Aby każdy z biesiadników był zadowolony pokusiłam się o zrobienie trzech rodzajów nadzienia do naleśników. Każdy znalazł coś dla siebie. Wbrew pozorom nie było tak wiele
Smaki Ewyfot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny
W kuchni Karmel-itkiprzede wszystkim sprzedażą burgerów i dań mięsnych, ale w ich ofercie jest także burger wegański z cieciorki. Po przeprowadzeniu "wywiadu co i jak", dowiedzieliśmy się, że jest smażony na oleju na oddzielnej patelni, więc z chęcią się na niego skusiliśmy:) Tradycyjna dostępna tam wersja wegańska to burger w bułce. Jednak Maugo ze względu na występujące u niej czasami problemy(...)dostajemy mniejszy produkt. Jest to po prostu nie fair. Nie najedliśmy (pizza była nie tylko mała, ale też na bardzo cienkim cieście), zapłaciliśmy, poszliśmy na frytki i nigdy tam już nie wróciliśmy. Restauracja Kawelin ul. Legionowa 10, Białystok Miłym zaskoczeniem okazała się restauracja Kawelin , która poratowała nas jedzeniem około 1 w nocy. Zmęczeni i zgłodniali weszliśmy do jednej z nielicznych
Bananowe Polepraskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki. Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy(...)robię wszystko koło mięsa od rana do południa, a wieczorem nadziewam namoczone jelita i parzę albo od razu zamrażam świeżą kiełbasę. Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Zimną masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i odkręcamy pojedyncze kiełbaski
Karo in the Kitchentaką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki(...)przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt
Jadło i czytadłoTo się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka
Gotowanie to kochanieMoja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku
W kuchni Karmel-itkisól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka(...)spełnianiem się w czym czuję się najlepiej, a także możliwością nauczenia się wielu nowych rzeczy od innych w dziedzinie gotowania. 7. Twoje danie popisowe to... Leczo. I ciasta:D 8. Mięso czy słodkości? Zdecydowanie słodkości^^ 9. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie Domowe lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej
My simple kitchenDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be StrongUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be Strongpapilotek - ale muszę nadmienić iż nie użyłam żadnych foremek, po prostu wyłożyłam papilotki na blaszce - i wcale się " nie rozlazły" ;) Papilotki uzupełniamy naszą masą przy pomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka(...)rożek i do woreczka nakładacie piankę - później wyciskacie ją na spody :) Następnie wkładacie ciepłe lody do lodówki i wstawiacie w kąpieli wodnej 360 gram czekolady gorzkiej z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Po roztopieniu przelewacie czekoladę do wysokiego kubka, a po 15 minutach możecie już zanurzać wasze ciepłe lody w czekoladzie :) Smacznego
dlaSmaQRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkinikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)jaka pyszna! Chlebek z botwinką i mozzarellą Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8 cm) 100 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 30 g ziaren dyni 125 g mozzarelli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów. 2. COCO WHITE CHOCOLATE - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kokosowym. W składzie znajdziemy: suszone daktyle, prażone migdały, wiórki kokosowe, prażone chipsy kokosowe, czekolada biała, olej kokosowy tłoczony na zimno. Jeden baton dostarcza 213 kcal . Przepyszny! I koniec! Mogę przejść do recenzji kolejnego :D Żartuję oczywiście, nie zostawię Was przecież bez żadnego dodatkowego komentarza(...)znalazłam to cudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jad
Zdrowie na języku :PMaj, miesiąc pod znakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza
W kuchni Karmel-itki