ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:339/437)

Indyjski chlebek naan 67

wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika  nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko solone. Składniki 10 kopiastych łyżek mąki 3 łyżki jogurtu 1 łyżka oleju

AZgotuj!
Zdrowe muffiny z wiśniami 156

mleka/wody - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 1 - 1,5 szklanki wiśni - garść płatków migdałów Suche składniki wymieszać w misce, w osobnej zmiksować mokre (bez płatków i wiśni). Do suchych wrzucić mokre składniki i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać wiśnie i płatki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut

Corner With Recipes
Pierogi z twarogiem, kaszą manną i malinami 137

dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy ok. 3-5 minut

VioletoweKucharzenie
Jagodowe muffinki 141

doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego i ostudzonego masła

ChilliJemy
Racuszki z jabłkami 101

szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Sposób  przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek (ja robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać  śmietanę

W SMAK
Tarta ze szpinakiem 206

oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy !!            Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto

Życie na widelcu
Muffinki kakaowe z nadzieniem twarogowym 142

składnikimokre* 2 jajka* 125 ml mleka* 1/3 szklanki olejusuche* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki kakao* 1 łyżeczka sody oczyszczanej* 1 łyżeczka proszku do

Mix smaku
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 232

dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę.Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta.Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść,rozwałkować i wykrawać kolejne pierogipierogi wkładać partiami na wrzącą ,osoloną wodę.Do wody można dodać olej,by pierogi się nie sklejały

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cebulowo serowa 196

dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut. 2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę

UgotujmyTo.pl
Chruściki babci Wandy 173

kieliszek wódki - olej rzepakowy do pieczenia- cukier puder do obsypania- ręcznik papierowy do odsączeniaSPOSÓB WYKONANIA- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę,  dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść na jednolitą masę- zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min- po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać ukośnie rąby

Basia w kuchni
szpinak z twarogiem w naleśnikach... 204

łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag NADZIENIE:szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane 146

ziemniaków 1 średnia cebula  2 szklanki mąki 2 jajka sol  pieprz  olej do smażenia Ziemniaki i cebule obieramy  Ścieramy ziemniaki i cebule na jak najdrobniejszych oczkach ( można tradycyjnie na tarce albo w blenderze)  Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i mieszamy  Teraz mąkę(...)znów mieszamy  Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo  Na rozgrzanej patelni z tłuszczem dużą łyżką nakładamy ciasto kształtując placki  Smażymy z obu stron tak, aby się zrumieniły z obu stron  Usmażone placki układamy do miski wyłożonej

Klaudynkowa kuchnia
Muffiny dyniowe Jamiego Olivera 143

pulpę, dodajemy jajka, olej, mieszamy łyżką- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy a następnie łączymy z pulpą dyniową. Na samym końcu dodajemy wybrane dodatki.- papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto./ /źródło http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com

Anioły w kuchni
Nadziewane kieszonki drobiowe 433

Składniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz

kgwjanczewo
Słodkie środy - Cynamonowe muffiny ze śliwkami 145

kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce: 3 duże śliwki kruszonka: 25 g masła 3 łyżki czubate mąki 2 łyżki cukru pudru  PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpinakowe naleśniki 145

mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli Wykonanie: Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wkładamy go do blendera, dolewając 1 szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste

Kulinarne przygody Gatity
Kawowiec 142

również na to ciasto. Przyznam jednak że kawa jest w nim mało wyczuwalna. Wyszło by zapewne aromatyczniejsze gdyby tak dodać do masy zamiast jogurtów sparzonej mocnej kawy.  Przepis wyszukany z jednego z numerów gazetki "Przyślij przepis". Biszkopt 1 szkl. mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru łyżeczka octu 2 łyżki oleju Masa 200 g serka

Kuchenne aromaty
domowe hamburgery 281

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladki kokosowe Bounty 250

Czekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej

Kuchcik gotuje
Batoniki. Zdrowa przekąska 164

doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody

Życie na widelcu
Tarta z pomidorkami i marynowaną newellą 187

Przełożyć do formy, docisnąć. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec w 190-200°C przez 15 minut. Ostrożnie zdjąć fasolę i papier do pieczenia. Piec kolejne 10 minut. Podpieczony spód odstawić do ostudzenia. Farsz 100 g newelli klasycznej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki oleju rzepakowego szczypta pieprzu kajeńskiego

Pełny talerz
Sałatka z owoców morza z mozzarellą 179

Oto bardzo smaczna i zdrowa sałatka, wartości odżywczych w niej moc ze względu na obecność owoców morza, dietetyczna i wartościowa... Składniki: 1 opakowanie sałatki owoców morza

kgwjanczewo
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 221

wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki! Jednak mimo(...)ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy olej (oleju powinno być minimum 2cm, żeby pączki mogły pływać

Walijskie Pichcenie