lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować
Proste Potrawyzłóż). Czynność tę należy powtarzać 3-4 razy* (kawałki masła mają być nadal widoczne). Z gotowego ciasta wykrawaj szklanką donuty. Mają mieć około 1,3 cm wysokości. Odłóż je na stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. Cronuty smaż w oleju rozgrzanym do 175 ºC z obu stron na złoty kolor. Odsącz następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru(...)oleju. Upieczone i ostudzone pączki zanurz w lukrze i odstaw na chwilę do jego zastygnięcia. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu. Na drugi dzień niestety nie smakują już tak dobrze. * Ja rozwałkowałem 4 razy i było to już o ten jeden raz za dużo, przez co ciasto nie listkowało się tak, jak powinno
Food Squarepiersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno(...)Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się
Ptasia Kuchniapiersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ciasto do Stripsów : 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno(...)Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć aż kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się
Ptasia Kuchniaciasto inspiracja z tego bloga reszta to już moja inwencja. Składniki 26 x 45 Ciasto 2,5 szklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 jajka (L) 1,1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka) czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed(...)mąkę , cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka , dolać do nich olej , jogurt i barwnik.Wymieszać . Przelać mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą. Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec
Malinowa Kawiarenkazrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża(...)kostkę, marchew trzemy na tarce na małych oczkach. 3. W dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. N astępnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka
Perfect home lifeproszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia Domowe Stripsy jak z KFC - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości(...)przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty
Słodka Stronałyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie(...)obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę
Gospodyni Miejskałyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z tego przepisu) i ewentualnie ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić(...)mnie bul biber. Wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron na oliwie lub oleju z masłem. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego! Uwagi: Farszem możemy też nadziać ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze
Stare Garyuzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian
Camilla w kuchninaleśników): 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej pszennej 3 jaja 300 ml 300 ml wody gazowanej 1 łyżka przyprawy Gyros szczypta soli olej do smażenia Można zrobić naleśniki według własnego przepisu, nie dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego
Poezja Smaków - blog kulinarnystopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować
Kuchnia Ellietakie jakie robi moja mama i ja robię teraz. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Farsz: 1 kostka twarogu (u mnie 280 g) 4-5 łyżeczek cukru
Kuchnia domowa AniCiasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi Składniki: - 1 kubeczek 250g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 1 kubeczek cukru - 3 kubeczki mąki pszennej - 3 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma: na 4 mini keksówki Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję(...)mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone na małe cząstki, 1/3 zostawiam. Na to nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka
Kuchnia co dniapomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Ok 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu osusz cukrem
AZgotuj!