przed wyjazdem sfotografowałam :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii ze skórką (użyłam żółtej) 3/4 szklanki oleju 2 duże jajka 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2/3 drobnego szklanki cukru szczypta soli oraz 2 szklaki czereśni, przekrojonych na pól i pozbawionych pestek W osobnych miskach wymieszać suche(...)składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni i jeszcze raz wymieszać całość. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec muffiny ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone
Czerwień i błękitziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej Ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeśli nie są solone to solimy płaską łyżeczkę) i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą noża, formujemy kopczyk, a w nim wgłębienie do którego(...)wbijamy jajko. Wyrabiamy masę nadal posługując się nożem (to ważne, by ciepło rąk nie rozluźniło nam masy, bo trzeba będzie dosypać mąki, co sprawi, że kluski będą twarde), gdy ciasto jest już zwarte odkładamy nóż i wyrabiamy dłońmi, formując kulę. Podsypujemy mąką pszenną i kroimy masę w plastry, każdy plaster rolujemy w wałek, następnie go spłaszczamy i za pomocą noża
Rozpustne gotowaniericotty 1 jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb pszennych /lub owsianych/ 1 mały jogurt naturalny ½ łyżeczki mieszanki: cynamonu, kurkumy i imbiru szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: -Jabłka obrać, pokroić na cząstki i przełożyć do rondelka. -Wlać /na dno/niewielką ilość wody i dusić owoce na niewielkim ogniu do miękkości. -Rondelek przykryć pokrywką(...)czasu do czasu poruszać by jabłka nie przywierały do dna. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem
Zakamarki mojej kuchniolej do smażenia 1. Soczewicy opłukać w kilku wodach i ugotować al dente (ok. 20 minut). Odsączyć z niej wodę i odstawić do ostygnięcia. 2. Soczewicę, fasolę, jajka i kawałki bułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę. Największą zmora koszyków rozrostowych jest pleśń, jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach? Pleśń pojawia się w pierwszej kolejności na osadzającej się na koszyku warstwie mąki, co po krótkim czasie powoduje szarzenie materiału. Aby tego uniknąć : 1. Spryskać nowy koszyk niewielką ilością oleju
CookYourselfzielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Papryki czyścimy, kroimy w paski. Wrzucamy do cebuli. Jeśli papryki nie zaczynają puszczać soku, delikatnie podlewamy wodą (0,5 szkl.) Pod koniec duszenia, dodajemy cukinię i koncentrat. Solimy, pieprzymy, dodajemy(...)zioła prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSałatki z makaronem mają tę zaletę, że są bardzo pożywne, mogą stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta
kgwjanczewojagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem(...)wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom
Ciastkozercywlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól i ciepłą wodę. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką jednolitą masę. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy je do blaszki wysmarowanej oliwą. Wyrównujemy, robimy kilka wgłębień i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wierzch delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy(...)stopni piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie odstawiamy focaccie do przestygnięcia. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię
Pan i Pani Smith w kuchnizakwasie dłuuuuugo wyrasta, więc na kolację musiałem się zadowolić czymś innym :) Zakwas musi być oczywiście aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Wrzucamy wszystko do jednej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin. Po tym czasie ponownie przez parę chwil wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej foremki. I znów przykrywamy(...)zostawiamy na jakieś 5 godzin. Powinno nam ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni u pieczemy 40 minut. A przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go olejem i posypujemy mąką. Chleb wyszedł naprawdę pyszny i chrupiący :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder ManufactureA oto niecodzienny sposób przyrządzenia wątróbki, w placuszkach doskonale smakuje, a z serkiem i pomidorem, to efektowne danie na przekąskę, kolację i obiad. Powinniśmy ją spożywać
kgwjanczewoskładniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4
Domowy Smak Jedzeniasoli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant/ 3 łyżki oleju 1 białko do smarowania 1. Mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, olej, drożdże instant i ciepłą wodę. /Jeśli używamy drożdży świeżych to najpierw drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać(...)rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków
UgotujmyTo.plHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnakolejne 3 minuty,az wytworzy sie siatka glutenowa.Ciasto powinno miec srednia konsystencje.3.FERMENTACJA WSTEPNA2 godziny lub w chlodzie przez cala noc4.SKLADANIEPo 1 godzinie od rozpoczecia fermentacji wstepnej5.DZIELENIE I FORMOWANIEPodzielic ciasto na 2 porcje i zrobic 2 chleby lub chleb i bulki z jednej porcji.Uformowac okragle lub owalne chleby i ulozyc w koszyczku wysypanym maka do wyrastania zlaczeniami do gory.Przykryc lniana(...)sciereczka i folia.6.FERMENTACJA KONCOWA1-1.5 godziny w temperaturze 24°C.7.PIECZENIEPiec w temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed wlozeniem do pieca..Zaparowac piekarnik.Dodatek jajka i oleju wplywa na zrumienienie skorki,dlatego moze zajsc potrzeba obnizenia temperatury o 10-20°C.w polowie pieczenia.Okragle bochenki powinny sie piec dlluzej niz owalne.Upieklam 2 chleby jeden owalny i jeden okragly.I
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najlepiej smakują pierwszego dnia Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe)Składniki:0,5 kg mąkiszczypta soli2 łyżki cukru50 g świeżych drożdży80 g roztopionej margaryny/masła1 szklanka mleka2 jajkadodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypaniaWykonanie:1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce.2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy
UgotujmyTo.plpiec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona(...)zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon (niekoniecznie) 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Batata ugotować w całości, bez obierania
głodny alergikStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smak