ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:352/437)

Domowe masło orzechowe 136

Masło idealne dla miłośników masła orzechowego.W jaki sposób zrobić swoje masło? Wystarczą orzeszki i dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym

Mania Wypiekania
Zielone placuszki z cukinią 197

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się

Niezły Młynek
Babka drożdżowa po sezonie 181

Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć intensywnie - szkoda mi bowiem było je wyrzucić.Najpierw pomyślałam o creme brulee, który uwielbiam(...)minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 323

chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną. W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj do momentu, gdy banany się całkowicie rozpadną. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem (ale nie za długo). Gotowe! Przełóż wszystko do foremki wyłożonej papierem albo(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia

PaleoSMAK
Sałatka z rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem 251

Dietetycznie, bo zawsze ktoś się odchudza, z tego czy innego powodu :) Optymistyczna, kolorowa i smaczna :-) Kolejna sałatka: z pomidorami, rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem. Serwuję ją

IzaGotuje
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 374

Dziś treściwa sałatka z panierowanym serem camembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok 8

kulinarnyJa
Stek wołowy 255

Steki mogłabym jeść codziennie, delikatne, soczyste  mięso rozpływające się w ustach. Ja uwielbiam steki same w sobie bez żadnych dodatków albo z jakimś delikatnym. Dzisiaj

Niezły Młynek
Ciasto z nutellą i truskawkami 201

miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku co ok 2 minuty. Delikatnie mieszamy ze sobą mąki i proszek, dosypując partiami do masy biszkoptowej. Na końcu dolewamy łyżeczkę oleju. Przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wstawiamy na ok 35 minut lub do suchego patyczka do nagrzanego (170stopni) piekarnika. Budyń gotujemy według zaleceń na etykiecie. Studzimy. Zimną margarynę(...)połówki. Mleko mieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki

ChilliJemy
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 184

dzieci.   Po otwarciu słoiczka poczułam intensywny lekko mdlący zapach (zapewnie wspomnianą wanilinę), ale już po chwili zamienił się on we wspaniały zapach chałwy.  Na wierzchu zebrał się olej (co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym), który trzeba było wymieszać łyżeczką ze znajdująca się poniżej pastą sezamową. Po wymieszniu całość wyglądem przypomina po prostu chałwę w słoiczku, tylko o ciemniejszej barwie(...)smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek

Kto ugości moich gości?
Kolorowa Babka Wielkanocna 241

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki. Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając. Masę

Słodka Strona
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 211

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do

IzaGotuje
ciasteczka owsiane z jabłkami 233

Macie tak czasami, że zjedlibyście coś zdrowego i pysznego? Ja mam! A odkąd jestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że

zabawa smakiem
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 713

kilograma mąki i zamrozić sobie na później połowę gotowego ciasta. Z tej porcji wychodzi około 36 mocno nadzianych pasztecików o wielkości 5cm, na dwa, trzy kęsy. SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła 82%, zimnego 200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli(...)duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
O barwieniu czekolady słów kilka. I curd cytrynowy 203

pracy z ludźmi i nauczaniu nie mają bladego pojęcia; chodzi mi o to, ile ja mogę. Dostaję do zabawy nowe foremki, które sama mogę wybrać, sama decyduję jak dekorować ciasta, jeśli nie ma szczegółowych wytycznych od klienta; wreszcie niemal codziennie dostaję od Henryka smsy z pytaniami, jak mi idzie i czy czegoś mi nie brakuje.  To doświadczenie sprawiło(...)nowych technik, których próbowałam po raz pierwszy, jest zabawa farbowaną czekoladą. A właściwie masłem kakaowym z dodatkiem barwników. Można takim malować, bawić się fakturami i kolorami. Najpierw na spryskanej olejem desce kładzie się kawałek folii i dokładnie go wyrównuje. Na tym maluje się i chlapie farbami, a na końcu smaruje całość cienką warstwą zatemperowanej czekolady. Teraz trzeba odczekać, aż całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 312

Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki(...)szklanki migdałów w całości lub migdałów w płatkach, świeże zioła Kalafiora podzielić na małe kawałki i dokładnie umyć. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i na małym/średnim ogniu przesmażyć paprykę przez mniej więcej 5 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek - chwilkę przesmażyć i dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć

Plate of Joy
Pancakes z buraków | bezglutenowe | wegańskie 215

lekko "posklejać". Jest to zależne od ilości wody, ja przeważnie robię wszystko na oko. By powstał jakiś kształt, na patelnię kładziemy foremkę na pierniki i wlewamy do niej ciasto. Chwilkę smażymy i aż "złapie spód" ściągamy. Inne słodzone stewiąSkładniki na 1 porcję:1 ugotowany i starty burak1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody1 łyżeczka(...)proszkiem do pieczenia. Dodać kakao oraz siemienie lniane.  Dodać wodę aby uzyskać lepką konsystencję. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub wysmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, np. rzepakowego. Podawać z ulubionymi dodatkami

Czarnawisienka
Babeczki egzotyczne 230

szklanki mleka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy lub mandarynek0,5 mocno dojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy