ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:316/437)

Smażone ciasteczka drożdżowe 171

Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Domowa Cookierenka Agi
Najlepszy domowy makaron 175

maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy go mąką i pozostawiamy na kilka minut do przeschnięcia. Następnie wrzucamy go do osolonej wody z odrobiną oleju i po ugotowaniu cieszymy się smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z jabłkami 163

owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier

Wielki apetyt
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 206

stopni. Do zimnego piekarnika włożyć foremki z ciastem i piec około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.  Po 15 minutach zdjąć papierki z jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach

Ala piecze i gotuje
CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI 215

farsz.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!Tak, tak sernik!Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 200 g* woda – 350 ml* mleko – 110 ml* cukier – ok. 130 g* olej – 20 ml* jajko

Ostra na Słodko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 211

pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc na patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka owsiane z czekoladą 250

wodnej.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy z żółtkami. Dodajemy olej a następnie wystudzoną czekoladę i aromat waniliowy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 250

soli 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w plasterki 15 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 638

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera(...)Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę 22-24 cm: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka zimnego mleka 1 1/2 łyżki octu winnego białego CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre

My Culinary Art
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 267

kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo(...)Spryskiwacz do oleju i wody Spryskiwacze kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało się jednak, że dozownik do oliwy przydaje się częściej niż myślałam. Zamiast rozlewać oliwę na patelni, pryskam jej mniejszą ilość i zyskuję mniej tłuste potrawy. Kiedy robię pizzę, zamiast brudzić pędzelek, spryskuję miskę do wyrastania ciasta i gotowe

W kuchni wieczorem
Ciasto Shrek 209

Pyszne lekkie ciasto w wiosennych kolorach.Składniki:Biszkopt:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka(...)ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim budynie, resztę zagotowujemy, jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje

Kuchnia domowa Ani
Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem 164

Dziś mam dla Was przepis na najlepsze babeczki jakie zrobiłam! Mało tego, że są super smaczne to rzekłabym, że do tego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego(...)czekolady podałam córeczce bez wyrzutów sumienia :) Polecam! Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm: 3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) jajko 180 g pełnoziarnistej mąki teff   70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko jest uczulone na kakao to zróbcie mu porcję bez tego dodatku

Mienta blog
Marzec - kuchnia chińska 215

jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak one u nas powszechnie dostępne, dlatego(...)pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty

W kuchni wieczorem
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2894

może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie(...)wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi z mięsem 275

mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie jak na kotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia(...)intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić

Ania i Marcin gotują