proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki
Mix smakumamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru 7 g drożdży instant, bądź 20- 30 g drożdży świeżych 5 g soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej
MamaOskarkaDotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF Składniki: 150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto(...)użyć gotowej mąki migdałowej. Żółtka ubić na puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki
Ola la LCHFPolecam ten tort każdemu, warto próbować nowych smaków, połączeń bo zawsze coś dobrego i ciekawego może z tego wyjść. Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju 5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa
Motylkowa KuchniaWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju
Kuchnia PROzdrowotnaCiasto bardzo szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje a smak? Delikatny, nie za słodki, lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 puszka ananasa (lub 600-700 g innych owoców) W dużej misce mieszamy jajka,olej, jogurt, cukier,cukier wanilinowy, sok z cytryny i mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto będzie dość gęste, ale właśnie takie ma być, może też wyglądać na lekko zważone, ale nie należy się tym przejmować
Słodka Kraina Wypiekówzależy to również od ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie, ale nie może się kleić się do rąk.Ciasto położyć na oproszoną mąką deskę formować wałki, odrobinę przyklepać i kroić na ok. 2 cm.W garnku zagotować wodę , posolić dodać olej. Wrzucać partiami kluski. Jak wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.Zobacz również Kluski leniweSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewymodyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao(...)być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, dodając następnie cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników. Dobrze połączyć mieszając trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Plate of Joyłyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany 30-36%2 jajkaokoło 50-100 g sera pleśniowegosól, pieprz1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią(...)gorący ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy kolejne 10-15 minut aż ciasto będzie koloru złotego. 2. Szpinak opłukać i odsączyć. Cebulę oprać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać olej rzepakowy i podgrzać, (nie może być bardzo gorący bo czosnek się przypali i będzie gorzki) dodać przeciśnięty czosnek
UgotujmyTo.plmieszamy w kubku z dwiema łyżkami wody, odstawiamy. Krok 2 Olej kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie
CoolinarniePLWtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze do niego wrócę. Bo choć małe i niepozorne, to drzemie w nim moc. SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem 150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g(...)Migdały podpiekamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Podprażone studzimy, wrzucamy do miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy
les mirabellesmyślami od kiedy na Instagramie trafiłam na zdjęcia cronutów u Łukasza z food2 . Jednak pomysł smażenia już i tak dość tłustego ciasta półfrancuskiego wydał się lekką przesadą nawet mi. Bardziej amerykański może być jedynie smażony w głębokim oleju snikers (tru stori). Posypany karmelizowanym bekonem. I polany cynamonowym lukrem. Nie żebym tego nie ugryzła- ale podejrzewam, że jadłabym w tempie jednego(...)roślin. I tu pojawiają się cruffiny- wypiekane w piekarniku nie wydają się aż tak wielką groźbą. A poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk) 1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę
les mirabellesjeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka 1 (i 1/3 w oryginale ale myślę że za dużo) oleju 2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Odsączyć szpinak. Jajka zmiksować z cukrem, pod koniec dodając olej
W kuchni bez szafekPięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka. Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi . Polecam! składniki - 8 placków(...)suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej
Stare GaryZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Jadło i czytadło