ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:325/437)

Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 248

500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około 50-60pierogów, zależy jak cienko wałkuje się ciasto i jak mocno wypycha farszem poszczególne pierogi. Nasze pierogi są raczej

I tu będę miała takie te
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 161

zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków

Moniki Smakołyki
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 137

ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze

Calzonella.com
Świąteczne muffinki z twarożkiem i żurawiną 159

szklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju kropelka aromatu waniliowego 100 g twarożku W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać. Z twarożku ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Do foremek na muffinki nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. W środek każdej muffinki włożyć kulkę serową

Chocolate Muffin Blog
Brzoskwiniowa tęcza 164

Ciasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych

VioletoweKucharzenie
Pierogi z botwinką 203

bryndzę.  Dokładnie wymieszać . Przyprawić solą, dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
.904. blade jak śnieg 102

mniej / więcej w razie potrzeb ~jajko ~szczypta soli ~łyżeczka oleju Mieszamy mąkę z solą i gumą guar, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy (szczególnie przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki. Jeśli po odstawieniu ciasta zgęstnieje ono należy dolać mleka/wody. Smacznego

breakfast of dreams
Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 332

temperaturze pokojowej - do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem) - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia - składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto

Smakołyki Bereniki
Babeczki z puszki 121

opakowanie cukru waniliowego 1 ziarenko kardamonu Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ziarenko rozetrzeć w moździerzu. Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika

Jadło i czytadło
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 314

również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :) Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie. Pieczemy

PastelFood
Empanada z sardynkami 98

olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr.Mieszamy!Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego.Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć, dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu.Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek.Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem Przepis na empanada z kurczakiem. Gotowe ciasto wylewamy

Smaki Brazylii
Makowiec 202

ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka kuchennego lub podkładki. Makowiec delikatnie przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca

Kolizje Smaków
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 391

oznacza ciąć. Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g makaronu tagliatelle1 łyżka oleju roślinnego150 g piersi z kurczaka2 ząbki czosnku100

W kuchni Katie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 481

również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować :) Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie. Pieczemy

PastelFood
PĄCZKI NA WALENTYNKI 181

Wersja walentynkowa najlepszych pączków. Przygotowane na bazie ciasta drożdżowego z przepisu na doskonałe pączki orkiszowe. Z podanych składników wychodzi ok.25-30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek z dużych jaj - 3 czubate łyżki ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka  ekstraktu waniliowego(...)łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) -  powidła śliwkowe  lub konfitura do nadziania (u mnie powidła czekoladowe ) -  mielony ksylitol  do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć u mnie nigdy nie są (po prostu albo zapomnę wyjąć, albo tak jak dziś nie mają czasu

Smaczne Zdrowe
Wegańskie brownie z ciecierzycy 206

odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający.  Opłaca się upiec brownie. Bonus jest podwójny -zawsze się udaje, a Twoi goście wszystko pięknie zjedzą – ukołysani czekoladowym smakiem pozostaną Ci dozgonnie wdzięczni.  Składniki: odrobina oleju do posmarowania(...)delikatną warstwa oleju.  Czekoladę połam na drobne kawałki (uderz tabliczką kilkakrotnie o blat, a następnie rozpakuj) 2 ½ tabliczki przełóż do miski i dodaj 3 łyżki roślinnej margaryny lub oleju kokosowego. Całość rozpuść w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i margaryną połóż na garnku z wrzącą wodą), od czasu do czasu mieszając. Pozostałą ½ tabliczki posiekaj na kawałki i odłóż

Roślinna - blog wegański
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 151

mąką (silikonową wystarczy cienko posmarować olejem). Odstawić na bok. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać cynamonem, chili, szczyptą soli. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą jasną masę. Dodać jajo, zmiksować. Następnie cały czas mieszając, dodawać partiami pureé z awokado, mieszankę mączną i maślankę. Proszek i sodę rozpuścić w wodzie, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste

Pełny talerz
muffinki bananowo arachidowe 133

składniki: 2 banany 270 g mąki 100 g cukru 1 jajko 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka masła orzechowego 50 g orzechów ziemnych 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną 134

Takie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana.  Składniki

Niezły Młynek
Młode ziemniaki z żółtym serem 200

Uwielbiam młode ziemniaczki, mogła bym je jeść codziennie kilka razy. Dzisiaj na obiad z mizerią, no cóż później też trzeba było coś zjeść ... tym razem z

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami / 3 urodziny bloga 150

gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego łyżka mąki kokosowej 3 jajka puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki rozmrożonych jagód Czekoladę wraz z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z syropem z agawy, mąką i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz zmiksowane na gładko jagody. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 177

Składniki na knedle: ciasto :  1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu 2/3 szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa(...)Przygotowanie knedli:          Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagniatamy ciasto i na posypanej mąką stolnicy i formujemy 2 wałki o średnicy ok. 5-6 cm, następnie kroimy je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).  Owoce myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż

Bon Appetit Małgorzaty
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 181

jabłka zacznie skwierczeć. 3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego

Mała Cukierenka
Kapuśniaki 143

ilości wody.Cebulę pokroić i  zeszklić na oleju do miękkości.Dodać bułkę tartą i d oprawić do smaku.  Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 248

łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 122

siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera, kiedy domownicy je chwalą!  Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąki 21g suchych drożdży (40g świeżych

Cakes By Kejt
Mini rogaliki wytrawne 141

mąki 5 dkg drożdży  2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 141

minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków

AZgotuj!
Chlebek dyniowy z żurawiną 177

misce wymieszaj suche składniki. W drugiej ubij jajka, dodaj olej, rozgniecione banany, puree i cukier. Zmiksuj wszystko dokładnie, w razie potrzeby rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut

Corner With Recipes
Pierogi czereśniowe 169

ciasto.  Wodę należy dolewać stopniowo.  Ciasto rozwałkować dość cienko i wykroić z niego szklanką koła. Umyte, wydrylowane czereśnie zasypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Nakładać po 2 - 3 owoce na każde kółko i sklejać pierogi.  Układać na omączonej powierzchni.  Gotować w osolonym wrzątku (można dolać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały).  Gotować przez

Sto kolorów kuchni
Brownies 225

słodką chrupiącą skórkę. Według mnie jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. A przy tym robi się je bardzo szybko i nie potrzebuje dużej ilości składników. Zapraszam!!! Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.     Składniki: 200 g czekolady

Passion of Cooking
Smażone ciasteczka drożdżowe 129

Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Domowa Cookierenka Agi
Najlepszy domowy makaron 141

maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia. Następnie wrzucamy go do osolonej wody z odrobiną oleju i po ugotowaniu cieszymy się smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z jabłkami 121

owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier

Wielki apetyt
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 163

stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.  Po 15 minutach zdjąć papierki z jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach

Ala piecze i gotuje
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 183

farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!Tak, tak sernik!Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 200 g* woda – 350 ml* mleko – 110 ml* cukier – ok. 130 g* olej – 20 ml* jajko

Ostra na Słodko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 173

pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka owsiane z czekoladą 207

wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 210

soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko

Kulinarne przygody Gatity