ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:328/437)

Cytrynowe muffinki 218

przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam rzepakowy ) skorka

Słodkości i nie tylko
Sernik Oreo 287

nadzieję, że nie muszę przepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże opakowania (1 kg) naturalnego jogurtu sojowego 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml oleju z pestek winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki

Roślinna - blog wegański
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 257

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
Sos barbecue BBQ 129

mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych) 2 łyżki oleju rzepakowego Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno

MamaOskarka
Sezonowe pierogi z kurkami 178

masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.  W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje

MarciochaKucharzy
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 165

kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 65ml oleju 250g miąższu z dyni - startego na tarce o małych oczkach W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.  Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ

Grunt to przepis!
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 4430

Cukiereczkiem , dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :) Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz

Czerwona Porzeczka
Roboto ty w rękach się pal 157

cukier a następnie pojedynczo żółtka. Do masy wlewamy olej, wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut

les mirabelles
Mufinki mocno czekoladowe 131

posiekanej czekolady 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki dowolnego aromatu np. waniliowego lub migdałowego  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek

Chocolate Muffin Blog
Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym 238

domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś w sklepie z AGD, ale można wykorzystać kawałki drewnianego kija z drzewa liściastego, pociętego na ok. 10-12 cm kawałki. Po zeszlifowaniu ostrych brzegów papierem ściernym takiej kołki należy zakonserwować gotując przez kilka minut w gorącym oleju. Można też zrobić foremki jednorazowe ze złożonego kilka razy arkusza

Smaczna Pyza
Faworki ( chrust ) na karnawał. 187

pieczenia szczypta soli 70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta ) 10 dkg cukru pudru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać do niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić

Przepisy i porady kulinarne
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 205

wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku

Słodkie Przyjemności
Gnocchi serowe w sosie pomidorowym. 190

soli łączymy mikserem w jedną masę, dodajemy szczypiorek, łączymy.Ciasto jet bardzo delikatne i lepkie, dlatego blat i ręce oprószamy mąką i formujemy wałeczki, które nożem kroimy na centymetrowe paseczki i zgniatamy w dwóch palcach w formie małej kokardki.Odstawiamy na pół h do lodówki.Wrzucamy na wrzątek osolony z kroplą oleju rzepakowego i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia kluseczek.Sos.Na maśle

BaRepas
Pierogi z kapustą i grzybami 193

Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą foremki.Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez

Poezja smaku
Empanadas 129

będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione są zarówno w wersji słodkiej jak i słonej, mięsnej i wegetariańskiej. W oryginale, poza metodą przyrządzania ich przez pieczenie, smaży się je w głębokim tłuszczu(...)kroimy drobno. Oliwki i mozarellę osączamy z zalewy, oliwki siekamy, mozarellę – jak wszystkie pozostałe składniki – kroimy w drobniutką kostkę. Grubiej kroimy szczypior.   W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebule. Zeszklone odkładamy do osobnego naczynia. Znowu łyżka oleju do rondla – na większym ogniu podsmażamy lekko pieczarki. Chwilkę później dorzucamy do nich pokrojone papryki – chili i zwykłą. Gdy papryka

Karo in the Kitchen
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 177

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+2łyżki gorącej wody Żółtka energicznie roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz z łyżkami gorącej wody. Mikserem   ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko

W garach u Gosi
Kawowe muffiny z figami 150

szklanki oleju 2 łyżki esencji waniliowej klik 3/4 szklanki bardzo mocnej kawy - zaparzyłam ją z potrójnej porcji 1 jajko 1/4 szklanki mleka Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier). W osobnym naczyniu połączyć ze sobą przestudzoną kawę, mleko, roztrzepane jajko, esencję waniliową. Do suchych składników wlać mokre składniki. Wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wychodzi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. 411

Leczo z Cukinii. Przepisy: Pomysł na Jednogarnkowy Obiad: Dietetyczna i Wyjątkowa - Moja Ulubiona Wersja Leczo z cukinii. Nic nie szkodzi, że dbasz o figurę lub jesteś

IzaGotuje
Babka zebra 1148

sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę. Na blogu znajdziecie już zebrę z białek , a dziś zapraszam Was na tą klasyczną(...)dołu 15cm, a wysokości 9,5cm). Babka zebra Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki (270g) cukru 220 ml wody gazowanej 3/4 szklanki (150ml) oleju 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną

Smakołyki Bereniki
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 172

znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki.  Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło dla łagodnie miętowego, aksamitnego kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After(...)mąki 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju  300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru

Kuchnia Prezydentowej
Żeberka duszone z cukinią i kalafiorem 243

Danie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg

kgwjanczewo
kotlety z kaszy jaglanej i mięsa rosołowego 618

składniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka cząbru

Domowy Smak Jedzenia
Chow mein 346

Dzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :)  Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu

Niezły Młynek
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 207

dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju z pestek winogron). Ciepłe krakersy należy włożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 141

drobno pokrój cebulę. Czas na gnocchi. Ciasto podziel na mniejsze części i z każdej zrób dość wąski wałek, pokrój na małe kawałeczki – nasze gnocchi. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Wrzuć gnocchi do gotującej się wody i gotuj aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Odcedź je na durszlaku. Rozgrzej patelnię z olejem do smażenia mniej więcej w tym samym momencie kiedy

Martyna Cooks
Pancakes z malinami 129

łyżki rozpuszczonego masła + odrobina do smażenia (można zastąpić olejem) cukier puder (opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny

Moja Galeria Smaku
Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami 426

oczkami i łączymy delikatnie z kremem. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada jest zbyt gęsta można dodać do niej łyżkę oleju o neutralnym smaku - rzepakowego, z pestek winogron). Gotową

DefinicjaSmaku
Lekkie pancakes truskawkowe 189

łyżeczki soli 2 jajka, lekko roztrzepane 3 łyżki oleju 3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka 200 ml mleka 50 ml syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki z truskawkami 187

jajko 75 ml mleka 75 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia truskawki borówki amerykańskie rozgniecione lub dżem jagodowy ubita śmietana (1/2 szk.) z dodatkiem cukru( 1 łyżeczka)   Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszać składniki w obydwu miskach i do suchych dodać mokre. Ciasto ponakładać do foremek a następnie w środek każdej dać

harrisa
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 141

Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki

MarciochaKucharzy
Pączki + film 112

drożdży 2 łyżki masła 150 g marmolady olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier  i wszystko ucieramy mikserem do białości. W trakcie ubijania wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, rozkruszone drożdże oraz miękkie masło. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły

Smakowite Dania
Jagoda kamczacka w muffinach 148

papilotkami. W misce mieszamy na jednolitą masę sok, olej, jajka i skórkę pomarańczową. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Jagód wystarczy tak niewiele, ponieważ są dość kwaśne w smaku i w większej ilości jak dla mnie za bardzo zdominowałyby smak muffinów. Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy 20-25 minut

les mirabelles
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 229

drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Jedną szklankę kaszy zmiksować z jajkiem, mąką ziemniaczaną, 3 łyżkami mąki pszennej i przyprawami. Dodać pozostałą kaszę i twaróg rozgniecione widelcem, ewentualnie doprawić. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki pszennej. Deskę

SzczyptaSmaQ
Bezglutenowe naleśniki gryczano-kukurydziane z ekologicznych mąk Symbio 157

mleka i wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 czubata łyżka cukru szczypta soli 50g ekologicznego dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony

Szefowa kuchni
Tosty pomarańczowe 104

się, że w domu od rana piecze się ciasto. Pycha Składniki: - 3 jajka; - kilka kromek chleba (ja używam czerstwego); - 1/4 szklanki mleka; - 1 szklanka soku pomarańczowego 100 % (np. tymbark) - 1 łyżka cukru wanilinowego; Wykonanie: Do miski wbić jajka, dolać mleko, sok i wsypać cukier. Roztrzepać trzepaczką. Na patelni rozgrzać masło lub olej roślinny, kromki chleba moczyć w jajku i smażyć

dom-agi.pl
Wytrawny chlebek ze szparagami 141

jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie

Słodkie Przyjemności
Babeczki migdałowe z wiśniami 173

Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Odsączamy wiśnie z soku, nakładamy do foremek po łyżce ciasta i wiśnie. Wypełniamy ciastem do wysokości około

Ciastkozercy
Babeczki mocno czekoladowe 203

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce

Ciastkozercy
Babeczki stokrotki 183

barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając

Ciastkozercy
Świąteczne babeczki z zajączkami 248

barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając

Ciastkozercy
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 159

taki dodaję do masy - twaróg, gęsty jogurt, budyń, olej, rodzynki zmiksować z 2 minuty do masy dodać ubitą pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem

W Mojej Kuchni Lubię