Bardzo słodko - ostra inspiracja obiadowa. Samo danie w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie teraz w Lidlu. Taka forma podania kurczaka na
Niezły MłynekW niedzielne popołudnie miło z najbliższymi wypić dobrą kawkę i zjeść coś słodkiego. Kiedyś bardzo często je piekłam, ponieważ oprócz tego, że są pyszne bardzo łatwo
Kuchnia BeatyCoraz popularniejszy camembert wszedł chyba na stałe do koszyka zakupowego Polaków. Dlatego też przedstawiam sałatkę z serem camembert która jest zarazem sycąca jak i ma w
Kuchnia PROzdrowotnaodkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki. Składniki: Mała cukinia 1 ogórek ½ papryki czerwonej ½ papryki(...)duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewymaką. W ten sposób ciasto jest gorace, dobrze sie wyrabia i nie trzeba dosypywać mąki. Podczas wyrabiania dodaję jeszczę łyżkę oliwy żeby ciasto nie wysychało. Wałkujemy na jak najcieńsze ciasto i wycinamy uszka szklanką o wielkości jaka nam odpowiada. Na poszczególne kółeczka nakładamy na środek farsz i sklejamy brzegi . Powstają nam małe pierożki. Rogi każdego z nich łaczymy razem(...)się rozpaść. Chwilę po wrzuceniu należy zamieszać je delikatnie, żeby nie przykleiły sie do dna. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 5 min. Do wody można dolać odrobinę oleju wtedy nie będą sie sklejały. Uszka możemy przugotowac bezpośrednio przed Wigilią lub wcześniej i zamrozić. Smakuja fantastycznie i ślicznie wygladają w wigilijnym barszczu…. The post Jak zrobić uszka? appeared first
Kulinarna Patilogiakotletów sojowych) kilka łyżek oliwy lub oleju roślinnego 1,5 łyżki przyprawy kebeb-gyros (lub mniej, jeśli wolisz delikatniejsze smaki) do smażenia: olej Kostkę sojową/granulat/kotlety dokładnie wymieszaj z olejem i przyprawą. Przykryj i odstaw najlepiej na noc (wtedy kotlety są najsmaczniejsze). Następnego dnia podsmaż (przez kilka minut). Zajadaliśmy z puree ziemniaczanym i mizerią z czosnkowym sosem. Pycha! Kyoto Sushi(...)ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł ). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda…. Tomek i Karolina Rafał Karolina
Qlinarnie i QlinarnieKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły MłynekNa kolacyjną przekąskę polecamy wspaniałe, delikatne placuszki z cukinii, to warzywo bardzo atrakcyjne z uwagi na walory odżywcze, warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych
kgwjanczewomuffinek: torebka 100 g suszonych buraków 260 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy suszone buraki (można je kupić bez problemu w hipermarketach). Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku i czekamy(...)jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturekurczak lądują w misce. Dodajemy fete (mi wyszło do smaku pół kostki, można dodać więcej), solimy i pieprzymy. Farsz odstawiamy. Siekamy drobno cebulę i chilli. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dodajemy chilli. Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów, szczyptę cukru, bazylię (może być świeża) i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Dusimy około 5 min. Jeżeli(...)brytfanki lub innego naczynia do zapiekania wlewamy sos. Farszem nadziewamy muszle z makaronu po sam czubek. Ja muszli nie gotowałam przed nadziewaniem, ale kiedy układałam w naczyniu całe ciasto było zanurzone w sosie, tylko czubek z farszem był na wierzchu. Układamy muszle i posypujemy startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika na 30 min. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Czy nie macie czasem ochoty na taki tradycyjny niedzielny obiad jak u mamy? Niestety nas też w końcu naszło... Padło na duszoną karkówkę
IzaGotujeDzisiaj bardzo lekka propozycja obiadowa z chrupiącym, zapiekanym pęczakiem i mięsem z indyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za
Niezły Młyneklepszego niż gofry ze śmietaną i owocami polane karmelem lub sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : soja waniliowa 1 lit błonnik kakaowy 2 łyżki ksylitol 150 g jaja 2 szt mąką pszenna 500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml ksylitol 3 łyżki(...)misy wlewamy soje waniliową i wbijamy 2 jaja . Dodajemy ksylitol i błonnik kakaowy nadal miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy oleju rzepakowego 100 g. Smażymy koło 4-5 minut ( każda gofrownic inaczej piecze więc trzeba sprawdzać ). Dodatki: Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami ksylitolu i wyciskamy na gofry ( używam rękawa cukierniczego). Dekorujemy
Różowa kuchniaamarantusa 180 g mąki kukurydzianej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka octu 10 dkg drożdży 1/4 szkl. oliwy olej i mąka do form(...)wymieszać z octem.Gdy rozczyn wyrośnie ,dodać pozostałe składniki,olie z octem i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć ciasto do keskóweki wysmarowanych oliwa i wysypanych mąką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp.200stopni C ,a po 15-20 minutach zmniejszamy do temp.180stopniC.Pieczemy nadal okolo 40minut.-w sumie razem pieczemy
w mojej kuchniwyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez(...)szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół
Słodka Stronawyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez(...)szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół
Słodka Strona