ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:353/437)

Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 167

ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce zmiksuj jajko, cukier i miód(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 191

Dodajemy jajko i żółtko. Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy(...)masła orzechowego i konfitury. Boki smarujemy białkiem i przykrywamy drugą połową. Dociskamy boki by się skleiły, po czym delikatnie dłońmi nadajemy im bardziej okrągły kształt. Pączki smażymy w rozgrzanym oleju, około 1 minuty z każdej strony. Usmażone obtaczamy w cukrze. Dotatkowo: pół słoiczka masła orzechowego pół słoiczka konfitury (u mnie wiśnie drylowane) kilka łyżek drobnego cukru kryształu do obtoczenia olej

Made By Mom And Son
Yum Yums - Lekkie i cudowne 140

smakołyki. Składniki : 500 g mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g cukru 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody  1 jajko   Dodatkowo : olej do smażenia lukier (200 g  cukru  cytrynowego zmielonego + 70 ml mleka) Przygotowanie Yum Yums  Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy drożdże suszone ( 2 paczuszki wsypałam) . Dodałam(...)wodę i wbiłam jajo. Zamieszałam i połączyłam składniki ( nadal widać było margarynę ) . Zostawiłam pod przykryciem na pół godziny( włożyłam do piekarnika na 40 stopni i po pół godzinie wyjęłam ). Ciasto podzieliłam na połowę i wałkowałam każdą część na prostokąt i składałam. Wałkowałam i składałam ciasto  z 5-6 razy , aż zniknęła margaryna. Zostawiłam ciasto w lodówce na 30 minut

Różowa kuchnia
Babka ziemniaczana 235

łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta tymianku ok 10 połówek suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, pierw podsmażyć boczek ( na łyżce oleju), a potem dodać cebulę (tak aby się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć(...)większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka) w 170 st C. Ja piekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam jej kilka minut na odpoczynek

Gaździnka warzy
Pikantna tarta serowo-cebulowa 143

skład. Jako nieufny konsument czytam etykiety produktów, których używam. Myślałam, że na opakowaniu Smakowitej Pajdy znajdę listę wypełnioną sztucznymi dodatkami, tymczasem nic z tego. Lista składników okazała się krótka - oleje i tłuszcze roślinne oraz dodatki prażona cebulka, sól i (odpowiednio) suszone jabłka lub zioła oraz aromaty. W takim wypadku nie zostało mi nic innego, jak tylko spróbować. Bardziej przypadła(...)cebulką i jabłkiem. Pomyślałam, aby wykorzystać i rozwinąć ten cebulowy aromat i tak powstała Pikantna tarta serowo-cebulowa. Ostatecznym testem dla Smakowitej Pajdy było dodanie smalczyku roślinnego do kruchego ciasta. Sprawdził się bardzo dobrze, a ciasto miało ciekawy aromat i zapach cebulki. Cebulkę do farszu również podsmażyłam na smalczyku Smakowita Pajda. No bo co lepiej będzie pasować do cebuli :) Tarta

Pełny talerz
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 197

chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba(...)zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego mleka.. 3/4 szkl. letniego mleka 2 jajka (rozbełtane) 1/2 szkl. oleju aromat 10 dkg cukru [ u mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta soli 50 dkg  mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych kilka kostek czekolady garść rodzynek, daktyli

Moje domowe kucharzenie
Calzone 182

plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut.Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże, mleko i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska

Słodkie Przyjemności
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 309

ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również zamrozić.W jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem.W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól).Do miski z dynią wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką(...)dyni Hokkaido proponuję dodać trochę więcej jogurtu lub jajko lub zmniejszyć ilość po prostu ilość mąki, dynia ta jest bardziej sucha i by placuszki takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy

Smaczne Zdrowe
waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce... 171

Składniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1

W Mojej Kuchni Lubię
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 330

także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego, bez dodatku masła, osolony solą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli kuchennej.   5. Co jadasz najczęściej, gdy Ci się spieszy? U mnie daniem awaryjnym jest albo(...)produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni

Cooking Monster
Smalec (czysty) 224

Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden

PaleoSMAK
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 213

ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież(...)naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko

greenscarf
Dietetyczne placuszki bananowe (dwuskładnikowe) 698

 Pyszne, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu dietetyczne placuszki bananowe do przygotowania, których są potrzebne tylko dwa składniki: kurze jajko i dojrzały banan!  Ostatnio mam

Kuchnia Łukasza
Kurczak z fetą 185

Propozycja na efektowne danie obiadowe z kurczakiem w roli głównej, szybkie i proste, ale konkretne, kasza bulgur stanowi ciekawe uzupełnienie dania,  jest jedną z najwartościowszych

kgwjanczewo
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 200

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru

kulinarnyJa
Ryżowe placuszki z cukinią 357

nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!!     Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia   Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego   koperku, sól, pieprz   Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy(...)Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził.   Smacznego

Passion of Cooking
Leśna pokusa z Weissbier'em 206

Krainie Czarów: 3 jajka,  2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku,  szklanka cukru ,  2 szklanki mąki pszennej,  odrobina proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,  3/4 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny. Fabuła główna: Mama patrzy jak dzieci z ojcem odjeżdżają samochodem i popijając kawę z ulubionego kubka macha im jeszcze przez chwilę. Gdy znikają z pola widzenia wraca(...)przypomina sobie o szpinaku. Zatem odstawia kubek na kuchennym blacie i przekłada go do sitka, by ociekł z wody. Sięga po miskę i wsypuje do nich suche składniki na ciasto, pamiętając by dobrze przesiać mąkę. Wyciąga jajka i margarynę z lodówki. Wbija jajka do miski i odkrawa kawałek margaryny, który następnie wkłada do szklanki i rozpuszcza korzystając z mikrofalówki. Łączy

Karczma Honorietty
Kakaowe naleśniki z mascarpone, nektarynkami i żurawiną 163

mąki krupczatki - 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej) - 2 jajka - 1 czubata łyżka kakao - 0,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: -  250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować(...)Jeśli tak się nie stanie, dodać mąkę albo wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista lub zbyt gęsta. Na rozgrzanej patelni z niezbyt wielką ilością tłuszczu rozlać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć z obu stron. Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną

Corner With Recipes
Pizza Neapolitańska z brokułami. 198

gruba warstwa, która miała chyba zamaskować wszelkie niedoskonałości, tyle tylko, że jak "to" się rozpuściło zalało nasze dania tłuszczem, jak by ktoś mi polał pizzę sporą chochlą oleju! Jakaś masakra!!! Oddaliśmy zamówione pizze i przenieśliśmy się do nas. Po godzinie pizza była już w piecu, a po chwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego(...)wina. Pycha!!!    Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła go z Włoch znajoma mojej mamy. Próbowałam wielu przepisów, ale ten jest idealny. Ciasto jest miękkie i wspaniale smakuje. Nie ma znaczenia, czy pizzę przygotowujemy na cienkim, czy grubym spodzie, bo w obu przypadkach jest niesamowicie smaczna. Do tego własnoręcznie przygotowany sos pomidorowy, garść

Rozpustne gotowanie
Kartacze z mięsem 159

ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy(...)skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut. Boczek

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 171

Pyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest  bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki :  Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli  - 3-4 łyżki(...)wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny  - 1 szklanka wiórków kokosowych  - 4 łyżki nasion chia  Przygotowanie  Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę)  i wiórkami na gładką masę

zdrowa vege kuchnia
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 130

banana) 100 g startego jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka 30 ml śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy(...)płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 123

się wyjątkowo długi weekend :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe   A jak to zrobić: Przygotować(...)drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie

Kuchnia w opałach
Korzenne amarantuski p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 243

przyjemnie przegryźć do kawy. Pewnie i dzieciom posmakuje. Korzenne amarantuski Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa50g ksylitolu40g miodu gryczanego30g oleju kokosowego1 jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki sody kilka kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Krok 1W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Krok 2Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć

CoolinarniePL