ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:11/34)

Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 272

pomocy papieru do pieczenia! Poznamy sposoby jak zrobić proste dekoracje płaskie, zawijane różyczki czy nakrapiane falbanki. Przedstawione nam są również dekoracje tortu na pierwsze urodziny! Poznajemy sposoby dekoracji boków ciasta, jak zrobić obrzeża z muszelkami, jak wyciskać kwiatki, wszystko po to, aby przygotować dekoracje tortu na Dzień Mamy.  Zaczyna się chyba najpiękniejsza część - cukrowe kwiaty! W prawdzie potrzebnych rzeczy(...)wytłaczane wzory na kocyku, w który owinięty jest niemowlak! Ta dbałość o każdy najmniejszy szczegół zachwyca! Krok po kroku zobaczymy jak uformować i ciało mamy, jak uformować niemowlaka i zadbać o każdy szczegół.  Znajdziecie też niesamowity tort z dużą chińską piwonią, która dosłownie wygląda jak żywa!  Następnie dochodzimy do ostatniego działu - ciast i tortów na zamówienie

Plate of Joy
Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 156

trzeba zapytać panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zgłobniu (gmina Boguchwała). To kolejny proponowany przeze mnie podkarpacki przepis z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki(...)farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu, ale ponieważ kupowana kapusta zawiera dużą ilość płynu, który podwyższa wagę, warto użyć 1,5 kg kapusty zamiast 1 kg ): około 1 kg kapusty kiszonej 500 g białego sera (twarogu) Kawałek słoniny na skwarki. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy około 1 litra wody, dodajemy kapustę

Trzeci talerz
Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market 174

warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć.   David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać(...)mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo.  Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu oraz  flat bread  500 gram mąki 500 ml jogurtu szczypta kurkumy sól łyżeczka

AZgotuj!
Chleb tostowy III 118

częstym gościem. Robi się go szybko, krótko wyrabia, czyli w sam raz dla leniwych. Czas nagli więc od razu przejdę do przepisu. Mam kocioł w domu, pan stolarz, który meble nam robi zostawił niezły jebnik po sobie, Madzia sprząta i co chwila coś chce ode mnie. Piszę więc szybko i lecę pomagać. Dodam jeszcze, że przepis podejrzałem u Pauliny(...)wody 14 g drożdży instant (ok. 6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Jedzenie na pocieszenie 159

sumie, w taką pogodę też bym się nie chciała włączyć. Ale zanim przyjechałam do domu i się o tym przekonałam, miałam jeszcze przyjemność wymienienia się numerem telefonu z przemiłym panem, który wjechał w moją dwudziestoletnią Kaśkę. Na szczęście, poza moimi kręgami szyjnymi, nic nie ucierpiało i nie trzeba było wzywać policji. No i jeszcze ten deszcz- a ja mam takie(...)jedynie dobrego ciacha, ciepłości w stopy i gorącej kawy. A ponieważ ciacha nie było, zaszła improwizacja i powstała tarta. TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ   1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody

les mirabelles
Malina z rozmarynem 166

dwie panie konduktorki na nas nakrzyczały, że przecież siedzimy w wagonie, w którym obowiązuje cisza, a my co? Śmiejemy się tak, że gdyby nie dźwiękoszczelne drzwi, to by nas w całym pociągu słychać było. Na szczęście obie szybko się zreflektowały i przeprosiły za pomyłkę. Droga więc minęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam(...)moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...).Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy i długiej podróży, kiedy napięcie już opadło (nieco się tym spotkaniem denerwowałam), przespałam jednym cięgiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 137

Kiedy byłam dzieckiem, mówiłam jak dziecko, czułam jak dziecko, myślałam jak dziecko. A przede wszystkim miałam niespożyte zasoby energii jak dziecko. Teraz baterie słoneczne, którymi kiedyś sama się napędzałam wykorzystują moi synowie. Za to ja stwierdzam stanowczo, że nieprawdą jest jakoby rok za rokiem góry pod wpływem procesu wietrzenia traciły na wielkości. Wcale nie. Kiedy w czasach podstawówki wchodziłam(...)wycieczki przygotowuję zawsze prowiant. Wybory są różne, deserowo mogą to być danisze, pyszne listkujące ciastka drożdżowe, można je dowolnie nadziewać. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej, tu jest przepis na ciasto duńskie   , na które potrzeba 350 g mąki pszennej  15 g drożdży świeżych (lub 7 suchych) 1 łyżeczka soli 25 g drobnego cukru 250 g zimnego

I tu będę miała takie te
Babeczki czekoladowe z pana cottą 134

Babeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone. Składniki na 8 szt. : 150 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka(...)cukru pudru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, 10 g żelatyny do deserów Delecta, kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada. kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy

Moniki Smakołyki
Pita 188

uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast.  Ciasto jest proste, podobne do tego, z którego robi się pizzę. Cały majstersztyk polega na odpowiednim rozwałkowaniu ciasta i pieczeniu w wysokiej temperaturze, żeby podczas pieczenia bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym

Obiad gotowy
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 170

idzie. Pewnie dlatego, że jak tylko wspominam pannę młodą, stają mi łzy w oczach - ze szczęścia, oczywiście.Connie i Kasper są razem już dziesięć lat, i wszyscy, którzy ich znają widzą, że są dla siebie stworzeni. Idealnie do siebie pasują, uzupełniają się doskonale. Wystarczy na nich spojrzeć, żeby wiedzieć, że to właśnie jest Miłość, taka przez wielkie M. Na zawsze(...)zdarza się często (a właściwie zdarzyło się po raz pierwszy).Najbardziej zaskakującym wydarzeniem było uczestnictwo w weselu pułku z zaprzyjaźnionego unijnego kraju. Panowie i panie mieli ćwiczenia niedaleko, i w zamian za ciasto, pozowali do zdjęć z młodą parą. Może zechcecie obejrzeć: Make love, not war?Ogólnie całe wydarzenie bardzo mnie wzruszyło, bo z Connie zdążyłam się mocno zaprzyjaźnić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kap Kap Cafe - alternatywna kawiarnia 128

sobą. To moje wyobrażenie. Jak się czuli Ci młodzi panowie, którzy otworzyli obiecującą kawiarnię o nazwie Kap Kap Cafe? Nie mam pojęcia. Ale wiem za to jedno - otwierając lokal 4 dni temu nie liczyli na tak duże zainteresowanie swoim dziełem. Wiem jeszcze jedno - brakło im kawy... Kap Kap Cafe Panowie od dobrych kilku lat są znani w Lublinie ze swej(...)przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem. A wszystko w przyzwoitych i atrakcyjnych cenach. Jest klima(t) Panowie szykują się z pewnością na gorące dni - są dwie klimy zainstalowane w lokalu

Right Behind The Kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem 302

zrobiłam ciacho z rabarbarem ;)) Zrobiłam i wczoraj robiłam drugie, bo moim panom tak smakowało, że zjedli. Młody jadł jak szalony. Myślałam, że mu nie posmakuje, bo może trochę kwaśne, a tu proszę i było tylko mamo zrób jeszcze jeden :)) No powiem Wam, że rabarbar rządzi :)) Miłego dnia :)) Składniki ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jaj 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło) Dodatkowo: 1 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite

kruche babeczki
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 182

      Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko.      O

W kuchni Karmel-itki
Makowiec z Ejszeryszek 218

wędliniarskie produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza . Ósmy to Makowiec z Ejszeryszek . Produkuje go zakład ciastkarski Pani Celiny Glińskiej , oczywiście w Ejszeryszkach. Zakład Pani Glińskiej istnieje 22 lata. Chociaż makowiec i nie tylko, pieczono tu już wiele lat wcześniej. Na ministerialną listę został wpisany w 2011 roku. Ale w zakładzie produkowany jest nie tylko makowiec, którego receptura bazuje na rodzinnej(...)Później, z pełnymi brzuchami zwiedzaliśmy zakład. Nie jest to wielki zmechanizowany zakład produkcyjny raczej niewielka manufaktura, w której wszystkiego można dopilnować. I Pani Celina ma na wszystko „ oko” prawie dosłownie. Mieści się on na podwórku przy domu. Akurat trafiliśmy na wypiek sękacza, ciasta które wypiekane już było w średniowieczu przez Jaćwingów, plemię bałtyckie zamieszkujące na północ od Mazowsza. W Polsce

królestwo garów
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 142

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko