naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej tortowej; – 0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych; – 3/4 szklanki cukru; – 16 g cukru wanilinowego; – 3 jajka; – 1 szklanka jogurtu naturalnego; – 1/2 szklanki oleju; – 3 łyżeczki proszku do pieczenia – 4 łodygi(...)zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec
dom-agi.plwspaniale pachnące ;)Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)Przepis na około 16 babeczek.Składniki:250g mąki pszennej2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrułyżka octu winnegołyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki oleju1/4 szklanki wody(...)jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie.Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkasuchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest to niekonieczne
W kuchni Karmel-itkizajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko 350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli mała czerstwa bułka sól i pieprz olej rzepakowy Mięso zalać wodą do przykrycia, dodać czosnek i ziele(...)wodzie. Kukurydzę i fasolę wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem
Atlas Smakówproszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, zmielonego 1 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Bezowa pianka z rosą: 6 białek 1 szkl. cukru Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia
Nastoletnie Wypiekanienaleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku
Wanilia i Kardamonobiad to będzie dobry dzień!Smacznego! Ciasto na pierogi nr 1 : tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis użytkownika behemotka84w ilości - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu pierogów) 0,5 kg mąki(...)ciepłej wody (jak najcieplejszej)1 szkl ciepłego mlekaszczypta soliMąki przesiewam, w dużej szklance mieszam mleko i wodę, robię wgłębienie wlewam olej, dodaję sól i zaczynam zagniatanie dodając wodę z mlekiem. Im mniej zagniatam oraz im mniej używam siły, tym ciasto jest elastyczniejsze
NA MOIM TALERZUmielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę
Codzienna kuchnia niecodziennanaturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno
Ugotowane pozamiataneszklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, wbić jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce
Zrób to smacznieoliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie 21 x 11 x 7 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Piekarnik
Be Fit Be StrongKolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić
Polska Zupabyć. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy delikatnie i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki, lub do przesmarowanej delikatnie olejem formy silikonowej (gdy takiej używamy). Wyrównujemy delikatnie łyżką maczaną w zimnej wodzie, obsypujemy ziarnami (świetnie sprawdzają się tutaj małe łapki) i skrapiamy delikatnie wodą
Smaczne ZdroweBożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Do chleba można też
Życie zamknięte w smakuoleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek 0,5 kg twarogu Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
ciastkarnia na kruchym spodziesoli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm). Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać
Camilla w kuchniNastępnie kiedy składniki się połączą dodaj pół piany i wymieszaj na małych obrotach. Dadaj resztę piany i wymieszaj już samą łopatką. Tak przygotowane ciasto wylewaj do formy na finansjerki. Ja mam silikonowa wiec nie wymaga smarowania olejem czy masłem. Piecz 15 minut w 180 stopniach
AZgotuj!mleka rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, sól, i olej wymieszany z wodą oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu lekko zagnieść
O kuchni z uczuciemmożna dowolnie modyfikować, ułatwiając sobie czyszczenie lodówki :-) Polecam!!! Składniki na bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką CIASTO: 550 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7g instant) 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 150 g rozpuszczonej, ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 łyżki pokrojonego szczypiorku żółtko do posmarowania(...)obieramy, kroimy w drobna kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w średnią kostkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i chwile smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i chwile smażymy. Dodajemy szynkę, doprawiamy sola i pieprzem. Wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach
Rozpustne gotowaniesztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa
Domowa cukiernia Ewyświeżych drożdży - nie dawałam drożdży wcale , 250 ml wody, 1 łyżka zakwasu żytniego - dałam 3 pełne łyżki zakwasu pszennego 1 duża łyżka oleju kukurydzianego (dodałam od siebie) 1. Wszystkie składniki wymieszałam późnym wieczorem, chwilę zagniatałam ciasto (dosłownie 3 minuty - ciasto wyszło rewelacyjne, już po chwili było bardzo plastyczne, ładnie odchodziło od ręki i miało idealną konsystencję), 2. Włożyłam
Kuchnia Prezydentowejdrobno kruszymy ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę oleju, wtedy czekolada będzie lepiej spływała z lizaków). Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika. Bierzemy patyczek do lizaków, zanurzamy końcówkę w roztopionej czekoladzie i wbijamy
Domowa Cookierenka Agioleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. W jednej misce wymieszać składniki suche. W drugiej ubić lekko żółtka z olejem i maślanką. Dodać składniki suche i zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem
Domowa Cookierenka Agizakwasu żytniego Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około
Marder&Marder Manufactureszmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. A jak godzina minie to przygotowujemy stolnicę, podsypujemy ją mąką i wywalamy z miski wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiamy przez moment i dzielimy na 9 części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki
Marder&Marder Manufacturerazową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia
Wanilia i Kardamonjednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, cynamon, sodę, proszek i sól. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajko i olej. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek i dodajemy czekoladę i cukinię. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). * Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc
My simple kitchenłyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka soli 2 łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia
Monia miesza i gotujeksylitolu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu pod przykryciem, na teflonowej patelni przetartej olejem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwaniliowego wiórki kokosowe, polewa czekoladowa W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w drobno pigwę. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 1/2 wysokości. Umieścić po środku Rafaello, docisnąć. Niespodziankę przykryć koleją porcją ciasta. Piec 20-25 minut w piekarniku
MarciochaKucharzyMieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki. 2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego przepisu i sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego odkroiłam górę
Lubczyk i WaniliaSmalec do smażenia Cukier puder do posypania Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką. Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Ja zamiast kieliszka użyłam foremki serduszka. Wycięte oponki wrzucamy na gorący
Smakowy Rajłyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 240 ml wody Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski
Chocolate Muffin Blogbanany czy mango . Kwaskowe kiwi , grejpfruty . A w sezonie truskawki, borówki , maliny . Ciężko wymienić je wszystkie, puść wodze fantazji i ciesz się smakiem :) Ciasto na naleśniki: Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystko mieszamy mikserem. W naleśniki zawijamy owoce, ja wykorzystałam
Mój Smak na Życiekremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor
CiastkozercyDrożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta
A Ty Smakuj Mniepieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję
Magiczna kuchnia Dariiróżnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki ugotowane-twaróg-cebula-olej-sól,pieprzZiemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam w maszynce do mięsa. Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty
Z Kuchni Do Kuchnirozpuścić w niej drożdże. Wlać pozostałą wodę, połączyć. Wsypać 300 g przesianej mąki i sól, wyrabiać przez kilka minut. Dodać płatki owsiane i olej, połączyć. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z ciasta uformułować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Usmażone kotlety układać na ręczniku papierowym i odsączać z nadmiaru tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kalafior może być zarówno świeży
Gospodyni Miejskacukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części
Aga w kuchnistronie, przyrządziłam coś takiego. Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie). Smażę je na suchej patelni
W kuchni Karmel-itki