ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:198/437)

Szybkie ciasto ze śliwkami 447

zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje KuchcikowoCzas pieczenia:  40 min                     Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jaja, 10 łyżek oleju, 10 łyżek(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowyśliwkiWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Churros - na dobry początek dnia. 180

180ml wody 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej(...)mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki, a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria  kupimy churros krótkie i bardzo, bardzo długie. Churros wyciskamy na deskę, odrywając odpowiednią długość i następnie wrzucamy na olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do oleju jeżeli mamy wprawę. Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy

Kulinarny karnet Christophera
Śliwkowo- czekoladowe cake pops 193

która fantastycznie łączy się z czekoladowym ciastem nadając mu owocowo- kwaskową nutę. Pychotka :) SKŁADNIKI ( około 20 sztuk) 400 ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao dodatkowo 150 g mlecznej czekolady  2 łyżki oleju kolorowe posypki i cukrowe ozdoby do wypieków ( u mnie wiórki kokosowe, różowe perełki, cukrowe serduszka, posypka reese, draże(...)mleczne i mini marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem

DefinicjaSmaku
Faworki 144

Składniki: 2 szklanki mąki wrocławskiej 6 żółtek 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli 35 ml czystej wódki olej do smażenia ( około 1 l) cukier puder do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, sol i wódkę. Zagnieść ciasto, a następnie wybijać je wałkiem minimum 10 minut. Ciasto podzielić na części, każdą cienko rozwałkować i  pokroić

Gosia gotuje
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 192

pszennej+połowa mąki krupczatki) 2. MASŁO: Prawdziwe, najlepszej jakości, o jak największej zawartości tłuszczu (82% będzie idealne), bez dodatków oleju. Powinno być zimne, przed użyciem schłodzone kilka godzin w lodówce. To właśnie masło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki 142

litra mleka 1 kieliszek spirytusu lub octu skórka cytrynowa kandyzowana konfitura cukier puder olej do smażenia Wykonanie: Mleko podgrzewam i w ciepłym rozpuszczam drożdże, dodaję 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia  na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swą objętość dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, resztę cukru, całe jajko, żółtka(...)Wykładam na podsypany mąką blat i rozwałkowuję ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinam po 2 kółka na jednego pączka. Na środku pierwszego koła kładę pół łyżeczki marmolady i przykrywam drugim kółkiem i sklejam brzegi. Odstawiam do wyrośnięcia Kiedy wszystkie pączki są gotowe, rozgrzewam olej w garnuszku i wrzucam wyrośnięte pączki na gorący tłuszcz. Smażę na rumiano

Ciasteczkowy Potwór
Domowe Jagodzianki 139

miękkie nawet na drugi dzień. Polecam osobą, które zaczynają swoją drożdżową przygodę z tym rodzajem ciasta. Składniki: 60 dag dobrej mąki pszennej 7 dag drożdży 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania ) 4 czubate łyżki cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka szczypta soli cukier kryształ do obsypania 60 dag jagód Wykonanie:   Jagody dokładnie oczyszczamy(...)Odstawiamy i suszymy na ręczniku papierowym. Wszelkie pogniecione i uszkodzone owoce wyrzucamy. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i olej. Wszystko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i odstawiamy do ostygnięcia. Miksturę wlewamy do miski w której będziemy rozrabiać ciasto. Dodajemy do naszej miski roztrzepane jajko, szczyptę soli, cukier puder oraz drożdże rozmieszane osobno z łyżką cukru ( drożdże powinny być

W Moim Magicznym Domu
Ciasto: rabarbar, truskawka 211

To już kolejna wersja ciasta jogurtowego. Truskawki i rabarbar to cudny duet, który się smakowicie uzupełnia ! Sprawdza się doskonale  zarówno w dżemie, jak i

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z owocowym lukrem 190

mąki 5 żółtek 75 g cukru 300 ml mleka 2 łyżki masła (30 g) pół kieliszka spirytusu (ew. octu) ulubiona marmolada lub dżem (u mnie dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek(...)szprycy z końcówką do nadziewania. Uformowane pączki układać na macie silikonowej lub stolnicy posypanej mąką. 4. Do dużego rondla wlać olej, podgrzać go do temp. ok. 170 -175° C. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałka ciasta od razu wypłynie ono na powierzchnię. Przenieść kilka pączków, delikatnie układając je "brzuszkiem do góry" na powierzchni tłuszczu. Smażyć

Domowa Cookierenka Agi
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 324

Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :) Można użyć dowolnych galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)   Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.  Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając.   Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko

Takie tam pichcenie
Niezawodne faworki mojej Mamy 122

mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych żółtek (jajka rozmiar L) 2 łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić(...)bardzo kruche, delikatne faworki. Rozwałkowane ciasto kroić na dłuższe lub krótsze paski o szerokości 3 cm np. 12 x 3 cm. Pośrodku każdego zrobić nożem podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Gotowe faworki odkładać na przygotowane wcześniej tace i przykryć ściereczką by nie obeschły. W garnku lub szerokim rondlu dobrze rozgrzać olej. Najlepiej zrobić test: jeśli faworek

maniapieczenia
Ziemniaczane drapacze 174

smażeniaPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę. Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz. Na samym końcu dodać jajka i mleko, zagnieść ciasto. Drapacze smażyć jak frytki w głębokim tłuszczu. Łyżeczką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor. Podawać zaraz

Kuchnia Danusi
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 278

ogromne wrażenie. Wszyscy wiemy, że jemy oczami, gdybym mogła pochłonęłabym całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan(...)sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni.  Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie dolewać olej, cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i jeszcze raz zmiksować.  Masę przelać na blachę 24x35 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika

cooklife
CEBULARZE 156

drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 250 g cebuli 200g boczku 3 łyżki oleju  majeranek Wykonanie: Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta(...)ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce pozostawiając na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. .Cebulę obrać,  grubo posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a  płaskim

Walijskie Pichcenie