ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:320/437)

Domowy Chleb Pszenny z Dynią 245

około 40 minutach – formowanie chlebka : Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba : Przed pieczeniem górę chlebka maluję olejem. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 142

wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
.1062. fasoello 116

przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~łyżka oleju kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia

breakfast of dreams
Pączusie po bawarsku 150

sól · skórka z cytryny 1 lyżka · rodzynki 15 dag · olej 1 Litr cukier puder 2 łyżki  Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki

Camilla w kuchni
SERNIK ROSA Z SOSEM WIŚNIOWYM 162

pychota! Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 żółtka 1 budyń waniliowy Ser utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Powstała masa powinna być dość płynna Składniki na ciasto: 400 g mąki 100 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka

Banana Smiles
Pijane pomarańcze smażone, w białym winie 174

cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  Pomarańcze pokroić w równe pół cm krążki i zalać rumem. Odstawić.Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście

AZgotuj!
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 151

cukier Dark Muscovado z mlekiem/wodą. Kiedy cukier się rozpuści dodaj olej. Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj, ale nie za długo. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a z ciasta zroluj kuleczki (mogą się przydać lekko naolejowane ręce). Piecz

Corner With Recipes
Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce 181

Kotlety dokładnie obtaczam w mielonych orzechach laskowych. 3. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 138

tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych) na głębszym, rozgrzanym oleju (3-4 cm głębokości) około 1-2 minuty z każdej strony

Made By Mom And Son
Muffinki mocno pomarańczowe 154

mieszania składników moją fantastyczną czarną łyżką No to jedziemy od składników Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy - jedna cała pomarańcza (na sok) - 70g konfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu pomarańczowego Śmietana na wierzch: - 200g śmietany

Kuchenne Wariacje
Muffinki kukurydziane + truskawkowy milkshake 162

teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 jajko 12 sztuk drobnego owocu np. truskawka, czereśnia Standardowo mieszamy

W kuchni bez szafek
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 112

Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy

upichcona
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 207

listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na puree mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone puree z czosnku niedźwiedziego i wymieszać w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowa babka Wielkanocna 154

sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier a po nim żółtka. Następnie dodać olej oraz wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia , a na końcu wiórki kokosowe . Blaszaną formę dokładnie wysmarować rozpuszczonym masłem (nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu

Za drzwiami kuchni
Dyńcepcja 155

sól, cynamon i sodę. W makutrze ucieramy jajka z cukrem i olejem do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajkowej dodajemy puree z dyni i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut

les mirabelles
Świąteczne babeczki-choinki 159

przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki

Zawsze głodna!
Wąsate babeczki 169

koszulka, woreczek strunowy   Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby

Ciastkozercy
Mini rogaliki 82

łyżki cukru 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo szczypta soli dowolne nadzienie -np.jabłka W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chałka z makiem 190

żółtek (2 szt) 170 g jajek (3 szt) 75 g oleju rzepakowego Rapso 320 g wody 19 g soli 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto Przygotowanie:  Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 129

mąki pszennej typ 750 1 jajko 200 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Wałkujemy je dość płasko na blacie wysypanym mąką i wycinamy kółka. Można do tego użyć dowolnego przedmiotu, który mamy pod ręką, np. szklanki. Albo takiej szklanki na piwo, to wtedy pierogi(...)każdą wyjętą porcję przelewałem odrobiną oleju. I nakładamy na talerz i zjadamy. Przyznam szczerze, że ja osobiście wolę takie pierogi następnego dnia (lub jeszcze bardziej następnego), gdy odsmażam je sobie na rumiano na patelni z kawałkami kiełbaski i zeszkloną cebulą. Ale porcje takich ciepłych prosto w wody też zjadłem. My z Madzią zrobiliśmy ciasto z podwójnej ilości składników, bo stwierdziliśmy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 148

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w  odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko  cudowne wspomnienia .............. <3SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml 10 dag drożdży świeżych 1 szklanka(...)łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych jaj- na to 1 szklanka oleju - na to 5 szklanek przesianej mąki i cukier waniliowy NIE MIESZAĆ przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)- po tym czasie dokładnie wymieszać

Basia w kuchni
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 146

fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy cukier z prawdziwą wanilią pomijamy) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią  150 g masła (mozna zastąpić olejem kokosowym(...)czas miksując) dodajemy roztopioną czekoladę, masę z kaszy gryczanej i mąkę. Powinna powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut lub do "suchego patyczka".W tym czasie umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy

Zawsze głodna!
Pełnoziarniste muffinki orzechowe 99

Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 2/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2/3

Moja Galeria Smaku
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 149

Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników -  przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 183

Składniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól

Niezły Młynek
Babeczki trzcinowe z physalis 146

torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje.  Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja,  60 g cukru trzcinowego, 50 ml oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek

Moniki Smakołyki
Kotlety z kalafiora z żółtym serem 757

plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce

Di gotuje
Cakepops - reniferki 161

innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles

Mania Wypiekania
Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią 205

temperatury ok. 220C 2. W dużej misce mieszamy cukier, olej, mleko, olejek waniliowy i rozrobione siemię lniane. 3. W mniejszej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.  4. Do pierwszej miski dodajemy zawartości drugiej. Wszystko delikatnie mieszamy.  5. Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy.  6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki

two broke sisters
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 136

mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki

Smaki Ewy
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 155

szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru

Rozpustne gotowanie
Kotlety szarpane 488

łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekana

Passion of Cooking
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – WYNIKI KONKURSU „Najciekawszy przepis z Kujawskim” 140

wartości ok. 910 zł ufundowanego przez ZT Kruszwica S.A. producenta oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. NAGRODĘ OTRZYMUJĄ: Agata, blog Wanilia i Kardamon, za przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy Anna, blog Cafe Amaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto

Ostra na Słodko
Chleb cebulowy 148

cebulę w miarę drobno siekamy i dusimy na małej ilości oleju na patelni. Znaczy może nie tyle dusimy co podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Gofry brokułowe 258

świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2 łyżki śmietanki lub oleju 2 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki chili płatków Utrzyj brokuły na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z mozzarella. Dodaj resztę składników, dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy

codojedzenia
muffinki ze szparagów - szparagowe muffinki 86

pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce szparagi wymieszać z olejem, mlekiem, śmietaną, jajkami. Połączyć mąkę ze szparagami, wymieszać. 3 szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Gotować 3 minuty od zagotowania. Ostudzić, okroić w plasterki grubości około 1 cm. Do foremek na muffinki, włożyć trochę ciasta, położyć kawałek szparaga i przykryć ciastem. Piec 25 minut w piekarniku

królestwo garów
Faworki 167

łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia cukier puder do posypania faworków Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę dodać do jajek i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało. Na desce

Mama Gotuje
Racuchy z Malinami 199

przesiać przez sito, dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem

Mama Gotuje
Racuchy z Jabłkami 122

przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane

Mama Gotuje
Muffiny z hershey cookies'n'creme 196

cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.  Przygotowane ciasto na muffinki przekładamy do papilotek, które umieszczone

Emcia Pichci
Muffinki czekoladowe z bananem 234

leniwiec kuchenny może użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki

Grunt to przepis!
Pączki z kremem budyniowym 156

podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier

kulinarnyswiatdomi
Muffiny cytrusowe 283

cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać

Smakołyki Bereniki
Szaszłyki drobiowe z ananasem 191

Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami.  W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko.  Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki

mojewypiekiinietylko
PIEROGI RUSKIE 148

Witajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadanie wyciągające z łóżka 154

jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron.Podawać ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze