Chyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniamąki oraz posiekane zioła. Ciasto Ugnieść na jednolitą masę,taką by odchodziła od rąk, nie kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm. Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. W międzyczasie pokroić wszystkie składniki sosu. Na początek zeszklić cebulkę na oleju, następnie sukcesywnie dodawać szynkę, paprykę
MarciochaKucharzyużywam odmiany Hokkaido) polaną olejem upiec lub poddusić. Jeśli będziemy przygotowywać ją na wodzie, trzeba będzie dodać więcej mąki. Po wyjęciu posolić i odstawić do ostygnięcia. A potem zmiksować blenderem. Nastawić wodę w garnku i mocno ją posolić. Szybko zagnieść dynię z jajem i mąkami. Musimy pamiętać, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym więcej mąki musimy dosypać
Weekendy w domu i ogrodzie450 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mlekaNadzienie:1/2 kg
Świat Domowej Kuchnitrzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi , bądź tez poleżakuje całą noc , to jeszcze upieczone już pierniczki nie przypominają kamyków :)Składniki :3,5 szklanki mąki0,5 szklanki miodu0,5 szklanki cukru0,25 szklanki oleju4 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka sody1 jajkoszczypta soli 0,3 szklanki wodyWykonanie:Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika .Przestudzić .Do miski
Malinowa Kawiarenkawypiekach. Dzisiaj polecam szybkie ciasto cynamonowe na jogurcie z dodatkiem migdałów. Składniki: 100 g zmielonych migdałów 230 g mąki pszennej 1 łyż. proszku do pieczeniu 1 łyż. sody oczyszczonej 3 łyż. cynamonu można mniej 100g cukru do wypieków 2 duże jajka 50g płynnego miodu 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego 150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy cukier puder
Wypieki Uliwersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie! 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej drobno
Mienta blogZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia Pichcimleka 80 ml oleju rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu Mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem (ja użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy
Mango Papajałyżki (60g) miodu 3 łyżki (30ml) oleju 4 łyżki (40g) mąki pszennej 4 łyżki (32g) kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - czekoladę z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić - suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia - banany lekko rozgnieść, dodać do nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem(...)przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut - brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo - upieczone brownie ostudzić, kroić w kwadraty, można przechowywać w lodówce
Smakołyki Berenikiwiodą: - oj, robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) - a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) - za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęscie tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy(...)zawsze kiedy trzeba! Do przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie go w lodówce 2-3 dni, ale wyjmijcie ok. 30 minut
Szybko Tanio Smacznieczego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż(...)ząbek startego czosnku8) parę kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut
Smaki Brazyliimnie zabieg chirurgiczny stawu skokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się również pochwalić prezentem, który dostałam od firmy BioPlanet - olej słonecznikowy w pięknym białym opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją(...)robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy
My Culinary ArtWatykanu jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z przepisem, który zaczynał się od słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą(...)cukru (nie mieszać). Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smak