ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:357/437)

Przepyszne śliwkowo- morelowe muffiny na jogurcie naturalnym. 140

Muffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych.  SKŁADNIKI 1

DefinicjaSmaku
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 86

miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy i przekładamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej). Okazało się, że sporo tego ciasta jest więc ja je po prostu na dwie foremki podzieliłem. Jedną taką zwykła jak zawsze robię i drugą małą. U was to będzie zależało od tego jakie macie foremki(...)znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Tuż przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch chleba olejem. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :) A jeśli chcemy to możemy również zrobić ten chleb z maszyny. Po prostu wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika maszyny (żurawinę dopiero po sygnale dodawania

Marder&Marder Manufacture
Ciastka z chia, kokosowo owsiane z pomarańczą 131

także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki :  - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju kokosowego  - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia  - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać(...)ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp

zdrowa vege kuchnia
Kotlet schabowy tradycyjny 125

A oto odsłona najpopularniejszego kotleta, co oznacza, że bardzo lubianego, ale prawda, że mimo popularności, zawsze mamy na niego apetyt? na takiego prosto z patelni, chrupkiego

kgwjanczewo
Pączki z miodem 170

masła 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych 10 żółtek 3 czubate łyżki miodu ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany ¼ szklanki wódki 1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego dodatkowo olej lub smalec do smażenia Składniki na lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa. Nadzienie: Marmolada z róży Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą(...)pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut. Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek

Na słodko lub wytrawnie
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 169

lektury o liczi odsyłam Was do Bloga Ziołowy Zakątek: http://ziolowyzakatek.com.pl/liczi/Składniki:250 g mąki pszennej 2 duże różyczki brokuła2 jaja25 ml oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie(...)tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka makaronowa 168

kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamyna niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy mięso a na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki,przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody.   Makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy(...)wyrośnięty rozczyn.Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.   Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy.   Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.   Na nim układamy makaron.   Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.   Posypujemy pokrojoną papryką.   Układamy kolejną warstwę makaronu

Maminek kulinarny
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 238

jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie  lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki:6 porcji(...)łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:    W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy

Moniki Smakołyki
1520. Chleb dyniowy 146

Przepis na chlebek z dyni podpatrzyłam tutaj..ja wyrabiałam ciasto ręcznie i piekłam w keksówce...Chlebek ma piękny żółty kolor ..na wszystkich zdjęciach tego nie widać, ale udało mi się zrobić i takie zdjęcie...Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg  mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta(...)soli 1 łyżka cukru trzcinowego  100 ml letniego mleka 1 szkl. puree z dyni (250 ml to akurat 250 g) 1/4 szkl. oleju rzepakowego Do formy dodać kolejno: mleko, olej, puree z dyni, sól, cukier, mąkę, drożdże.Wybrać wagę bochenka (750 g) i stopień zarumienienia skórki (najniższy).Uruchomić program podstawowy. Ja robiłam  ręcznie...więc.. Umieścić wszystkie

Moje domowe kucharzenie
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 150

ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe, makarony, produkty bezglutenowe, orzeszki, kawy, herbaty, napoje, przyprawy, oleje, żywność dla dzieci czy także ekokosmetyki. I wiele wiele więcej! Warto także zaznaczyć, iż spółka ta posiada swój własny, nowo przebudowany młyn BIO. Dzięki nowoczesnym technologiom młyna oraz długoletnim doświadczeniu(...)Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka.  MĄKA

Zdrowie na języku :P
Chleb cebulowy II 107

soli 8 g drożdży instant Najpierw zajmujemy się cebulą. Trochę to potrwa czasu. Mianowicie kroimy w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Na naprawdę mały. Ważne jest, żeby patelnia była własnie mała, żeby cebula leżała(...)patelni to się przypali zamiast udusić :) Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut. Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 198

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego 

W królestwie smaków Beaty
Racuszki śniadaniowe "U Bogusi: 182

Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no

kgwjanczewo
Deser z kaszy jaglanej 123

Skoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy

Tradycyjna Kuchnia
Chleb żytni na żurku 132

dłoni klei, że ledwo można je wygniatać! Jakby się gigantyczną gumę to żucia wygniatało, bleeee! Paskudztwo. Naprawdę ze dwa, czy trzy razy chciałem już zrezygnować i wywalić to ciasto. Uff, dobrze, że tego nie zrobiłem :) Dwa: podczas wyrabiania i wyrastania cuchnie jak stary wigwam! O ja pierdziu, najlepiej wyrabiać w masce przeciwgazowej, a na czas wyrastania się wyprowadzić :/ Nie żartuję(...)łyżeczka) 1 łyżeczka cukru 20 g słodu jęczmiennego 2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie jak 4 małe/średnie) 5 g świeżych drożdży (taka malutka kuleczka) 2 łyżki oleju białko i mleko do posmarowania - na glazurę Parę wskazówek: Tak jak pisałem już: jeżeli nie mamy soli himalajskiej i używamy zwykłej to tylko 1 łyżeczka. Ta himalajska jest jakaś taka

Marder&Marder Manufacture
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 242

szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna

Tradycyjna Kuchnia
Muffinki z marcepanem 136

masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką(...)składniki, wymieszać.  W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.   Smacznego

Stare Gary
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 254

Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami(...)Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta z orzechów laskowych,olej,E 202.Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam, że jest to oznaczenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki z kapustą i grzybami 246

łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%)  i 1/2 szklanki śmietany 18% zagniatamy ręcznie lub mechanicznie ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów.Farsz:300 g kiszonej kapusty200 g pieczarek lub grzybów suszonych1 cebula1 liść laurowyszczypta kminki i kilka ziaren(...)pieprz do smaku1 jajkosezamDrobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię