ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:28/34)

Ukraińskie pierogi :) 149

tanio. Warto szukać barów z samoobsługą i ukraińskim jedzeniem, gdzie miłe Panie podają zza lady to co chcemy :) Trochę to przypomni Wam bary z końca lat 80 w Polsce, ale nie w stylu "Misia", jest kultura i czysto hihi. Niesamowicie urzekła nas zupa o szumnej nazwie "Zieleni barszcz", który okazał się szczawiową z jajkiem :) a my snuliśmy historie, że być(...)Mimo to wrażenie robi pozytywne i fajnie było zobaczyć to miejsce. Okolica placu to duża ilość cerkwi, które wręcz ociekają złotem, przepychem i pięknem. Zobaczcie sami jak są niezwykłe. Ciekawym punktem w tej okolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych

vegetanie
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 168

Happy to stosunkowo młoda firma założona przez dwóch panów – Piotra i Alka, których połączyła zdrowa pasja i misja dzielenia się naturalnym jedzeniem wytwarzanym z dbałością o każdy szczegół tak, aby móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. Owocem współpracy z naturą są właśnie takie wspaniałe produkty, które pokrótce opisałam poniżej i których my, świadomi konsumenci, życzylibyśmy sobie jak najwięcej(...)posmakowały. Otoczone są delikatnie cierpką warstwą kakao, która po przegryzieniu idealnie komponuje się ze słodkim daktylowym środkiem fajnie podkręconym żurawinową świeżością i kwaskowością. Brzmi zawile, ale choć w składzie są jedynie trzy składniki, smak pralinek jest zdecydowanie bardziej wielowymiarowy. Przepyszna i bardzo pożywna przekąska: nawet taki łasuch, jak ja, który normalnie potrafi pochłonąć prawdziwą górę słodyczy, nie jest w stanie

Roślinna - blog wegański
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 125

pokażę ciasto, które upiekłam na przyjazd Doroty. Kiedy zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy(...)ciasto zapomniałam dodać oleju i wmieszałam go na samym końcu - udało się i tak. Oczywiście nie polecam zapominania o składnikach, jednak wiedzcie, że ten wypiek jest odporny na wpadki i nawet jeśli jakaś się zdarzy, prawdopodobnie uda się wspaniale. Należy tylko pamiętać, żeby jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej.Choć po cieście zostały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepiśniki idą do.... 167

było z NACZYNKĄ, daniem wielkanocnym, które przywędrowało z moimi dziadkami spod Lwowa. Zawsze na Święta Wielkiej Nocy przygotowywała je moja Babcia. Kiedy zmarła Babcia, Mama robiła kilka porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek(...)przeszkadza w kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok NACZYNKI także KRZYŻOKI, taka procesja konna, która co roku jest odprawiana w okolicznych wioskach…. Oj, już się nie mogę doczekać….  [Dorota] Barszcz wielkanocny. Dla mnie i mojej rodziny typowy. Dla wszystkich innych, którzy go próbowali - nietypowy i niespotykany. Gotowany raz do roku. Właśnie na Wielkanoc. Dodatkowo moja mama a wcześniej

bistro mama
BFG 2012 - relacja. 214

Blog Forum Gdańsk 2012 to było coś! Gigantyczne wydarzenie, chybanajważniejsze dla blogosfery, gdzie prawie 250 blogerów miało okazję siępoznać w realnym  świecie.To bardzo dziwne

W kuchni Karmel-itki
Vapiano - Warszawa 123

jeden ważnych z tego przedsiębiorstwa spotkał się z amerykańskimi studentami i zadał pytanie: kto wie czym się zajmuję? Audytorium w śmiech, a po chwili ktoś odpowiedział: przecież pan sprzedaje hamburgery! Ów bystrzak z sali usłyszał w błyskawicznym tempie ripostę: nie, mylicie się, ja zajmuję się nieruchomościami, a hamburgery... to tak przy okazji. I tak też trochę mam wrażenie jest(...)Tuż po wejściu obsługa wręcza Ci kartę magnetyczną, na którą nabijasz sobie produkty, za które zapłacisz przy wyjściu. Zajmuje trochę czasu ogarnięcie lokalu wzrokiem - duże przestrzeni w jasnym i widnym lokalu. Wzrok przykuwa długa, otwarta kuchnia, porządek okraszony ciepłymi, stonowanymi kolorami. Aha, tuż przy wejściu znajduje się przeszklone pomieszczenie, w którym robiony jest m.in makaron (różne rodzaje) i część deserów

Right Behind The Kitchen
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 141

sprzedawczynią, która odmawia sprzedaży wymarzonej filiżanki, bo odkleił się z niej kod kreskowy...  Kod kreskowy. Pan i władca wszechświata.  Czytam książkę o podróży w czasie i daję się ponieść marzeniu o czasach, gdy nie byliśmy zakładnikami szeregów cyfr. Wolni od numerów, które określają naszą tożsamość i czyhają, by zawładnąć duszą.   Chcąc czy nie staliśmy się czarnymi kreskami(...)kilka zdań, by przenieść się w czasie do krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy

KUCHARNIA
Lekarstwo na wszystkie choroby oprócz śmierci. Zdaniem naukowców: Czarnuszka i nasiona czarnuszki, lek na raka, astmę, łuszczycę 158

Nasiona czarnuszki (Nigella sativa) zdobywają coraz większą popularność.   Czy wiecie, że już w grobowcu Tutanchamona znaleziono olej z czarnuszki , znalezisko datuje się na około 1300

IzaGotuje
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 157

więc można było uzgodnić świąteczne menu. Pana męża matki, ojca córki żarty jeszcze się trzymały (a trzeba przyznać, że poczucie humoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy na Wielkanoc" ruch Jego wąsów udzielił nam jakże błyskotliwej, śmiesznej i inteligentnej odpowiedzi: "Figę z Makiem", której oczywiście towarzyszył śmiech tych(...)się zwietrzały, więc słabo aromatyczny i nie tak smaczny. Udało nam się jednak "dorwać" sklep w którym te przykre ewentualności nie wchodzą w grę. Jeśli więc chcecie mak "dobrej jakości" (jakkolwiek to brzmi) to polecamy SKWORCU . Nie wiemy czy jakość zawdzięczamy opakowaniu (które jest faktycznie szczelne) czy sposobom pakowania, przechowywania czy czego, ale nie wnikamy, tylko cieszymy się z naszych

Wypisz Wymaluj
Tiramisu - przepis tradycyjny 177

pecha, albo coś w ten dzień wisiało w powietrzu, bo wszystko od początku szło nie tak. Zaczęło się od stłuczonego wazonika.... I to nie dzieci zawiniły tylko dwaj nasi panowie tak ściągali kurtki, że wazonik postawiony na kaloryferze nie wytrzymał. Później było tylko gorzej ;) Zamówiliśmy jedzenie. Połowa stołu dostała, druga nie. A kiedy w końcu się doczekali, to dostali(...)być gęsty. Na odchodne dzieci dostały od firmy mini-prezenty. Bardzo miły gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu mężowi, bo był styczeń... a tu te zajączki. Sprawdziliśmy daty ważności do spożycia. Reszty się

bistro mama
Chleb owsiany, przypadkowy 197

mąki pszennej. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, króciuteńko zagnieć i przykryj je wilgotną ściereczką, folia spożywczą, lub po prostu miską odwrócona do góry nogami. Pozwól ciastu wyrastać około 15 minut.Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj do formy prostokąta. Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż(...)formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole. Jesli w trakcie formowania ciasta bedziesz tego potrzebował, nie zawahaj sie podypywać ciasta maką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, w zależnosci od temperatury. Ciasto powinno wyrosnąć jakieś 3 cm ponad górną krawędź foremek, powinno podwoić swoją objętość.Rozgrzej piekarnik do temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1188

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli) do zabawy Liebster Award. Nie mam wyjścia, muszę dać się przesłuchać ;)1. Niedziela czy poniedziałek? Który dzień bardziej lubisz i dlaczego?Nie ma dla mnie znaczenia dzień tygodnia. Trzeba cieszyć się każdym dniem, bo każdy ma w sobie coś fajnego. 2. Jak lubisz spędzać wolny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 169

Marta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg.  Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty.  Nie wiem czy jest niejadkiem

KUCHARNIA
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 312

przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna(...)szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze

karmelowy
Restauracja Kryształowa - Katowice 133

sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze, a następnie do stolika.  O stolik raczej nietrudno, więc można pokusić się wejść „prosto(...)kawę. Dostałyśmy po filiżance kawy i mleczko. Nie było cukru, hmm czy tak jest tam zawsze czy przeoczenie? - tego nie wiemy. Bardzo ciekawe okazało się sezonowe menu grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na   z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki