ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:218/437)

Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 161

Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku  1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej  1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido  1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku  1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food)  przyprawy: curry, pieprz(...)pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut.  Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.  Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę.  CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma

Zdrowie na języku :P
Muffinki z brzoskwiniami i prażonym słonecznikiem 156

jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cynamon, cukier i 1/2 szklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Chleb orkiszowy z siemieniem 190

Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 3/4 szklanki siemienia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10

Monia miesza i gotuje
Drożdżówka sypana 164

jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO: 100 g drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 szczypta soli  KRUSZONKA: 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła Można dodać ulubione owoce lub bakalie, moja

Cakes By Kejt
Tatarskie naleśniki 224

oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam

AZgotuj!
Bułgarska Banica wersja wegańska 197

oliwy pęczek zielska Wszytko razem zblendować w gładką masę. Ciasto podzielić na 3 równe części, kolejno rozwałkowywać na możliwie najcieńsze ciasto, Smarować farszem Zawinąć rulon i ułożyć ślimaka w żaroodpornym naczyniu Tak przygotowanego: posmarować olejem i piec 40-50 minut w 180 C. Smacznego

greenscarf
Bezglutenowe ciasto z jagodami 188

Niedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu

Szybko Tanio Smacznie
Muffinki mocno czekoladowe. 178

kawy granulowanej dodajemy ją do mleka i mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 172

jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 181

biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając  na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić     do lekkiego stężenia . Gdy galaretka zacznie

Sama słodycz i szczypta chili
kakaowe pancakes-serduszka z białą czekoladą i suszoną żurawiną . na walentynki 197

jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki

chili & sugar
Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance 209

większej miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia,  cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy maślankę, dodajemy olej oraz wbijamy jajka - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości     Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane na szybko 2173

jajko. JA dodałam oprócz jaja również zgnieciony ząbek czosnku. 2. Odstaw wszystko na 10 minut, aby ziemniaki napęczniały, a ciasto zgęstniało. Gdy ciasto jest za gęste dodaj jeszcze trochę wody. 3. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja dodatkowo wzbogaciłam placki „po sowjemu”. Dobrałam te dwa ziemniaki i starłam

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 185

miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z rabarbarem 117

aromatu waniliowego 500g rabarbaru cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar. Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.Wystudź ciasto

Wielki apetyt
Krokiety z kaszą gryczaną w orzechowo-migdałowej panierce. 142

false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z  mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Wielki apetyt
Muffiny z batatami 164

minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy

Wielki apetyt
Biszkoptowe z truskawkami 126

kompotu Blaszka o średnicy 27 i wysok. 7 Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch Dodać olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować margaryną . Przelać ciasto , na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale śniadaniowe :) 165

cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości.  Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy

MamaOskarka
Tortilla szpinakowa 324

ziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5  dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy

Czerwona Porzeczka
Kakaowe muffiny 194

mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić

Mama Gotuje
Placuszki bananowo - kokosowe bez mąki i cukru 220

Szybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 205

jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym

VioletoweKucharzenie
Pierogi z fetą i szpinakiem 150

Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem

Gosia gotuje
Churros - na mój sposób 204

ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego do 180-190`C oleju, wyciskamy churros o dowolnej długości - można smażyć proste paski, zawijasy itd. Jak kto woli :) Smażyć około minuty z jednej strony, a następnie tyle

Słodkie Przyjemności
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210804

dużej patelni :2 szkl maki2 szkl mleka2 jajka2 łyżki oliwy plus oliwa do smażeniasól Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie

Smaki Edyty
Halloweenowe Muffinki 259

wsypujemy do miski wszystkie suche składniki czyli : mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej, w zależności od tego, jak wysokie muffiny chcemy

WeAreCrazy
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 197

sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Straccatiella na maślance 307

Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem.        Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić

Praktyczna pl
Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym 198

Składniki na naleśniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażenia  Wykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone

kolorowotorcikowo
Co Joseph wniósł w moje życie? 210

pierwszej kolejności postanowiłam zakonserwować drewniany wałek, tak jak się to robi z każdym drewnianym przedmiotem kuchennym, czyli smarujemy olejem, ostawiamy, myjemy, smarujemy, odstawiamy i myjemy. Przez czas konserwacji rozmyślałam co ja powinnam wałkować w pierwszej kolejności. Postawiłam na wyzwanie. Ciasto na krakersy, przy którym zawsze się męczę, bo nie dość, że ciasto trzeba rozwałkować na grubość 2 mm, to jeszcze

Blondynka Gotuje
Sernik z Lemon Curd 226

cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu!  Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 5 łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki(...)masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę

Wanilia i Kardamon
Tort Garfield 189

proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki

Mix smaku
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 158

mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru 7 g drożdży instant, bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej

MamaOskarka
KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) 964

Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto(...)użyć gotowej mąki migdałowej. Żółtka ubić na puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki

Ola la LCHF
Tort dyniowo-śmietanowy 192

Polecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa

Motylkowa Kuchnia
Jogurtowe Ciasto z ananasem 198

Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje a smak? Delikatny, nie za słodki,  lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 puszka ananasa (lub 600-700 g innych owoców) W dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować

Słodka Kraina Wypieków
Kopytka- pycha 245

zależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się  do rąk.Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.W garnku zagotować wodę , posolić  dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.Zobacz również  Kluski leniweSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Torcik urodzinowy 292

modyfikacją, natomiast wygląd  i krem był inspirowany  tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao(...)być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, dodając następnie cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników. Dobrze połączyć mieszając trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Plate of Joy
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 236

łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany 30-36%2 jajkaokoło 50-100 g sera pleśniowegosól, pieprz1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią(...)gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek

UgotujmyTo.pl