ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:210/437)

Ciasto dyniowe ze skorupką 183

bake", więc do kuchni marsz i włączać piekarnik;) Ciasto na dużą keksówkę Składniki: Ciasto: 225 mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 40 dag puree dyniowego 250 ml oleju 270 g cukru(...)łyżeczki soli 3 duże jajka Skorupka: 2-3  łyżki cukru pestki dyni Składniki mokre (puree dyniowe, olej, i jajka) wymieszać ze składnikami suchymi (mąka, przyprawy, cukier i sól). Nie mieszać zbyt długo - tylko aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch ciasta posypać cukrem oraz pestkami dyni. Ciasto piec około 1 godziny

My simple kitchen
Miodownik 450

czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem: to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 267

brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej) łyżeczka  soli łyżeczka cukru  Z 1/3 szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży(...)piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.   Nadzienie: 30 dkg fileta z kurczaka łyżka jasnego sosu sojowego

Maślane ciasteczko
Ciasto na pierogi gotowane 368

istotnych detali – różne. Recepturę poniżej praktykuję od długiego czasu i, trochę metodą prób i błędów, udało mi się osiągnąć bardzo zadowalające rezultaty w sensie spełnienia wyżej wymienionych warunków. Ciasto wałkuje się bez problemu na grubość w granicach 2 milimetrów, nie ma problemów ze sklejaniem pierogów (ani przez nadmierną suchość, ani zbytnią lepkość, kleić można zarówno palcami, jak i foremką(...)pewno się mocno nie skleją. Gdyby jednak co do tego ostatniego były jakieś obawy, zawsze można pierogi wymieszać z niewielką ilością oleju rzepakowego lub innego tłuszczu, który nie stwardnieje w warunkach chłodniczych. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wg przepisu poniżej jest dość mało mączne i zawiera proporcjonalnie dużo wody. Dlatego podczas wałkowania ciasta, wycinania oraz lepienia pierogów, obie strony ciasta

Kulinarna Pokusa
Leśny mech 449

bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji.  Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika(...)żką wlać olej, natepnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Dodać szpinak i połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około godzinę do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć. Krem

cucinare
3 Bit na biszkopcie 624

Witajcie :) dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit. Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php(...)łyżka mąki  1/2 kostki miękkiej margaryny Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia . Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .   Masa budyniowa : Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić , budynie , żółtka

Sama słodycz i szczypta chili
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 212

tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone(...)cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć  sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne

Grunt to przepis!
Pleśniak z porzeczkami 269

zbierać, ja miałam frajdę, bo wreszcie mogłam upiec to ciasto. Zapach pieczenia był piękny, po wyciągnięciu ciasta z piekarnika próbowałam jeszcze gorące wyjadając je z blachy, nie mogłam przestać Ciasto pyszne!   Składniki (dyktuję za Kasią): – 3 szklanki mąki – 220 g masła – 1,5 szklanki drobnego cukru – 1 cukier waniliowy – 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce. Uzyskamy coś, co przypomina kruszonkę. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej olejem tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód. Wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Na spód z ciasta wykładamy owoce. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą

dom-agi.pl
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 206

wody1 szklanka purée z dyni2 jajka10 łyżeczek Nutelli W jednej misce mieszam mąkę, sodę, sól i przyprawę do szarlotki.W drugiej - cukier, olej, wodę, purée z dyni i jajka. Mieszam delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładam ciasto do średniej natłuszczonej foremki keksowej.  Na wierzch kładę Nutellę (najlepiej ją nieco podgrzać, by była bardziej rzadka) i łyżką, okrężnymi

W kuchni Karmel-itki
Domowa Pizza 272

rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do oprószonej mąką miski, posmarować górę olejem i odłożyć z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i formować (za pomocą wałka lub ręcznie) spody

Słodka Strona
Maślankowe ciasto z jeżynami i kruszonką 161

jeżynom, które obrodziły jak nigdy. Część z nich pomroziłam a drugą wykorzystałam do wypieków. Dzisaj jest to maślankowe ciasto wypełnione kwaskowatymi jeżynami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka maślanki - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 400 g jeżyn kruszonka - 210 g maki pszennej(...)żółtku. Gdy składniki się połączą wlewamy do nich wolnym strumieniem olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy całość łyżką. W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i ugniatamy palcami. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, rozkładamy umyte i opruszone mąką jeżyny a wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką

Zainspirowana w kuchni
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 266

posmarowania np ketchup, sos paprykowy Przygotowanie: Kurczaka myję, kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanej patelni (olej rzepakowy), posypując go przyprawą gyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić. Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia. Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia. Na sos wykładam ser, paprykę, pokrojone

ChilliJemy
Faworki czyli chrusty 177

łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 30 g masła do smażenia - 2 kostki planty + 2 kostki smalcu lub tylko planta, olej lub smalec (minimum 1,5 l) cukier puder po posypania 1. W małym rondelku nad kąpielą wodną ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, prawie białą masę, dodajemy ekstrakt(...)spiralki. Surowe ciastka układamy na rozłożonych ściereczkach i nie zapominamy o przykrywaniu drugą ściereczką, żeby nie wyschły.  5. Olej rozgrzewamy (w szerokim garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, palnik nastawiam na 3/4 mocy), kiedy zostanie nam ostatnia partia ciasta do wykrojenia, ponieważ ciastka smażą się bardzo szybko i dobrze jest mieć już przygotowane wszystkie, gdy tłuszcz będzie gorący

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałami 214

cytryny i wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ekstrakt waniliowy, olej, jajka i jogurt. Wlewamy masę do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów(...)stopni bez termoobiegu) i pieczemy 50 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   images

Smakowity Blog Kulinarny
Biszkoptowe z czerwoną porzeczką 154

pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, nadal miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Wolnym strumieniem wlać olej. Zmiksować. Na koniec dodawać mąkę, łyżka po łyżce, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez

kulinarnyswiatdomi