Składniki: 50 g Kasi 20g drożdży 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka spirytusu marmolada olej,frytura,smalec(do smażenia) Sposób przygotowania
Wielki apetytpokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sodynasączeniewodasok z cytrynyksylitol Sposób przygotowania Krok 1CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny
CoolinarniePLPierogi Ruskie(klasyczne- tradycyjne -przepyszne)Składniki:(na ok.100 sztuk)Ciasto:- 1kg mąki pszennej- 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody)- 1 jajko - sól do smaku Farsz:- duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk- 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule- przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowanyDekoracja:- cebula- kiełbasaSposób przygotowania(...)niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki do wystygnięcia. W tym czasie obieramy 3 duże cebule i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na oleju , na złoty kolor. 2.Zimne ziemniaki obieramy i płuczemy zimną wodą. Do miski z umytymi ziemniakami dodajemy usmażoną cebulę i 2,5 kostki twarogu chudego. Myjemy rączki i ładnie ugniatamy wszystkie
Gotuj Z Muzykąchcecie :) Składniki : Na ciasto : 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2 surowej) można użyć mniej jeśli chcemy na wierzch położyć migdały a nie kaszę wtedy 1 i 1/3 szklanki surowej. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu + 3 łyżki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g oleju kokosowego w wersji nie-wege może
zdrowa vege kuchniablacie zaczynają się kleić. Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia. Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się
Kulinarne przygody Gatitykolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać
Rozpustne gotowaniepokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów
Stare Garyząbek czosnku posiekana natka pietruszki sól, pieprz, olej do smażenia Jajka rozdrabniamy nożem i mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką. Wbijamy surowe jajko, dokładamy namoczoną, odciśniętą bułkę oraz przyprawy według uznania (u mnie ze względu na to, że smak był nieco mdły - dużo pieprzu i soli) i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę pszennej mąki
Kuchenna Kontrrewolucyajajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka według uznania 150g startego żółtego sera Standardowo mieszamy suche składniki w jednej misce, w drugiej mokre. Dodajemy większość sera, a resztą posypiemy muffinki z góry. Niezbyt dokładnie wymieszać. Do przygotowanej blaszki przekładać po sporej łyżce ciasta i posypać z wierzchu serem. Można też
W kuchni bez szafekmiski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. Olej, jajko, maślankę i ekstrakt z wanilii mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem. Mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką i wykładamy
Made By Mom And Sonjednej misce mieszamy mokre produkty, czyli mleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzenieszkl mleka 1,5 szkl. oleju + 2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół
Garnkowe fanaberieczasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może
Słodka StronaDelikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki
Ze smakiem i z pasjąrozwałkować ręcznie wałkiem do ciasta. Kilkakrotnie składamy ciasto i wałkujemy, do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Otrzymane płaty można cienko pokroić nożem lub użyć (tak jak ja) maszynki do robienia makaronu.Makaron wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gotujemy do pożądanej miękkości. Ja do garnka z gotującym się makaronem dodaję trochę oleju (by się nie sklejał). Makaron odcedzamy na durszlaku
Smaczne Zdrowe