ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:211/437)

Ciasto jogurtowe z truskawkami 196

pewnie cena jest wysoka ale dla mnie to nie lada gadka. No to zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto „Tulipan” 476

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki. Jakoś tak  zawsze się składało, że wiecznie brakowało mi któregoś składnika, ale pewnego dnia okazało się, że tym razem… mam wszystko. Ona to ciasto nazywa „Tulipan”.W tym przypadku nazwa może być myląca, gdyż tradycyjny „tulipan” powinien być pieczony w formie keksowej i wówczas, po upieczeniu i przekrojeniu ma kształt, jak kielich(...)łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy)  Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej – 0,5 szklanki

mojewypiekiinietylko
Muffinki jabłkowe z kruszonką 136

szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Powoli wlać olej. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy.  Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką.  Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki

Moja Galeria Smaku
Rolada 334

GALARETKA ŻÓŁTA1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1.Białka oddzielić od żółtek, 2.Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4.Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5.Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły

Sama słodycz i szczypta chili
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 130

które macie pod ręką :)  Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja(...)ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.    Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.  Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem, odstawić na 20 minut.  Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić

SzczyptaSmaQ
Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem 118

manny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki, 5 małych korzeni pietruszki, 6 ząbków czosnku, olej rzepakowy do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony. Przygotowanie:  Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy

Moniki Smakołyki
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 279

większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika. 7. PIECZENIE (30 min): Jak już Wam się

Nerds Kitchen
Kwitnący jabłecznik 153

limonki 1 kieliszek koniaku Wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy

kgwjanczewo
Castagnole di ricotta 163

skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder do posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć(...)wyschła i odstawić na 20 minut.  Następnie postępować jak przy robieniu kopytek.  Podzielić kulę wyrobionego ciasta na 4-5 części. Rolować wałek grubości palca wskazującego. Następnie kroić na kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej  do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć

Mia Cucina Sofieta
Ciasto buraczane 144

Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów  2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 spore łyżki melasy 3/4 szklanki oleju 2 jajka(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Kakaowe ciasto z cukinią 334

jest niewyczuwalna... rzekłabym, że wyczuwalny jest świąteczny piernik ;) Próbujcie... zasmakujcie... i poczujcie święta ;) Kakaowe ciasto z cukinią   Składniki: 6 jajek 2 szklanki cukru  1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju z pestek winogron 3 szklanki startej cukinii Przygotowanie: W dużej misce ubijamy jajka(...)jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Ucieramy wszystko mikserem. Na końcu dodajemy olej i startą cukinię (odciśniętą!) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wlewamy ciasto i pieczemy 50 - 55 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub nie... :) Pycha

Lawendowe Niebo
Ravioli z nadzieniem pieczarkowo- oliwkowym 96

ravioli z zielonych ziół z jajkiem, świeżym serem duszone w rosole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 2/3 szklanki wody Sól do smaku  Składniki na nadzienie: 10 dag pieczarek 10 dag czarnych oliwek 1 cebula 1 żółtko jaja 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki.  Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi widelcem

Tradycyjna Kuchnia
Pizza 192

Polecam wszystkim ten przepis na pizzę, przetestowany wielokrotnie. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne.   Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza

prawdziwe jedzenie
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 174

Moje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet.  Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)proszkiem i sodą, cukier i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, miód i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy marchewkę oraz orzechy. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy po łyżce musu jabłkowego i przykrywamy go kolejną porcją ciasta. Pieczemy

Mania Gotowania
PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 150

ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia lub inny Dodatkowo: - gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański) z odrobiną soli himalajskiej. Można także dodać sok z cytryny, posiekane listki mięty i odrobinę(...)mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut. Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, moje były ok. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można odsączyć na ręczniku kuchennym, u mnie nie było takiej potrzeby. Pyszne podawane

Smaczne Zdrowe