ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:216/437)

Podłużne bułki pszenne 136

jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 250 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Bułki muszą być puszyste, więc nie żałujmy rąk. Bo im mąka lepiej wyrobiona, tym bułki bardziej miękkie i puchate :) Więc wyrabiamy odważnie(...)przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z renklodami i kruszonką na maślance 182

obrotów i gotowe :) Mięciutkie i długo zachowujące świeżość. Z sezonowymi owocami - renklodami :) Zniknęło w jedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru

My simple kitchen
Waniliowe ciasto z owocami. 171

prosty przepis, szybki w wykonaniu i jeszcze nigdy nie zawiódł. Bardzo polecam! Składniki na waniliowe ciasto z owocami  na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę o wym. 24x28 cm 3 jajka 150 g cukru 1 łyżka  ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki oleju 250  mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy(...)dekoracji      Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki

Rozpustne gotowanie
Anielskie ciasto szyfonowe 115

jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake Składniki 8 białek ze średniej wielkości jajek 40 ml oleju 80 ml mleka 70 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli laska wanilii 70 g cukru pudru Przygotowanie   W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią,składniki dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy

R'n'G Kitchen
Nepalskie pierożki gotowane na parze 250

soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, dodajemy mięso. Dodajemy grzyby, kiełki, pędy bambusa, cebulkę dymkę, szczypiorek. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i sosy. Wszystko dusimy pod przykryciem 10-15 min. Następnie zagniatamy ciasto. Obie mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy

Zainspiruj się kuchnią
Babka Wielkanocna z formy glinianej 275

cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym

kgwjanczewo
Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi 175

gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść ( ja myję kapelusze) i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku(...)niż 15 minut. 3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni. 4. Dodaj pomidora do zupy. Pogotuj. 5. Teraz przygotuj ciasto na kluseczki lane. 6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejm z ognia i dopraw pieprzem. Udekoruj gałązką lubczyku. Dla osób lubiących konkretną zupę

AZgotuj!
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 156

Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku  1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej  1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido  1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku  1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food)  przyprawy: curry, pieprz(...)pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut.  Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.  Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę.  CIASTO: Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma

Zdrowie na języku :P
Muffinki z brzoskwiniami i prażonym słonecznikiem 148

jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cynamon, cukier i 1/2 szklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Chleb orkiszowy z siemieniem 183

Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 3/4 szklanki siemienia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Do miski przełożyć zakwas. Dodać letnią wodę, olej oraz ziarna siemienia. Wymieszać i dodać mąkę orkiszową wymieszaną ze solą. Wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyroścnięcia na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wygazować i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10

Monia miesza i gotuje
Drożdżówka sypana 159

jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO: 100 g drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju ¾ szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 szczypta soli  KRUSZONKA: 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła Można dodać ulubione owoce lub bakalie, moja

Cakes By Kejt
Tatarskie naleśniki 220

oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam

AZgotuj!
Bułgarska Banica wersja wegańska 193

oliwy pęczek zielska Wszytko razem zblendować w gładką masę. Ciasto podzielić na 3 równe części, kolejno rozwałkowywać na możliwie najcieńsze ciasto, Smarować farszem Zawinąć rulon i ułożyć ślimaka w żaroodpornym naczyniu Tak przygotowanego: posmarować olejem i piec 40-50 minut w 180 C. Smacznego

greenscarf
Bezglutenowe ciasto z jagodami 180

Niedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu

Szybko Tanio Smacznie
Muffinki mocno czekoladowe. 174

kawy granulowanej dodajemy ją do mleka i mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę

Rozpustne gotowanie