ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:494/616)

Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 230

było dzień rodzinny w placówce).  Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut. Mięso dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków i warzyw

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort czekoladowo-truskawkowy 195

Tort, który odmienił moje życie... ;)   Zawsze chciałam umieć robić i ozdabiać torty. Tak dla siebie. Dla własnej satysfakcji, że mogę, bo potrafię. A odkąd zostałam

Kolorowy Przepisownik
Kokosowy sernik z borówkami i kruszonką ( bezglutenowy) 139

Czasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u

Mienta blog
Focaccia pachnąca rozmarynem 174

może wyniknie z tego coś dobrego. Później wieczór w towarzystwie współpracowników C.; pociesza mnie myśl, że w planie jest pięciodaniowa kolacja, więc przynajmniej kulinarnie nie będę się nudzić. W niedzielę musimy wpaść do rodziców C. i jak zwykle, pewnie się przeciągnie. A w poniedziałek... W poniedziałek jeszcze sama nie wiem co, ale czekam na niego bardzo niecierpliwie(...)dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody i dodać sól, zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka z batatami 170

Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)masa będzie zupełnie gładka, zdjąć garnuszek z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Współpraca z HARVEST foods :) 225

dostałam propozycję współpracy od firmy Harvest foods . Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam, gdyż zarówno Ja jak i moja Mama lubimy próbować, testować nowych produktów, odkrywać nowe smaki i dzielić się spostrzeżeniami z Wami :) Harvest foods specjalizuje się w wyrobie zdrowych, naturalnych i nie przetworzonych produktów cukierniczych. Jednak nie są to typowe słodycze, które możemy znaleźć w każdej piekarni. Bowiem(...)dwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy

Zdrowie na języku :P
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 166

Sprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek(...)przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu

Kulinarna Polska
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 176

Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski.  Jestem bardzo rada, że

W kuchni Karmel-itki
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 183

stworzenia mikroskopijnej, mikołajkowej wioski, przez coraz większe porcelanowe i materiałowe figurki, aż do dekoracji choinkowych i świeczek. Muszę przyznać, że te ostatnie zaparły mi dech. Ręcznie malowane, po prostu dzieła sztuki. Na wieść, że pochodzą z Polski, poczułam niejaką dumę z rodaków. Zachwyceni, kupiliśmy dwie, które ozdobią nasz wigilijny stół. O ile C. przemoże się i pozwoli mi je zapalić(...)zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę z przyprawami, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odchudzony keks 172

misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony keks możesz udekorować polewą czekoladową ( najlepiej taką domową :)) Smacznego Artykuł Odchudzony keks pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Tort czekoladowo - kokosowy 207

polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń(...)masa. Zdejmujemy z palnika i dodajemy masło, mieszamy aż tłuszcz połączy się z czekoladą. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe krążki i każdy sączymy przygotowanym ponczem. Masę dzielimy na trzy części - pierwszą rozsmarowujemy na pierwszym krążku, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy kolejną część masy, przykrywamy trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą kokosową, a następnie polewamy czekoladą (jeśli

Czary - gary w kuchni
Placek po węgiersku 307

stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet ie chciałam się przyznawać że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym danie. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi że jest to kiepskie danie, będzie smakowało(...)razem z 1/3 cebuli która Ci została oraz jajkiem/jajkami. Zblenduj na jednolitą masę i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżką soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki o jej wielkości. Placki połóż na talerzach, połóż na nie gulasz, na wierzchu trochę gęstej śmietany i posyp grubo posiekaną

nietylkopasta.pl
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 231

drugi spotykam się z Amber w TU I TAM . Jak już pisałyśmy, dzieli nas odległość nie pozwalająca na regularne odwiedziny w naszych kuchniach, dlatego chcemy od czasu do czasu choć wirtualnie stanąć razem w kuchni i wspólnie pogotować. Chodzi o czystą przyjemność, jaką jest dla nas tworzenie i próbowanie nowych smaków. TU I TAM . Tak nazwałyśmy nasz wspólny pomysł(...)nareszcie nastał czas na ptysie, a ja czułam się jak zupełnie nieprzygotowana do zajęć uczennica. Ściągnęłam z półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne.  Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam

KUCHARNIA
Czy warto kupić maszynę do lodów 111

Czy warto kupić maszynę do lodów lody i mrożone desery bez wysiłku. Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze

Cztery Fajery