesnych mistrzów kucharskich oznaczało to, że bigos jest gotowy. W dobrym tonie było zabieranie kociołka bigosu, jak szło się
ladykitchentego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji Portucale i poprowadzonej przez Luisa Pato mieliśmy okazję spróbować kilkunastu win. Na początek dwa wina(...)szczepu Baga . Aromat jest intensywny przeważają aromaty suszonych owoców oraz wiśni . Wino potężne o mocnej budowie. Kwasowość dość wysoka. Garbnik wyraźny ale miękki łagodny . Eleganckie i dostojne wino. Vinha Pan 2009 to kolejne wino w 100% ze szczepu Baga. Wino o bardzo dużej koncentracji. Bardzo bogate aromaty owoców leśnych. W ustach spore taniny. Doskonale zrównoważone. I Bardzo smaczne
królestwo garówskórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel
karmelowydrożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj kolejne 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dochodziło od ścianek misy. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodaj odrobinę mleka, a gdy będzie zbyt mokre, dodawaj po trochu mąki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem(...)natłuść blaszkę do pieczenia.Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć dwukrotnie rękami, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm, następnie rozsmaruj na jego powierzchni nutellę, pozostawiając 2 cm brzegi, po czym wyłóż równomiernie gruszki.Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwiń je w ciasny rulon, tak by łączenie znalazło
karmelowysuchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość kleiste. Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i odstawić w niej ciasto - uformowane w kulę - na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia(...)zupełnym wystygnięciu, aby farsz "nie uciekł" ze środka. Nadzienie trochę mi się oddzieliło od ciasta i chleb niestety nie wyszedł tak piękny jak na blogu moje bistro , ale za to potwierdzam jego rewelacyjny smak. Zamiast przygotowywania z niego kanapek, jedliśmy go z Panem Mężem z wielką przyjemnością jako dodatek do parówek, leczo czy zupy-kremu. Chleb zdecydowanie bronił się
Grunt to przepis!