nich przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor
Słodka Stronaniego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty
Słodka StronaKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w
Oryginalny smakgreckie, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką herbatniki zmiksować w blenderze z miękkim masłem i wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubięwykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli 2-3 łyżki oleju
Moje domowe kucharzeniecukru jest niepotrzebny. Gdybyście zrezygnowali z cukinii na rzecz jabłek, nie musielibyście dodawać do chlebka nawet miodu. Ja jednak wolałam zachować warzywny składnik w moim wypieku. Bardzo lubię też ciasta z miodem - dzięki niemu chlebek jest wilgotny. Chlebek jabłkowo-cukiniowy jest bardzo smaczny i wystarczająco słodki. Ma wilgotne wnętrze i lekko korzenny aromat. Świetnie smakuje na podwieczorek, ale nada się(...)orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 50 g płatków owsianych 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Przygotowanie chlebka jabłkowo-cukiniowego: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia - zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki. Jabłka i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja robię to przy pomocy robota kuchennego. Do miski z jabłkami
Chilli Czosnek i Oliwaktórej piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą(...)uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć niepotrzebnych białych smug blat możemy delikatnie posmarować olejem) Wałkujemy ja na grubośc około pół cm. A następnie foremką w kształcie płatka wykrawamy ok. 10 sztuk. Delikatnie odkładamy i zostawiamy aby masa wyschła. Jeśli lukier w trakcie robiena już lekko
Radość kipiąca uśmiechem.plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez(...)smak. Bez obawy, jeśli wasz chutney jest dość rzadki, po wystudzeniu zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron
DefinicjaSmakupokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki
Cukiernia Pychotkiniesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego(...)tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na spód : 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków lub mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu w wersji niewege 1/4 szklanki kakao opcjonalnie w wersji niewegańskiej jajko kilka łyżek wody szczypta soli maliny do dekoracji
zdrowa vege kuchniaciasto nie przerosło i nie było czemu robić zdjęć, no a Tati niefotogenicznie gryzie. Składniki na 8 sztuk standardowej wielkości (idealni pasujące do moich bułek, no przecież): 500 g ugotowanej kaszy bulgur (waga po ugotowaniu, suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki
greenscarfłyżki mąki kluseczki: 1/3 szkl. kaszy manny 2 jajka 30 g masła 1 łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Całość blendujemy i jeśli(...)mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w niedużą kosteczkę, wymieszałam z cynamonem i kardamonem. Żółtka oddzieliłam od białek. W misce wymieszałam zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszałam z ciastem. Do całości
Kuchenne zapiski Edytyłyżki oleju 80 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii
Marder&Marder Manufactureoleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania chleba Zatem sprawa ma się tak: wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno
Marder&Marder Manufacture