cukru dodajemy: 580 g mąki pszennej 2 jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy
MamaOskarkaziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5 dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy
Czerwona Porzeczkamleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić
Mama GotujeSzybka, zdrowa i pyszna! Składniki: 2 duże, miękkie banany 2 jajka 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jednej misce dokładnie mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym
VioletoweKucharzenieCiasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem
Gosia gotujedodać mak lub sezam na wierzch paluchów Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem
Słodkie okruszkiciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego do 180-190`C oleju, wyciskamy churros o dowolnej długości - można smażyć proste paski, zawijasy itd. Jak kto woli :) Smażyć około minuty z jednej strony, a następnie tyle
Słodkie Przyjemnościdużej patelni :2 szkl maki2 szkl mleka2 jajka2 łyżki oliwy plus oliwa do smażeniasól Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie
Smaki Edytywsypujemy do miski wszystkie suche składniki czyli : mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej, w zależności od tego, jak wysokie muffiny chcemy
WeAreCrazysztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik
W Mojej Kuchni LubięJajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić
Praktyczna plSkładniki na naleśniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażenia Wykonanie:Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie serowe:250 g twarogu4 łyżki cukruodrobina mlekaSkładniki zmiksować na jednolitą masę.Krem czekoladowy wg przepisu tutajUsmażone
kolorowotorcikowopierwszej kolejności postanowiłam zakonserwować drewniany wałek, tak jak się to robi z każdym drewnianym przedmiotem kuchennym, czyli smarujemy olejem, ostawiamy, myjemy, smarujemy, odstawiamy i myjemy. Przez czas konserwacji rozmyślałam co ja powinnam wałkować w pierwszej kolejności. Postawiłam na wyzwanie. Ciasto na krakersy, przy którym zawsze się męczę, bo nie dość, że ciasto trzeba rozwałkować na grubość 2 mm, to jeszcze
Blondynka Gotujecytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu! Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 5 łyżek cukru LEMON CURD: 3 cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki(...)masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę
Wanilia i Kardamon