ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:368/437)

Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 140

mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można(...)się nie przyklei). Gotować w możliwie dużym garnku (5 minimum) i maksymalnie na raz 6 sztuk. Ja przygotowałam knedle wieczorem, a tuż przed obiadem podsmażyłam na na oleju polałam bułką tartą, posypałam brązowym cukrem i cynamonem

greenscarf
Chleb graham 143

graham :) I Grażyna mówi: 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki pszennej typ 650 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki wody 50 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Drożdże skruszyć, zalać wodą i zasypać 2 łyżkami mąki. Poczekać aż trochę podrosną. Następnie dosypać pozostałe składniki, ustawić wagę chleba na około(...)zapadnięty i Grażyna zapytuje mnie dlaczego tak się stało. Eehhh, gdybym ja to wiedział... Też mi się w mojej maszynie tak dzieje. Ale podejrzewam, że to wina zbyt luźnego ciasta. W przepisie Grażyny jest sporo drożdży, ja nigdy na tyle mąki nie daję więcej niż 20 g. Z taką dużą ilością drożdży może być tak, że chleb bardzo szybko rośnie

Marder&Marder Manufacture
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki z puree ziemniaczanego 217

Częstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty

kulinarnyJa
Serowe placuszki siostry Anieli 4522

Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła(...)osób): 3 jajka 6 dag cukru pudru 15 dag kaszy manny 60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego) 3 łyżki mąki *1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Olej do smażenia Ok. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszków Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy

Smakowy Raj
Paradoks czyli odchudzona oponka. 203

Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje i nikt nie umarł. A że nie ma lukru i nie pływało w oleju? No trudno. Jeśli chcecie spróbować to zapraszam. Nie przeraźcie się ilością składników. Wyszły cztery rodzaje oponek. Może na próbę zmniejszyć o połowę i zobaczyć co wyjdzie. Potrzebujemy: 2 kg zmielonego(...)pszenna od 1,5 kg do 2 kg – zależności ile wam zabierze. Odsączony twaróg łączymy ze wszystkimi składnikami w misce. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Na początku wyrabiam hakami do ciasta. Potem przekładam na stolnicę, podsypuję mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo wałkować. Ciasto podzieliłam na cztery równe części. Oponki pieczemy 15 minut

ladykitchen
Maślane bułeczki z masą kajmakową 143

wlać stopione i przestudzone masło. Zagnieść elastyczne ciasto - wyrabiać przez kilka minut. Powinno swobodnie odchodzić od rąk i naczynia. Odstawić przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając dłonią. Odrywać kawałki wielkości jajka, spłaszczać do uzyskania niezbyt grubego placuszka. Na wierzch nakładać po łyżce masy krówkowej i zlepiać formując kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem(...)około 30 minut. Upieczone powinny nabrać złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Podobne bułeczki znajdziecie na blogu wśród starszych wpisów. Tym razem przepis nieco zmodyfikowałam, głównie zamieniając olej na masło. Bułeczki na maśle są znacznie delikatniejsze i pięknie pachną. Jednak oba przepisy są sprawdzone, więc możecie spróbować także odrywanych bułeczek z masą krówkową pieczonych z dodatkiem oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 184

ściereczce i mocno obstukujemy go pośrodku, naokoło, odwracając go kilkanaście razy. Pęknie sam.   Miąższ z orzecha można wyjąć na dwa sposoby – albo dzieląc go w środku kokosa jak ciasto – na trójkąty, i wypchać je podważając krótkim nożykiem, albo włożyć połówki orzecha do piekarnika nastawionego na 220⁰C. Miąższ będzie się po 20-30 minutach dał wystukać ze środka(...)orzecha kokosowego, wystarczą zamiast niego wiórki kokosowe, około 2-3 łyżek, a zamiast wody z kokosa – przegotowana woda z kranu. W woku lub dużym rondlu rozgrzewamy mocno masło albo olej. Wrzucamy utłuczone przyprawy i smażymy, aż zaczną się prażyć i podskakiwać. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko

Karo in the Kitchen
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 150

wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili w proszku1 łyżka płatków czerwonej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)na sos: 1 szklanka pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego2/3 szklanki kwaśniej(...)marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka wyjąć z marynaty i wyłożyć na rozgrzany

naRuszcie
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 169

puszysty.Takze bardzo polecam to jesienne polaczenie smakowe-gryki z czarnym bzem.Zawiera nie tylko super zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny.Skladniki na spod biszkoptowy:200 g drobnego cukru4 jajka9 lyzek oleju np.rzepakowegp200 g maki gryczanej1 czubata lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem:375 soku z czarnego bzu100 g drobnego cukru1 op.budyniu waniliowego1 op.zelatyny w proszku lub w listkach400 g smietany kremowkiOzdoba(...)make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie idealne 174

zależności od odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane.   Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty

Karo in the Kitchen
Masło orzechowe. 158

     Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą

Rozpustne gotowanie
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 191

W Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony  Steak  House  Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pudding jaglany z owocami 131

Dlatego warto jeść kasze. Do najzdrowszych należą: manna, pęczak, jaglana i gryczana. Najmniej wartości odżywczych ma ta pierwsza. Prażenie kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej na suchej patelni, z odrobiną oleju, wydobywa smak. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć w ciepłe miejsce. Najstarszą(...)glutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy.  A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier

Moja smaczna kuchnia
Dziki obiad 131

mąki 1 litr wody sól do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Podsmażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w plastry mięso i kilka razy obracając je, smażyć (dusić ) w przykrytym bograczu, dopóki nie zmieni koloru. Wtedy posolić, dodać liście laurowe(...)robić gałki z bułki. Bułki pokrój w kostkę, piętki odłóż. Zalej bułki troszkę wodą lekko je ugniatając. Dodaj do bułki jajko, mąkę i sól do smaku. Dobrze wyrób ciasto. Zanim zaczniesz formować kule wielkości pyzy, przygotuj sobie wodę do częstego opłukiwania rąk. Zmocz ręce, weź łyżkę ciasta i formuj kule. Przed następną kulką ponownie zmocz ręce i powtarzaj tą czynność

Smaczne Potrawy
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 141

miski. Dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 75 g), uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, ok. 30 minut. Piec 12-14 minut(...)napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść masę. Dodać 2 łyżki wody. Przykryć masę i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać olej (ok. 2 cm) w dużym garnku. Nabierać porcje masy, ścisnąć z ręce i uformować kulkę.  Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać

Chocolate Muffin Blog
WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU 280

minut. Następnie dokładnie osączyć. 4. Puszkę z mleczkiem otworzyć (nie wstrząsać!) i łyżką przełożyć mleczko białe, gęste do blendera, wodę ze spodu zostawić. Do mleczka dodać daktyle, orzechy, kawę, olej, kakao, wanilię, sól i wszystko zmiksować na mus (radzę użyć blendera z kielichem, jak do koktajlu). 5. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody kokosowej, która została w puszce. Dodać agar(...)Biały krem:6.  Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. Wszystkie składniki kremu przełożyć do czystego blendera i zmiksować na mus. Wyłożyć go na ciasto w lodówce i wierzch posypać kakao. Torcik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (najlepiej oddzielić deser od brzegów tortownicy nożem), spodu blaszki

Mała Cukierenka