ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:332/437)

sałatka gyros – warstwowa 1893

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy) 233

potrzebujemy: - filiżankę kakao - filiżankę soku z czarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju  - 1/3 filiżanki cukru

Szybko Tanio Smacznie
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 258

Plan był na zrobienie sajgonek, efekt końcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :) Składniki: 18 sztuk papieru

Niezły Młynek
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 651

Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Niezły Młynek
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 166

względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje(...)oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie smażymy pancakes na lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna.     Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast, a także do zagęszczania

Karo in the Kitchen
Miodownik Babci Marysi 229

Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu 1 szklanka gęstej śmietany 2,5 szklanki mąki puszysta tortowa Lubella 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Pierogi z kaszą, podsmażane 147

farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i rozłożyć na stolnicy. Lekko muszą się osuszyć. Przygotowanie boczku – rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć pokrojony boczek w kostkę. Tłusta

Kuchnia Pokoleń
Placuszki dyniowe 126

Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.     Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni, np. domowej roboty 1 łyżka oleju 1/4 szkl mleka 3 łyżki cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Pancakes na zsiadłym mleku 138

naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się i nie zostały surowe w środku.   Najwygodniej zrobić to w ten sposób, że co partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Pieczona cieciorka 171

chętnie próbuję przepisy na zdrowe ciasta, przekąski czy obiady. Tym razem wypróbowałam sposób na pieczoną cieciorkę, którą widziałam już na wielu blogach. Ciągle jednak odkładałam jej przyrządzenie na później, aż pewnego dnia koleżanka przyniosła ją do pracy. Przepadłam i zrobiłam ją w domu. Składniki: puszka cieciorki 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej

Fabryka pomysłów
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 123

dokładnie polędwiczkę papierem ryżowym. Całość zawinąć w ciasto. Wbić termometr w mięso. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec aż termometr wskaże 62 stopnie. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut. Od kwiatu cukinii odciąć cukinię, przekroić ją wzdłuż na pół i podsmażyć na oleju. Mięso pokroić w plastry, podawać z puree

królestwo garów
Pszenno-żytni chleb z cebulą i natką pietruszki 120

łyżeczki soli 2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin przed użyciem. Robimy więc zaczyn (to znaczy mieszamy łyżką przez minutę, czy dwie wszystkie składniki) i odstawiamy go na 8 godzin. Po tym czasie na patelni na małej ilości oleju szklimy bardzo drobno pokrojoną cebulę i czekamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 164

dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem będącym w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu, aby nie miała styczności z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć

MamaOskarka
kulki z ryżu preparowanego 162

składniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z serem 172

widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy ok 3 minuty po wypłynięciu

Kuchenne aromaty
30 minutowe babeczki jogurtowo-chałwowe 98

pieczenia 300g mąki 130g jogurtu 40g oleju 200 g chałwy ( u mnie jak zawsze waniliowa- Odra ) 50 ml mleka 125g deserku sojowego-można zastąpić gęstym budyniem (u mnie Alpro - waniliowy) konfitura wiśniowa  Sposób przygotowania: Nic prostszego mieszamy łyżką wszystkie składniki poza chałwą( kroimy ją na kawałki i wtykamy w surowe ciasto).Chałwa wpadnie nam do środka i powstanie dziurka

Wielki apetyt
Torcik malinowo-arbuzowy 166

Orzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek

VioletoweKucharzenie
Muffinki z borówkami 131

jogurtu naturalnego 170 ml mleka 6 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: borówki lub inne owoce sezonowe Przygotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Chleb owsiany 161

miodu 75 g oleju 20 g soli 5 g drożdży instant   Wykonanie:   Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie

Sto kolorów kuchni
Słodkie środy - Ciasteczka dyniowe z czekoladą 145

ciasteczek. Do miski przekładamy mus z dyni, olej, jogurt, cukier i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marchewkowe babeczki - w przerwie świątecznych przygotowań 124

sól wymieszać w misce.Jajka ubić z olejem. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką.Dodać marchewkę, ponownie wymieszać szpatułką. Masa będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą

W kuchni wieczorem
Bezglutenowe muffiny z borówkami 133

jajka180 g jogurtu naturalnego170 ml mleka6 łyżek oleju rzepakowegoDodatkowo:borówki lub inne owoce sezonowePrzygotowanie:W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek

Smakowity Blog Kulinarny
Imbir z gruszką w najprostszej formie 147

imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/8 łyżeczki soli80 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka cynamonumokre(...)oleju4 łyżki złotego syropudodatkowo:2 gruszki30 g kandyzowanego imbiruMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem.W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczka Minnie 123

barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając

Ciastkozercy