jednej misce mieszam składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia), do drugiej daję składniki mokre- jaja rozbijam widelcem, wlewam olej, jogurt, łączę ze sobą. Następnie mokre składniki wlewam do suchych, dokładnie je ze sobą mieszam. Porzeczkę posypuję cukrem waniliowym, delikatnie mieszam i dodaję do powstałej wcześniej masy(...)minut. Muffinki wychodzą przepyszne! Porzeczka w cieście nie jest za kwaśna, bo temu zapobiec miał cukier waniliowy dodany do niej. Idealne do popołudniowej kawki bądź herbatki
Wielopokoleniowoposmarowanej olejem blaszce do muffinek - i tutaj mamy trzy opcje: a) albo włożyć je do środka w otwory na muffinki i zrobić malutkie miseczki (jest to najłatwiejsze) b) albo tak jak ja kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość
Kto ugości moich gości?dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe. Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
mojewypiekiinietylkoszklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy
happycreatiff.blogspot.comnutą pomarańczy i pyszną cynamonową kruszonką. Zapraszam Drożdżówka dyniowaSkładniki na długą keksówkę:1/2 szklanki letniego mleka190 ml puree z dyni30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła lub 30 ml oleju rzepakowegoskórka otarta z jednej pomarańczy2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)15 g świeżych drożdży (u mnie 7g drożdży instant)1/3 szklanki cukruszczypta solipłaska łyżeczka cynamonuKruszonka:90 g mąki pszennej50(...)Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć
UgotujmyTo.plBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewoZapiekane naleśniki cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieciaków. To inna odsłona naleśnika i można zjeść trzymając go w łapce. To kolejny obiad bardzo prosty w wykonaniu
Niezły MłynekProblemy z bolącymi zębami to coś czego po pierwsze się nie spodziewamy a po drugie to coś co potrafi położyć Nas na łopatki i wręcz doprowadza
Kuchnia PROzdrowotnawysmarowania misy olejem , posypałam mąką..zresztą widać to na zdjęciu. 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej typ 650 70 g mąki żytniej razowej 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać obie mąki i sól.Wyrobić ciasto i przełożyć
Moje domowe kucharzeniepyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę
Apetyczna babeczkapół szklanki oleju, pół szklanki jogurtu lub maślanki, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 2-3 rozgniecione dojrzałe banany. Przygotowanie: Czekoladę zetrzeć na tarce. Wymieszać w jednej misce suche składniki, dodając na końcu czekoladę. W drugiej, nieco większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Połączyć suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek
Motylkowa Kuchniaciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka mleka migdałowego skórka z otartej cytryny mus jagodowy słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki oleju rzepakowego
AZgotuj!oliwą lub olejem, kładziemy na grill; temperatura powinna być umiarkowana, odstęp od żaru ok. 15-20 cm. Jeśli smażymy na patelni, rozgrzewamy ją również z cienką warstwą tłuszczu. 2. Ziemniaki (koniecznie zimne, jeśli używamy świeżo ugotowanych, muszą dokładnie wystygnąć, a następnie powinny być schłodzone przez 30 minut w lodówce!) łączymy szybko z mąkami, jajkiem i przyprawami (ciasto ziemniaczane ma tendencję
Kuchnia Prezydentowejbiałko, jogurt, olej kokosowy i ekstrakt. Na patelni podprażyć chipsy kokosowe. W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, podprażone chipsy kokosowe, cukier/stevię, sól, proszek i sodę, dodać zawartość tej miski do miski z mokrymi produktami. Pozostałe białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dobrze rozgrzać gofrownice, jeśli tego wymaga - natłuścić ją. Wylewać porcje ciasta i piec gofry
breakfast of dreamsoleju 8 łyżeczek siemienia lnianego Najpierw robimy zaczyn: pół szklanki wody, drożdże, cukier i łyżka mąki. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 20 minut - żeby wyrosło. A jak wyrośnie do do dużej miski wrzucamy zaczyn i wszystkie inne składniki. I mieszamy około 20 minut. Powinno nam wyjść sprężyste i nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką
Marder&Marder Manufactureciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :). Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej
Kulinarne przygody Gatityolej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki, mąka kukurydziana 2 łyżki, mąka pszenna typ 500 50 dag drożdże w misie robota rozmieszać z ciut cukrem, letnim mlekiem z wodą i zostawić na 15 minut - wsypać pozostałe składniki i resztę mleka, wody i wyrabiać z 10-13 minut hakiem robota ciasto zostawić przykryte
W Mojej Kuchni LubięSmalec lub olej do smażenia Konfitura Lukier na pączki: ½ szklanki cukru pudru rozpuścić z 2-3 łyżkami gorącej wody> W przypadku gdy używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn z 20 dag mąki, ½ szklanki mleka i drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, oraz pozostałe produkty i wyrobić ciasto do momentu
Na słodko lub wytrawnieprzygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 2-3 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty
Słodka Stronaprzygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 1-2 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty
Słodka Strona