razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Od razu na początku: ilość wody zależy od gęstości waszego zakwasu żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo mielonej mąki więc był dość(...)mąki (czyli nie taki gęsty jak mój), ewentualnie taki ze sklepu, czyli zupełnie rzadki to będziecie potrzebowali mniej wody, być może wcale. To już trzeba dopasować do tego żeby ciasto było elastyczne. No więc wszystkie składniki dajemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Tak przez jakieś 10 minut. Tak żeby w miarę elastyczne było. Moje było własnie "w miarę" :) Przykrywamy
Marder&Marder ManufactureSkładniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki graham 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru 20 g drożdży kilka pieczarek cebula salami z pieprzem starty gruyere sos sojowy, sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki zmieszać z solą. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do szklanki wsypać cukier, kiedy zaczną się rozpuszczać wlać ciepłe mleko(...)wymieszać. Przelać je do mąki i zagnieść. W razie potrzeby podsypywać jeszcze mąką (ma się ładnie odklejać od rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie koła. Położyć
Gaździnka warzypopularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli pół opakowania mrożonego szpinaku liście ( ewentualnie rozdrobniony) lub ok. 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku łyżka masła 3-5 łyżek mleka szczypta soli(...)szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu i pół szczypty soli opcjonalnie: 1 pomidor pół ogórka szklarniowego lub 2 gruntowe 1/3 sałaty lodowej lub masłowej oliwa z oliwek KROK 1 Przygotowanie ciasta na naleśniki: 1) do miski wsypać wszystkie składniki na naleśniki i wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. 2) na rozgrzana patelnię kolejno partiami wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy ?Kiedy smażąc naleśnika
smacznieinatematwczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam(...)Muffiny z czerwoną porzeczką i nalewką wiśniowo-śliwkową! Wychodzą przesmaczne :) Dla tych którzy wyjeżdżają, przy okazji życzę udanego urlopu."Składniki:2 jajkaszklanka mleka½ szklanki oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej2 czubate łyżki mąki kukurydzianej250 g maki pszennej160 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki
Słodkie Przyjemnościserników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :)Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 50 - 60 minutSkładniki:5 jaj1/4 szkl. cukru pudru1/4 szkl. cukru 1/2 szkl(...)waniliowe 1 cukier waniliowybiszkoptyciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale) Sposób przygotowania :Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch.Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszającNastępnie wsypujemy budynie i całość mieszamy.Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko
Słodkości i nie tylkorozmaryn (ewentualnie może być suszony),karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła.Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - kawałek gazy do odciśnięcia ziemniaków Boczek pokroić w małą kostkę i wysmażyć na suchej patelni, gdy jest bardzo chudy dodać trochę oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu. Do wysmażonego boczku dodajemy obraną, pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę i podsmażamy do jej miękkości. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa(...)dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody
Smaczne Zdroweroztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut.W tym czasie w kubeczku topimy masło i odstawiamy.Do miski(...)ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut.Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy
Smaczne ZdrowePogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego
Niezły MłynekUważam, że jest to najlepszy przepis na puszystą babkę. Piecze się ją przez godzinę w 160 stopniach dzięki czemu, jest ona niezwykle delikatna, mokra i miękka
Pan i Pani Smith w kuchniszklanki mąki krupczatki ) - 2 łyżki otrąb (np. żytnich) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka jogurtu greckiego - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 2,5 szklanki pokrojonych truskawek (w tym jedna do ozdoby) Wymieszaj mąkę, otręby, proszek do pieczeni, sól. W osobnej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, ponownie wymieszaj. Suche składniki(...)koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego
Corner With Recipespoprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy ogień i chwilę(...)ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej
Atlas SmakówProste ,zarazem apetyczne sznycle ze smażonym jajkiem i cebulą. Składniki 4 cienko rozbite sznycle wieprzowe 3 jajka cebula 100 ml jogurtu naturalnego mąka sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Sznycle oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle ,wbijamy 2 jajka i smażymy ,ciągle mieszając. Usmażone jajka dzielimy na cztery porcje wykładamy(...)obtaczamy w mące. W misce wbijamy jajo ,dodajemy jogurt i mąkę (masa ma być gęsta). Wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle zanurzamy w cieście i smażymy ze wszystkich stron na rumiany kolor
R'n'G Kitchentemperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć na blachę 23×34 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i zapiec w temperaturze 180 stopni przez(...)serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć- a następnie delikatnie zetrzeć z każdej
UgotujmyTo.plPyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki
Monia miesza i gotujezarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko lukrowanie i podwieczorek tłusto-czwartkowy gotowy. Mniam, dzisiejsze pączki wyszły idealne(...)ksylitolu (lub cukru) - 40g świeżych drożdży - 250ml letniego mleka + 3 łyżki - 125ml jogurtu naturalnego - 2 łyżki alkoholu (u mnie 1 łyżka ekstraktu waniliowego i 1 łyżka wódki) - szczypta soli - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) - powidła śliwkowe lub konfitura do nadziania - mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego Najlepiej by wszystkie składniki były w temp.pokojowej, choć
Smaczne Zdrowewarzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)złota nektar krajów śródziemnomorskich. Oliwa stanowi podstawowe źródło tłuszczu w rejonie śródziemnomorskim od czasów antycznych i również jest nim w diecie śródziemnomorskiej. Kreteńczycy w latach 50. nie znali innych olejów, nie używali też żadnych smarowideł do pieczywa (lecz maczali chleb w oliwie). Badanie Siedmiu Krajów wykazało, że Kreteńczycy spożywali aż 40% energii z tłuszczu (w porównaniu do zalecanych konwencjonalnie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 360 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ 720 2 szklanki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, seler suszony Royal Brand 2 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać(...)ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal Brand i odstawić na 15 minut wsypać wszystkie mąki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem
W Mojej Kuchni Lubięłyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć 110 g masła roztopionego) 75 g oleju kokosowego Wykonanie: Suche składniki wymieszałam w jednej misce. W drugiej misce roztrzepałam trzepaczką mokre składniki. Potem mokre wlałam do suchych i wymieszałam wszystko dużą łyżką. Napełniłam papilotki do max. 2/3 wysokości(...)minut do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami dodaję do nich pokrojoną w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę :) Pyszne jak na końcu wmieszamy w ciasto świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową lub truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością i ja poznam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka tartajajkoPrzygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około 30 minut. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone(...)przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek do barszczu
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/5 szklanki cukru jajko 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 2 duże lub 3 średniej wielkości jabłka garść rodzynek Wykonanie:Jajko rozmącamy przy użyciu widelca. Suche składniki wraz ze śmietaną i jajkiem wkładamy do miski. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)użyciu łyżki (lub ręki jeśli wolicie :)) łączymy wszystkie składniki. Ponieważ nie mam formy do pieczenia muffinek i babeczek, papilotki włożyłam do filiżanek i dopiero w tak przygotowane foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka
Taste Of My Day