tuż, dlatego proponuję przepis dla osób, które nie przepadają za pieczeniem a chcą ugościć gości wypiekiem własnej roboty. Przedstawiam więc mazurek na kruchym spodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe(...)wyłóż równomierną warstwą na kajmak. Udekoruj migdałami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego! English version Easy dulce de lece and chocolate tart (12 servings, 40x25cm baking pan) Ingredients: pre cooked shortcrust pastry from this recipe or store bought 400 g tin of dulce de leche 1/2 cup of double cream 120 g of chocolate, chopped almond flakes
karmelowypowstać gładkie ciasto). Ciasto owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjęłam, podzieliłam na 4 części, stolnicę posypałam troszkę mąką, żeby ciasto się do niej nie przylepiało, jedną część rozwałkowałam, pozostałe dałam do lodówki i wyjmowałam sobie po kawałku. Ciasto rozwałkowałam cienko, wycięłam koło (na ciasto położyłam talerz, może być tortownica(...)powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach
kruche babeczkiCiężko mi przemycać pora w surówkach. Pan mąż nie przepada za nim specjalnie i koniec. Toleruje go jeszcze w sałatce z jajkiem, groszkiem i jabłkiem. W innych formach odmawia konsumpcji pora. Jednak tym razem surówka została spałaszowana w całości. Po raz pierwszy robiłam, niecodzienne jak dla mnie zestawienie kapusty kiszonej z porem. I wiecie co, na pewno powtórzę tą surówkę(...)Kapusta idealnie łagodzi ostrość pora, i samego pora praktycznie tu nie czuć. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze marchewkę i jabłko, to mamy pełnię szczęścia, którą dosładzamy jeszcze szczyptą cukru i dodajemy 1 łyżkę oliwy I macie w skrócie przepis na tą pyszniastą surówkę. A Wy jak robicie pora? Solicie go przed łączeniem z innymi warzywami? Drukuj Surówka z kapusty kiszonej
Mieszam w Garnkupodobała mi się uwaga męża mojej przyjaciółki, tuż przed ich ślubem. Matka Pana Młodego dopytując o różne szczegóły związane ze zbliżającą się uroczystością, słyszała co chwilę: nie wiem, nie, nie myśleliśmy o tym. W końcu przerażona zakrzyknęła: przecież wy nic nie macie zaplanowane! Na to Pan Młody spokojnie: i dobrze, dzięki temu nic się nie wysypie(...)miałam zaplanowane ciasto urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą
I tu będę miała takie tedrugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę). Program zatytułowany jest Folk dookoła świata. Jest(...)glass favourite milk 3 tbs vinegar (I used home-made apple vinegar) 1 tbs baking powder a few drops almond flavour 4-5 hard pears oil for greasing baking pan Preheat oven to 180°C-190°C (360°F-370°F). Stir milk with vinegar in a bowl. Add the remaining wet ingredients. In another bowl
Qlinarnie i Qlinarniesię jeszcze jakoś dostać. Jeśli w grę wchodzi kilkadziesiąt kilometrów, zostaje autobus, który jedzie zdecydowanie wolniej niż samochód. I dochodzi czas na przesiadki, które czasem zabierają godziny, bo nic do niczego nie pasuje). Trzeba pilnować godzin odjazdów i dojazdów, znaleźć właściwy peron i znosić współpasażerów podróży, którzy kradną miejsca, chociaż są ponumerowane. I gdy widzę w telewizji reklamy i zachęty(...)Jaki macie stosunek do samochodów, pociągów i autobusów? Szóstego października, późno w nocy, urodził się kolejny członek rodziny C. Jego siostra została szczęśliwą mamą malutkiego Willadsa, który bez trudu zdobywa serca wszystkich, którzy choćby raz na niego zerkną. Gdy dumna babcia wręczyła mi zawiniątko z maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSampson, z której dzisiaj robię puree, przytachał z warzywniaka kawałek dalej mój „pan połówek” – jak ją po drodze zobaczył tak nie mógł przejść obojętnie. Bo jak można – koło takiego niespotykanego koloru? Bydle wielkie, 7kg, sama musiałabym chyba pożyczyć taczkę Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz KTÓRA DYNIA DO CZEGO? CZYLI Z CZYM TO SIĘ JE Dyniowate ( Cucurbitaceae Juss .) – rodzina roślin(...)wikipedia ). Dynie bardzo różnią się między sobą. Wielkością, kształtem. Zawartością beta-karotenu, witaminy C i cukrów, kruchością miąższu, ilością i wielkością pestek. Tutaj zebrałam informacje tylko o niektórych – o tych, które głównie można spotkać w naszych sklepach. DYNIA BUTTERNUT (dynia piżmowa)- najczęściej spotykana w Polsce jest blada skórka, jasnopomarańczowy miąższ, owoc w kształcie gruszki, lekko żebrowany lub całkiem gładki
Karo in the Kitchenobiadek miał być pan łosoś, ale okazał się niezbyt świeży więc.. wylądował tam gdzie jego miejsce, ubolewam nad tym bo łososia kocham.. trudno się mówi. Jak miał być łosoś to pasuje szpinak, dla malucha w postaci kluseczek, coś na styl gnocchi, albo naszych kopytek. Przyjemne w smaku, choć uwaga, mężczyzn kłują w zęby, na szczęście tych najmłodszych(...)wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy z której robimy kluseczki) i w miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę i rolujemy wałeczki z których ucinamy kopytka. Gotujemy we wrzątku z odrobiną
MamaOskarkaprzykryciem, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrastanie potrwa od 1 do 8 godzin w zależności od aktywności zakwasu i temperatury, w której wyrasta ciasto. Mi wystarczyły 4 godziny. W tym czasie ciasto ładnie wyrosło do górnego randu foremek.Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 °C. W celu zaparowania piekarnika włóż do niego żaroodporny pojemnik z zimną wodą.Włóż chleb do rozgrzanego(...)wtedy to jest najlepszy do krojenia i kosztowania. Się piecze.Mocnożytni, mocnorazowy chleb rosyjski.Mocnożytni, mocnorazowy chleb rosyjski.Mocnożytni, mocnorazowy chleb rosyjski.inspirował przepis z książki Elaboracion artesanal del pan - Linda Collister, Anthony Blake
Grahamka, weka i kajzerkaporywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy. Dodatkowym impulsem było to, że zupełnie przypadkiem(...)okazało się, że nie jest to oryginalny przepis pana Slatera, ale i tak smakowała wybornie. Myślę, że kiedyś jeszcze zrobimy według oryginalnego przepisu, ciekawi jesteśmy czy się różni w smaku, a jeśli tak, to jak bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła
Marder&Marder Manufacturemiękną i okazuje się, że nawet wątłe męskie ramię jest pomocne. Z drugiej strony są panie, które zamiast niezależności i trzech kotów mają silny instynkt opiekuńczy i taka sierotka w rurkach, zagubiony w matriksie, zabiedzony intelektualista to jest szczyt orgii i fantazji. Drogie panie. Znacie się. Wiecie, jakie możecie być upierdliwe, marudne, kapryśne, wredne i złośliwe. Znacie swoje wady. Znacie(...)Taka jest tarta z musem kawowym i owocami. Prosta i wymagająca nocy w lodówce. Czy ktoś powiedział, że deser nie może być podany w formie śniadania do łóżka? Potrzebujemy ciasto kruche na spód tarty. Przepis znajdziecie tutaj: http://ladykitchen.pl/tarta-z-musem-z-mango-i-borowkami/ Na mus: dwa pudełka jogurtu naturalnego typu greckiego (2×400 ml) 150 ml bardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami
ladykitchenDzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś(...)foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć powierzchnię kawałkami. Panowie, jak z plasteliny :-) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naszą tartę przykryć pergaminem
pieprzny smaczekSmutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego
W kuchni Karmel-itkilutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nasze Panie Organizatorki wymyśliły taki motyw przewodni wyzwania w lutym. Mi w to graj! W mojej kuchni dominuje pizza z samym serem, więc i taką postanowiłam zrobić :) W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła(...)inaczej ciasto nie wyrośnie. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!potrwa od 1 do 8 godzin, w zależności od aktywności zakwasu i temperatury, w której wyrasta ciasto. Doskonałym miejscem do wyrastania jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość i zacznie przekraczać poziom foremek, delikatnie posmaruj powierzchnię ciasta wodą i posyp ją ziarnami kolendry, oraz pozostawioną odrobiną kolendry zmielonej. Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)bochenki w ściereczki i pozwól odpocząć przez 12 godzin, wtedy to jest najlepszy do krojenia i kosztowania. Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.przepis zaczerpnięty z książki Elaboracion artesanal del pan - Linda Collister, Anthony Blake
Grahamka, weka i kajzerka