ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:334/437)

Najlepsze gofry / The best waffels ever 876

olej np. rzepakowy z Barw zdrowia Scroll down for recipe in English Najlepsze gofry (12-14 gofrów, w zależności od gofrownicy) Składniki: 450 g mąki 0,5 l mleka 75 g cukru pudru 1 szczypta soli 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego) 2 jajka 15 g proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, do otrzymania ciasta o konsystencji naleśnikowego

karmelowy
Skrzydła na ryżu 228

olej, łyżeczkę Vegety i mieszamy ze skrzydełkami, zostawiamy na 1 godzinę przykryte folią. W tym czasie przygotowujemy sos. Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodajemy 6 szklanek wody, pieprz, 2 łyżeczki Vegety, słodką paprykę oraz keczup, zagotowujemy i odstawiamy.      Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Surowy ryż sypiemy bezpośrednio na blaszkę (taką do ciast

Rozpustne gotowanie
Kruche babeczki z pastą łososiową 147

pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery

Wiem co jem
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 248

łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje przyprawiamy wg. smaku jajka, otręby, siemię, szczyptę soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 163

słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Szefowa kuchni
pieczony sernik jogurtowy z marcepanem... 199

budynie, olej i dobrze mikserem wymieszać do masy jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce

W Mojej Kuchni Lubię
Wareniki 223

Kochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej  pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi

NaKońcuJęzyka
Kotlety serowe z kurczakiem 401

Dzisiaj świetna propozycja obiadowa, kotletów z serem i kurczakiem. Kotlety po usmażeniu mają chrupiącą skorupkę a w środku są soczyste i ciągnące. Taka propozycja obiadowa szczególnie

Niezły Młynek
Kurczak w marchewce 195

Czyż nie zachęca to danie do sporządzenia go na dzisiejszy obiad? pięknie wygląda, wspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad!  Składniki

kgwjanczewo
CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ AMERYKŃSKĄ 129

szkl oleju 100 g czekolady deserowej aromat pomarańczowy borówka amerykańska masło, mąka i cukier na kruszonkę A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem

Kuchnia w opałach
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 161

pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest

Marder&Marder Manufacture
MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI 183

ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)   Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju

Z Majeczką w kuchni
Placki z cukinii 260

smaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z niej nadmiar wody. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy z karmelizowaną gruszką 135

olej do smażenia Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty ,wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy

R'n'G Kitchen
Muffiny z nektarynkami 262

szklanki mąki tortowej 1 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru   2 jajka M/L 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 4 nektarynki  płatki migdałów do posypania  Przygotowanie: Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części.  W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów(...)Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki

Ze smakiem i z pasją
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 447

ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam.   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki ojeju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 600 g czarnych porzeczek Przygotowanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajka, olej, jogurt

Oryginalny smak
„pączki” z oliwkami 173

oliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać

królestwo garów
Naleśniki z wiśniami 232

ekstrakt i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut(...)jakiś czas mieszając. Po tym odkrywamy przykrywkę gotujemy jeszcze parę minut. Usmażone naleśniki nadziewamy nadzieniem wiśniowym, zawijamy w kopertę i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 383

Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce.Polewa czekoladowa:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone

Smakowity Blog Kulinarny
KOPERTY Z PIECZARKAMI 253

ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty

Z Majeczką w kuchni
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 232

oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące.  Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać

Ze smakiem i z pasją