Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)masa będzie zupełnie gładka, zdjąć garnuszek z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedostałam propozycję współpracy od firmy Harvest foods . Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam, gdyż zarówno Ja jak i moja Mama lubimy próbować, testować nowych produktów, odkrywać nowe smaki i dzielić się spostrzeżeniami z Wami :) Harvest foods specjalizuje się w wyrobie zdrowych, naturalnych i nie przetworzonych produktów cukierniczych. Jednak nie są to typowe słodycze, które możemy znaleźć w każdej piekarni. Bowiem(...)dwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy
Zdrowie na języku :PSprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa śląska, plastry boczku, ogórek(...)przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody, wyjmuj trzy minuty po wypłynięciu
Kulinarna PolskaDzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a (pełna relacja),które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że
W kuchni Karmel-itkistworzenia mikroskopijnej, mikołajkowej wioski, przez coraz większe porcelanowe i materiałowe figurki, aż do dekoracji choinkowych i świeczek. Muszę przyznać, że te ostatnie zaparły mi dech. Ręcznie malowane, po prostu dzieła sztuki. Na wieść, że pochodzą z Polski, poczułam niejaką dumę z rodaków. Zachwyceni, kupiliśmy dwie, które ozdobią nasz wigilijny stół. O ile C. przemoże się i pozwoli mi je zapalić(...)zmiksować. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać skórki z cytrusów, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę z przyprawami, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne
Pożeraczka, czyli raz adobrzemisce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony keks możesz udekorować polewą czekoladową ( najlepiej taką domową :)) Smacznego Artykuł Odchudzony keks pochodzi
365 dni dookoła kuchnipolecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń(...)masa. Zdejmujemy z palnika i dodajemy masło, mieszamy aż tłuszcz połączy się z czekoladą. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe krążki i każdy sączymy przygotowanym ponczem. Masę dzielimy na trzy części - pierwszą rozsmarowujemy na pierwszym krążku, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy kolejną część masy, przykrywamy trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą kokosową, a następnie polewamy czekoladą (jeśli
Czary - gary w kuchnistwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet ie chciałam się przyznawać że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym danie. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi że jest to kiepskie danie, będzie smakowało(...)razem z 1/3 cebuli która Ci została oraz jajkiem/jajkami. Zblenduj na jednolitą masę i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżką soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki o jej wielkości. Placki połóż na talerzach, połóż na nie gulasz, na wierzchu trochę gęstej śmietany i posyp grubo posiekaną
nietylkopasta.pldrugi spotykam się z Amber w TU I TAM . Jak już pisałyśmy, dzieli nas odległość nie pozwalająca na regularne odwiedziny w naszych kuchniach, dlatego chcemy od czasu do czasu choć wirtualnie stanąć razem w kuchni i wspólnie pogotować. Chodzi o czystą przyjemność, jaką jest dla nas tworzenie i próbowanie nowych smaków. TU I TAM . Tak nazwałyśmy nasz wspólny pomysł(...)nareszcie nastał czas na ptysie, a ja czułam się jak zupełnie nieprzygotowana do zajęć uczennica. Ściągnęłam z półki pierwszą z brzegu książkę, otwarłam na stronie - PTYSIE i przygotowałam ciasto. Ściąga była dobrym źródłem, bo ciasto wyszło idealne. Mając w głowie jedynie obraz pokaźnego ptysia, przełożyłam ciasto do szprycy, by zabrać się za masową produkcję. I w tym momencie pomyślałam
KUCHARNIACzy warto kupić maszynę do lodów lody i mrożone desery bez wysiłku. Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze
Cztery Fajerychwalić! A co! Ostatni weekend podbudował moje ego i to bardzo. Okazało się, że to, co robię jest fajne, dobre, ludziom się podoba i nie muszę się wstydzić wystawiając dzieła wychodzące z mojej kuchni na widok publiczny. Mam cholernie niską samoocenę i są dni, kiedy mam ochotę zawinąć się w śpiwór i udawać dżdżownicę, ale walczę z tym. Trudno przyjmuję(...)chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej (bezglutenowcy
ladykitchenPicie z takich kubków to czysta przyjemność. Ostatnio moje oczy zachwyciła kolekcja Krasilnikoff Happy Cups, którą znalazłam na stronie Liliko.pl Kilka słów o… Firma Liliko.pl powstała z potrzeby dzielenia się pięknymi przedmiotami. W ich wspaniałej ofercie znajdziecie nie tylko wspomnianą przeze mnie kolekcję kubków Krasilnikoff Happy Cups. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Sklep internetowy Liliko.pl to bogaty(...)różowa w białe kropeczki oraz różowa w gwiazdki . W swojej kolekcji posiadam również ręcznie malowany talerz z napisem „Home Made” od Krasilnikoff. Idealny do serwowania pysznych domowych ciast, w szczególności tych mocno czekoladowych Czy polecam Wam zakupy w Liliko.pl ? Zdecydowanie tak. Dlaczego? Duży wybór, wysokiej jakości produkty, znane marki, zachwycające piękne wzory, przemiła obsługa i dbałość o szczegóły
Słodkie okruszkinieoceniona i jak zwykle niezawodna Bea Lubas ze swoim Black Forest Gateau http://beascookbook.com/black-forest-gateau . Muszę przyznać, że to była miłość od pierwszego spojrzenia. Kiedy tylko znalazłam zdjęcie tego dzieła u Beaty na Instagramie to od razu ogłosiłam koniec poszukiwań tortu idealnego. To było TO! Wykonanie okazało się niezbyt skomplikowane, a smak zachwycił wszystkich gości. Jeśli więc szykuje się(...)masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe części. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotować owoce. Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu
olalacookingJak wiecie Pandy uwielbiają masło orzechowe i gdyby mogły to jadłyby tylko orzeszki w takiej postaci :D Bardzo często też wykorzystujemy je w swoich wypiekach co
Candy Pandas