Buraczki zasmażane 222Prosty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smak
Skrzydełka w zalewie octowej 240A oto nietypowa wersja ulubionych skrzydełek! dla ich smakoszy przepis wart wypróbowania i degustacji, polecamy, gdyż można zachwycić gości tym daniem, stanowią doskonałą przekąskę, polecamy! Składniki
kgwjanczewo
Leniwa Frittata 214Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotuje
Wegański tort z malinami 255między czasie zblenduj olej z cukrem na puszystą masę, a mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej, najlepiej ze dwa razy. W dużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao
greenscarf
Mini chlebki z oliwkami 249masła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego) szczypta soli łyżeczka cukru jakieś zielsko jeśli lubicie typu rozmaryn, tymianek, oregano na farsz: 6 połówek suszonych pomidorów 10-15 oliwek Przygotowanie zaczynu (na minimum 12 h przed pieczeniem chlebków): Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i dodaj rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj miskę czystą szmatką
greenscarf
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 231Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach
Made By Mom And Son
Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 261Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przelewamy po równo ciasto, wygładzamy. Pieczemy w 170 stopniach
Made By Mom And Son
Babka z ajerkoniakiem 201migdałów; Wykonanie: Margarynę, olej, alkohol, cukier kryształ i cukry waniliowe oraz 2 łyżki wody gotować 10 minut na małym ogniu. Masę przestudzić i wymieszać z żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych
In my kitchen
Babka kwitnący tulipan 221sztywną pianę.Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając
Mix smaku
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 316Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić
głodny alergik
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 210grzybów- sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażeniaCebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym ( 1 łyżeczka) i z 2-3 listkami laurowymi.Grzyby siekamy na drobno i dodajemy po kilku minutach do cebuli.Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli
Pasje Jolki
Murzynkowa rozkosz 164gęsty kogel mogel, dodać kakao , olej , cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać . Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Masa ; 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę lekko ściąć
Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone nadziewane 415Składniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
kgwjanczewo
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 264Ostatnio coraz bardziej lubię się z ciastem drożdżowym.Tzn. może inaczej!Osobiście ciasto drożdżowe kocham najmocniej jak tylko się , ale ono zdecydowanie nie kochało mnie ;)Na wyrośnięcie musiałam czekać i czekać i nigdy nie było takie jak chciałam.Współpracować ze mną nie chciało totalnie – aż do niedawna.I teraz gości u mnie w kuchni coraz częściej.Dziś(...)mlCIASTO:* mąka – ok. 180 g* sól – 1 szczypta* masło – 50 g* małe żółtko – 1 sztFARSZ :* pieczarki – 400 g* cebula – 2 szt* olej do smażenia* mleko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :ROZCZYN :Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.CIASTO :Przesiewamy mąkę z solą
Ostra na Słodko
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 233składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy, bakalie. Zetrzyjcie na drobnej tarce obrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką. Przelejcie składniki z ‚mokrej miski’ do suchej mieszanki, wymieszajcie łyżką do równomiernego połączenia wszystkich składników(...)żurawinę, ją też wmieszajcie w masę. Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha, i drobna. Ciasto rozłóżcie łyżką po równo do naszykowanych wcześniej foremek
Karo in the Kitchen
Indyjski chlebek naan 112wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko solone. Składniki 10 kopiastych łyżek mąki 3 łyżki jogurtu 1 łyżka oleju
AZgotuj!
Zdrowe muffiny z wiśniami 208mleka/wody - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 1 - 1,5 szklanki wiśni - garść płatków migdałów Suche składniki wymieszać w misce, w osobnej zmiksować mokre (bez płatków i wiśni). Do suchych wrzucić mokre składniki i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i płatki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut
Corner With Recipes
Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami 186dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy ok. 3-5 minut
VioletoweKucharzenie
Jagodowe muffinki 200doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła
ChilliJemy
Racuszki z jabłkami 162szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek (ja robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać śmietanę
W SMAK
Tarta ze szpinakiem 247oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !! Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto
Życie na widelcu
Muffinki kakaowe z nadzieniem twarogowym 212składnikimokre* 2 jajka* 125 ml mleka* 1/3 szklanki olejusuche* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki kakao* 1 łyżeczka sody oczyszczanej* 1 łyżeczka proszku do
Mix smaku
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 288dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę.Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta.Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść,rozwałkować i wykrawać kolejne pierogipierogi wkładać partiami na wrzącą ,osoloną wodę.Do wody można dodać olej,by pierogi się nie sklejały
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cebulowo serowa 243dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut. 2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę
UgotujmyTo.pl
Chruściki babci Wandy 215kieliszek wódki - olej rzepakowy do pieczenia- cukier puder do obsypania- ręcznik papierowy do odsączeniaSPOSÓB WYKONANIA- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę, dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść na jednolitą masę- zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min- po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać ukośnie rąby
Basia w kuchni